Anmeldelse av Tucking In av Sophie Wyburd

Tucking In: A Very Comforting Cookbook av Sophie Wyburd har vært en veldig lett kokebok å lage mat fra. Det er fordi den er proppfull av oppskrifter jeg har lyst til å lage. Problemet har ikke vært å finne en oppskrift å lage, men hvilken av dem jeg skal velge i dag. En liten advarsel: jeg tror du vil være sulten etter å ha lest denne kokebokanmeldelsen! Jeg ble kjesken bare av å kikke på bildene av maten jeg har laget. (og det er ikke fordi jeg er en framifrå fotograf)

Eksempel på hvordan en oppskrift ser ut.

Sophie Wyburd er en kokk fra London, som også er oppskriftsforfatter og programleder for to matpodkaster: I’ll Have What She’s Having og A Bit of a Mouthful. Dette er hennes første kokebok. Tucking in er et kjærlighetsbrev til det å lage mat og servere den til gjester rundt et middagsbord. Wyburd mener at når man ber noen på middag, er det sjeldent nødvendig med et overdådig og intrikat måltid. I Tucking in får vi realtivt enkle og raske oppskrifter, som ikke skorter på smak av den grunn. Wyburd har spesialisert seg på det som blir kalt «comfort food», eller trøstemat/kosemat som det muligens heter på norsk.

Tucking in er 255 sider lang. Matbildene fotografert av Lizzie Mayson liker jeg veldig godt. Fulle av liv og farger, og maten ser skikkelig fristende ut. Ikke alle oppskriftene har et bilde, men nesten alle. Oppskriftene er ryddige og enkle å forstå. Fonten er lettlest, og relativt stor i størrelsen. Oppskriftene har alle en liten innledning, noe som gjør kokeboken til en hyggelig bok å lese også. Boken er delt inn i følgende kapitler:

Oppskriftene varierer litt i vanskelighetsgrad, men de fleste er enkle og inneholder lett tilgjengelige ingredienser. Det er noen vegetariske oppskrifter å finne, men stort sett inneholder rettene kjøtt av noe slag. Men la oss se nærmere på maten jeg har laget herfra.

Spiced Meatballs with Dates and Chickpeas var en av oppskriftene som raskt fanget oppmerksomheten min. Kjøttboller med smak av kanel, appelsin, løk, spisskummen og persille hørtes nydelig ut. Og en saus med blant annet dadler, kyllingkraft, hvitløk, tomatpuré og en haug krydder, virket like forlokkende. Det ble en veldig god rett og en lovende start på min nyinnkjøpte kokebok.

Krydrede kjøttboller med dadler og kikerter, fra kokeboken Tucking in.

Gjennom kokebokhobbyen min har jeg nå fått smakt flere pastaretter med vodka i pastasausen, og jeg må si jeg har blitt fan. Da oppskriftstittelen Chipotle Vodka Gnocchi Bake lyste mot meg, måtte jo den prøves ut. En veldig mektig pastarett hvor vi finner rømme, fløte OG mozzarella. Ikke en slankerett altså. Men saft (vodka) suse, som den smakte!

Kikerter finner også ofte veien inn i mine måltider. Her lager jeg en god kikertgryte med blant annet løk, gulrot, selleristang, tomat, mynte, kanel og oregano. Den serveres med en frisk og god tzatziki. Dette var nok den minst overraskende retten smaksmessig, men godt smakte den jo.

Jeg prøvde ut hele to gnocchi-retter fra Tucking in, denne med det forførende navnet Miso Onion Gnocchi. Wyburd ønsket å lage en vegansk rett proppfull av smak, og denne var virkelig en smaksbombe. Her lærte jeg å lage en gøyal topping ved å mikse sammen ristet brød og sorte oliven, som jeg dehydrerte i ovnen til den ble god og sprø. I sausen finner vi gode ting som misopaste, soyasaus, tomatpuré, hvitløk, cashewnøtter og timian. Ikke rart den er full av smak!

«Another day, another beany dinner». Slik innleder Wyburd oppskriften på Lamb and Charred Pepper Beans. Jeg er glad i en god bønnemiddag, og denne ble en ekstra god en. Her har Wyburd blitt inspirert av ingrediensene ajvar og tahini, og vi får en rett med både røyksmak, sødme og bitterhet. Nydelig!

En annen god pastarett fra Tucking In, er Squash, Anchovy and Mascarpone Pasta. Ansjos er som regel alltid en vinner i gode tomatsauser, og denne var intet unntak. Ovnsbakt flaskegresskar tilførte sausen sødme og en god og kremet konsistens. Anbefales!

Sideretter må også få lov til å skinne. Denne gratengen med purre, fennikel og valnøtt nærmest skrek «LAG MEG! SPIS MEG!», da dette er tre ingredienser jeg liker veldig godt. Og som grateng i tillegg? Dån. Heldigvis lagde jeg den, for den smakte rett og slett nydelig. Nok en mektig rett, så jeg ville beholdt denne som en siderett om jeg var deg.

Hangover Pasta er en matrett Wyburd hevder å ha laget rundt 347 ganger. Da burde den jo være god. Hun pleide å servere pastaretten til seg selv og slitne venner etter fuktige kvelder. Smaksbildet er satt sammen av Chorizo, hvitløk, chiliflak, tomater, mascarpone og parmesan, og høres ut som en himmelsk rett når kropp og sjel er skral. Selv spiste vi den i klinkende god form, og den fungerte absolutt bra da også! Rask, enkel og god.

Siste rett ut i denne kokebokanmeldelsen heter Burnt Aubergine Curry With Chickpeas. Her lager jeg en pannekakerøre av kikertmel, salt, gurkemeie, Garam masala og vann. Når røren har blitt til stekte pannekaker, serveres den med en nydelig auberginecurry.

Tucking In er en kokebok jeg anbefaler varmt. Sophie Wyburd kalles «the queen of comfort food», noe jeg gladelig slutter meg til. For de dagene du har lyst på en litt rask middag som er proppfull av smak, er denne kokeboken en selvfølgelig bok å finne frem. Be noen venner på middag, og stapp i dere god mat!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *