Om meg

Jeg heter Anne Klippenvåg Pettersen og er en ganske så nyfrelst kokebokentusiast. Lenge eide jeg kun et fåtall kokebøker, og bladde sjeldent i dem. Jeg er glad i å lage/spise mat, men brukte stort sett internett som inspirasjonsressurs.

Too cool for kokebøker. Foto: Jørgen Iden Tveit.

Men så fikk jeg muligheten gjennom min museumsjobb til å kaste meg inn i et kulturhistorisk matprosjekt på bloggen Oselia.no. Her gjenskaper vi de håndskrevne oppskriftene til Oselia Osuldsen fra ca. 1875-1880. I 2019 begynte vi arbeidet med en fysisk kokebok, og sommeren 2020 så den dagens lys! I løpet av denne tiden har jeg fått en ny respekt for kokeboka, hvor utrolig mye arbeid som ligger bak. Bare det å kvalitetssikre én oppskrift, og hvor vanskelig det er å ta et bilde som representerer retten godt – samtidig som den skal se appetittlig ut. For det er jo ikke all mat som nødvendigvis gjør seg så godt foran kamera!

Oselias kokebok! Laget av Monika K. Håland, Lise Råna, Fie Skaar Trysnes og undertegnede. Foto og design: Gerd Corrigan. Forlag: Skald Forlag.

Med denne bloggen ønsker jeg å ta kokebøker på alvor, og skrive hva jeg synes om dem. Jeg kommer til å skrive om både gamle og nye utgivelser, veganske, vegetariske og for de som spiser kjøtt. Generelt liker jeg kokebøker som har et klart konsept, men diettkokebøker av typen «Spis deg slank» holder jeg meg unna.

Jeg tester alltid ut oppskrifter i en kokebok, og skriver om det i anmeldelsen min. Det er ikke bare for å få gleden av å smake noe nytt, men også for å se om oppskriftene er forståelige og om matfotografiene i boken er en god representasjon av retten jeg har laget. Og av og til byr jeg på en selfie!

En som gleder seg til å drikke tranebærcocktails til jul!

Håper du blir inspirert til å bruke kokebøkene du allerede har, og kanskje kjøpe noen nye som frister. Det er en jungel av kokebøker der ute, og jeg håper denne nettsiden kan hjelpe deg til finne noen som passer for deg.

God bok!