Anmeldelse av gratis leseeksemplar fra forlaget. Jeg er ikke en verre nordmann enn at jeg har spist min andel fredagstacoer opp gjennom årene. Helle Øder Valebrokk sin kokebok TACO! er en hyllest til den norske tacofredagen, og gir oss 52 oppskrifter for ulike typer tacomåltider. Ett nytt tacomåltid hver fredag i et helt år.
Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk på forhånd. Det finnes så mange taco-kokebøker der ute, og mange som er skrevet av meksikanske forfattere. Hvorfor skal jeg da kjøpe en taco-kokebok fra en nordkvinne? Men jeg synes Valebrokk er smart i sin vinkling i kokeboken. Hennes prosjekt er ikke at hun skal lære oss å lage en autentisk meksikansk matopplevelse. I steden er det den norske fredagsstaco-tradisjonen som er helten, noe som fremheves av norsk tacostatistikk og tacovaner som kokeboken krydres med. Visste du at i 2023 spiste 84% av den norske befolkning taco en gang i måneden? Eller at trøndere skiller seg ut i Norge som stedet der man liker å ha ananas på taco?
Valebrokks prosjekt virker å forsiktig lede nordmenn som kjøper tacokit på butikken, ut i et liv der man lager sin egen salsa, guacamole, lefse og ulike toppinger. I kokeboken får vi oppskrift på alt fra Jåletaco (med sjøkrepshaler), Trøndertaco (med annanas selvsagt), Jackfrukt-taco, LA-taco med kylling og oliven, Spicy sopptaco, og Høst-taco (med blant annet kantareller og viltkjøttdeig), for å nevne noe.



Kokeboken starter med oppskrifter på diverse salsaer, sauser og andre toppinger, samt oppskrift for ulike typer lefser. I oppskriftene for de ulike tacorettene, finner vi henvisninger til disse oppskriftene for salsaer og toppinger. Det syntes jeg fungerte godt, selv om sikkert noen vil synes det er irriterende å bla frem og tilbake mellom ulike oppskrifter. Oppskriftene er ryddige og enkle å forstå, bare synd de er skrevet med så liten fontstørrelse. Det gjør det unødvendig knotete å lage mat og lese oppskrift samtidig. Rart valg, når alt annen tekst står i en veldig stor størrelse, som sidetall, tittel og annen info. Bildene er tatt av Lars Petter Pettersen og er fulle av farger, lys og glede. De passer kokeboken godt! Men hva syntes jeg om maten?
Jeg velger å gå gjennom de ulike sausene og toppingene jeg har laget, før jeg går inn på de ulike tacomåltidene jeg har forsøkt. Her ser vi et lite utvalgt toppinger jeg lagde til det første tacomåltidet fra TACO!. Toppingen jeg har laget desidert mest ser du øverst til venstre: syltet rødløk. En veldig enkel måte å sylte rødløk på, bare å skvise limesaft over med litt salt.
Crema er egentlig et melkeprodukt som finnes i Mexico, som er syrlig og mer flytende enn vår rømme. For å lage en variant med det vi har tilgjengelig, tipser Valebrokk oss om å blande rømme med lime og litt salt. Dette er en veldig enkel måte å gi tacomåltidet et litt ekstra syrlig piff på.
Ertemole er noe jeg har hørt om, men ikke laget før. Her bruker man rett og slett grønne erter istedenfor avokado, og blander med vårløk, chili, tomat, rømme, limesaft, salt, spisskummen og koriander. Jeg synes ikke det var like friskt som guacamole pleier å være, men den er absolutt god på smak.
Chilisalsa er nok den sterkeste av salsaene i kokeboken TACO!. Her steker jeg tomat, løk, en god mengde chili og hvitløk. Deretter blendes det sammen med olje, og jeg smaker til med oregano, chilipulver, eddik og salt. Denne likte jeg veldig godt!



Avokadokrem viste seg å være et friskt og nydelig element i en taco. Her blandes avokado sammen med limesaft, rømme og salt. Godt!
Urtemix var en annen topping-suksess, som var veldig enkel å lage. Her blandes finhakket løk med hakket koriander og limesaft. Et friskt tilskudd til en taco.
Grillet salsa tok litt tid å lage, men var definitivt verdt det. Her stekes tomat, hvitløk, løk og chili i ovnen. De blendes sammen etterpå, og smakes til med salt og limesaft. Veldig god salsa.


Jeg har også testet ut å lage mine egne lefser. Det ble egentlig aldri en stor suksess, de ble enten litt for stive eller litt for tykke. Men det er sikkert en øvesak.
Så skal vi over til Paprikasalsa. En veldig mild variant som bruker paprika istedenfor chili. I tillegg finner vi rødløk, koriander, salt, spisskummen og lime. For meg er ikke dette en salsa, så jeg brukte sterk salsa i tillegg til denne. Og det ble veldig godt.
Neste salsa ut kaller Valbrokk for Favorittsalsa. Og den syntes jeg var veldig god, og enkel å justere opp og ned i chilistyrke. Her steker jeg tomater, løk, chili, hvitløk og olje, før jeg mikser alt sammen. Smaker til med eddik og salt, og lar salsaen avkjøle seg før servering. Enkelt og godt.
Bønnesalsa var en ny oppdagelse for meg. En slags blanding av tacofyll og salsa. Den består av sorte bønner, løk, hvitløk, tomat, chili, salt og limesaft. Nok en god salsa fra TACO!.
Så skal vi over til tacorettene jeg har laget. Søtpotet- og bønnetaco er alltid godt, og Valebrokks variant ble ingen unntak. Her koker jeg søtpotetbiter, og steker de deretter med tacokrydder, hvitløk, sorte bønner og litt vann. Serveres med chilimajones (jeg brukte kjøpt variant), urtemiks, revet ost, rømme, agurk, paprika og chili. Et godt måltid.
Bakt Tacohode viste seg å være en gøyal rett å lage, og en god rett å spise. Jeg har lenge syntes blomkål og taco er en utmerket kombinasjon. Her koker jeg raskt et helt blomkålhode. Så pensler jeg det med olje og krydrer med tacokrydder, og steker det i ovnen. Blomkålen skjæres opp og spises med avokadokrem, chilisalsa, crema, fetaost, revet ost og knuste tortillachips. Denne likte jeg veldig godt.



Av og til har jeg bare lyst på noen deilige, saftige, kjøttfylte enchiladas som er gratinert i ovnen med ost på toppen. Valebrokk sine enchiladas skuffet ikke. En god kjøttsaus med blant annet røkt chipotlekrydder, kjøttkraft, tomatpuré og tacokrydder. Enciladaene serveres med salsa, syltet rødløk, rømme, urtemiks, salat, tomat, mais og agurk. En veldig tilfredsstillende rett.



En annen dag forsøkte jeg å lage Fransk Taco, der taco serveres med pommes frites og ostesaus. Jeg endte opp med å servere det i pita som jeg tilfeldigvis hadde, siden mine hjemmelagde tortilla ble helt katastrofe den dagen. Ostesausen av crème fraiche, gruyère, dill, salt og pepper var derimot en stor suksess. Ellers er det et fyll av grillet kyllingkjøtt, paprikasalsa, syltet rødløk, tomat og mais. Smakene var veldig gode, men jeg ser ikke helt poenget med pommes frites til. Det jeg tar med meg herfra er den gode ostesausen.



Det kan nesten ikke bli en norskere tacovariant enn Tacovaffel? Den måtte jo bare prøves. Her lager jeg en ikke så søt vaffelrøre, som jeg steker et tynt lag av. Så legger på stekt, tacokrydret kjøttdeig, og topper med røre før jeg steker vaffelplaten ferdig. Vaffelen med topping av chilimajones (igjen kjøpte jeg istedenfor å lage selv), syltet rødløk, avokado og tomat (jeg brukte også rømme til). En god rett, selv om kjøttdeigen forsvant litt for meg inni vaffelen. Men det var en veldig morsom rett å lage.



Kremet linsetaco ble nok en god vegetarvariant fra TACO! Her lager jeg en slags veldig tykk linsegryte, og serverer med grillet salsa, urtemiks, syltet rødløk, rømme og revet ost. Denne ble skikkelig god!


Valebrokks Sopptaco ble også en velsmakende rett. Sopp stekes og krydres med (selvblandet) tacokrydder. Det ble servert med favorittsalsa, bønnesalsa, syltet rødløk, revet ost, paprika og crema.


TACO! har vist seg å være en kokebok med mange morsomme taco-varianter, og det er mange oppskrifter til jeg ønsker å lage. Jeg kommer garantert til å ta med meg flere av salsaoppskriftene og noen av de andre toppingene og bruke i mine egenkomponerte tacomåltider. Dersom du er en som lager taco i ny og ne, og sitter fast i dine tacorutiner, anbefaler jeg varmt TACO! for å utvide reportoaret ditt litt. Eller om du bare er glad i taco og har lyst til å eksperimentere litt.