Enkelte kokebøker har så mange fristende og tilgjengelige oppskrifter, at jeg såvidt rekker å åpne den før jeg har laget mange retter derfra. Dinner av Meera Sodha er en slik kokebok. Her får vi 120 oppskrifter på fristende vegetariske og veganske retter for det hun kaller «the most important meal of the day». Som en middagselsker sier jeg meg ikke uenig i det.
Dinner starter slik: «A couple of years ago, I lost my love for food. I didn’t want to shop. I didn’t want to cook. I ate for necessity, not pleasure». Sodha var deprimert. Etter årevis med matlaging og oppskriftsutvikling som en jobb, orket hun ikke tanken på å utvikle en eneste ny matrett. Etter en stund innså Sodha at hun måtte inn på kjøkkenet igjen. Hun begynte å lage mat til sin familie, uten å tenke på oppskrifter eller teknikker. For første gang på lenge lagde hun mat kun for sin egen glede.
Det var nettopp på kjøkkenet, mens hun lagde middag til familien sin, hun sakte og forsiktig fant veien ut av depresjonen. En god hverdagsmiddag er ikke noe hun lenger tar for gitt, og hun har derfor skrevet en kokebok der gode middager er i fokus. Sodha sier at hun nå ser på det å lage en god middag som en superkraft. Som alltid bruker hun sin indiske familiebakgrunn, og sine reiser rundt i verden, som inspirasjon for sine oppskrifter.
Kokebokens forside har fått mye kritikk. Fargene er visstnok stygge, gaflene er skeive, og bruker man i det hele tatt gafler i Asia?!? (Svaret er ja) Jeg verken elsker eller hater forsiden, synes den er fargerik og grei, men ikke akkurat spennende. Jeg likte nok designet til hennes kokebok East bedre (en anmeldelse du kan lese her). Men ellers liker jeg godt hvordan den ser ut, selv om papiret er litt for glanset for min smak.



Matbildene av David Loftus synes jeg derimot er veldig flotte, og de fleste oppskriftene er fotograferte. En gledelig overraskelse er den store fontstørrelsen, som gjør oppskriftene enkle å lese mens man står på kjøkkenet og lager mat samtidig. Dinner er 320 sider lang, og oppskriftene er delt inn i følgende kapitler:
En av de første oppskriftene jeg lagde fra Dinner, ble Iraqi white bean stew. Jeg er generelt begeistret for tomatbaserte bønnegryter med mye krydder i, og denne skuffet meg ikke. Sodha skriver at dette er en av de mest populære oppskriftene som hun har publisert i matspalten til the Guardian, og jeg skjønner hvorfor. Nydelige smaker og en relativt kort ingrediensliste, der de fleste er krydder som du kanskje allerede har i skapet (pepper, kanel, allehånde, spisskummen).
Lille julaften ville jeg servere en god vegetarrett som også hadde en liten smak av jul i seg. Så da jeg fant en oppskrift på en kålrabicurry, måtte den testes! Her ovnsstekes kålrabibiter, og serveres i en saus som smakte av sennepsfrø, bukkehornkløverfrø, tomat, tamarind, hvitløk, gurkemeie, koriander, spisskummen, chili, salt og pepper. Sammen med ris, ble dette en veldig god middag.
En oppskrift jeg var litt skeptisk til, var Kimchi and tomato spaghetti. Jeg liker kimchi, men så for meg at den syrlige og skarpe smaken ville ta for mye plass i en pastarett. Men Sodha skriver at kimchi har en splittet personlighet. Rå er den sur, knasende og skarp, men når kimchi stekes blir den myk, søtere og mildere. Så jeg bestemte meg for å gi denne oppskriften et forsøk, og det angret jeg ikke på. Kimchi stekes med hvitløk, gochugaruflak, sirup (jeg brukte lønnesirup), hermetisk tomat og sesamolje. Sausen blandes med spaghetti, og toppes med stekte brødsmuler, pinjekjerner og sesamfrø. Nydelig.
Neste måltid ble Shandong’s treasures – et raskt måltid som er ferdig innen risen er kokt. Oppskriften er oppkalt etter den kinesiske byen Shandong, og er inspirert av en rett derfra som inneholder aubergine, potet og paprika. I tillegg får vi en lys og lett saus av hvitløk, lett soyasaus, Shaoxing vin, salt og pepper. Nok en god middag.
Når det regner og blåser ute, lengter jeg mot varmende og trøstende gryter. Det var nok på en slik kveld jeg lagde Chickpea and potato curry. Nok en smakfull rett Sodha gir oss her.
Celery, saffron and white bean stew er navnet på neste måltid. Og det var jeg veldig nysgjerrig på. Jeg bruker ofte stangselleri i mat, men aldri har den spilt hovedrollen før! Som Sodha skriver: Celery: always the bridesmaid, never the bride. Men her har hun latt seg inspirere av den persiske retten khoresh karafs, som er en sellerigryte. Og den ble skikkelig god! Selleristengene stekes og kokes så lenge at de blir myke og gode. Ellers var det smaker som safran, løk, hvitløk, gurkemeie, tomatpuré og mynte, for å nevne noe. En gledelig overraskelse.
Så skal vi til en god curryrett fra Dinner: Squash, cashew and tamarind curry. Her lager jeg en currypaste ved å mikse sammen cashewnøtter, sjalottløk, hvitløk, chili, ingefær, gurkemeie, limesaft, sukker, vann, olje og salt. Dette steker jeg før jeg rører inn tamarindpaste, fiskesaus og vann. Deretter tar jeg i ovnsstekt flaskegresskar og frisk spinat. En velsmakende curry som smakte både søtt og syrlig.
Jeg elsker potet, og jeg elsker kål. Da er det åpenbart at jeg lager oppskriften med navnet Gujarati potato and cabbage curry. Denne retten kommer opprinnelig fra Gujarat i vest-India. Da Sodha var gravid var det denne retten hun helst ville spise. Og den var veldig god, også for oss ikke-gravide.
En annen rask middag fra Dinner, er Broccoli spaghetti with zhoug. Jeg hadde aldri blitset en hel, rå brokkoli før, som jeg så stekte i en panne. Alltid gøy å gjøre noe nytt. Deretter mikser jeg sammen sausen (zhoug – en frisk og sterk, grønn saus fra Midtøsten) bestående av koriander, persille, jalapeño, spisskummen, tørket koriander, kardemomme, sitronsaft, olje og salt. Jeg tar så kokt spaghetti i panna med brokkolien, sammen med litt av kokevannet. Deretter tar jeg i zhoug, og varmer alt opp. Ganske enkelt, og mye smak!
Jeg har fått sansen for pastasauser som har vodka på ingredienslisten. Vodka gochujang pasta ble en pastarett med en smaksbombe av en pastasaus. Den ble nesten litt for mye av det gode, men bare nesten. Anbefales!
Ja, dette er tydeligvis en kokebok jeg liker godt. Oppskriftene har vært velskrevne og ryddige, og det er sjeldent ingredienslisten er lang som et vondt år. Det er også mange oppskrifter igjen jeg har lyst til å lage! Eksempler på det er Matar paneer, Persian herb, lime and kidney bean stew, Baked butter paneer, Caramelized onion, saffron and potato pie, Pinapple fried rice og Golden mile pizza. Jeg tror de aller fleste vil finne mange retter her de kunne tenke seg å lage til middag. En kokebok jeg trygt kan anbefale, skeive gafler eller ei!