Desiree Nielsen - Plant Magic

Anmeldelse av Desiree Nielsen – Plant Magic

Etter desembers etegilde, er det godt med en litt mat-lettere januar. Plant Magic er en kokebok skrevet av Desiree Nielsen. Boken fremstår like frisk som våren selv, med sine lyse farger, fargerike matfotografier og plantebaserte oppskrifter. Dette kunne vært en kokebok som hadde passet ypperlig til januar. Men jeg skal være ærlig fra starten og si at; dette er den dårligste kokeboken blant de jeg har anmeldt til nå.

Det er ikke noe galt med kokeboken i seg selv, den er egentlig ganske fin! Med over 100 oppskrifter får jeg mange valgmuligheter. Fonten er enkel å lese, og relativt stor i størrelsen. Papiret er matt og deilig å bla i. Oppskriftene er ryddige og velskrevne. Det er en grei innleding om hvordan det er å være veganer, og hvilke ingredienser man burde ha i skapet sitt. Her er det rett og slett maten som ikke har vært særlig god. Og det blir kanskje litt mye «you are nature» for min ikke-spirituelle, nøkterne smak.

Kokebokens innhold.

Den første oppskriften jeg testet ut ble en rett jeg var skråsikker på kom til å være god. Corn and Jalapeño Chowder, det kan jo ikke feile. Og ser man på ingredienslisten så er det mye godt her: løk, gulrot, potet, hvite bønner, kraft, løkpulver, spisskummen, oregano og mais – for å nevne noe. Det eneste jeg endret på var å bruke en rød chili + Tabasco, istedenfor jalapeño. Men resultatet ble en veldig kjedelig suppe, som manglet dybde i smaken. Jeg måtte smake mye til med salt, krydder og tabasco for å få litt ekstra smak, men den ble aldri noen høydare.

Så til en oppskrift jeg testet til 17. mai: Creamy Lemon Ginger Ice Pops. Her blandet jeg kokosmelk, lønnesirup, ingefær, sitronsaft og sitronskall, og fryste i isformer. Den var litt kornete i konsistensen, og smakte egentlig ikke så mye.

En annen underveldende rett fra Plant Magic, var Lemony Chickpea and Potato Stew. I utgangspunktet full av smaker jeg liker, men som likevel ender i et tamt sluttprodukt.

En annen rett jeg var skråsikker på jeg kom til å like var Mushroom Stroganoff. Det er jo alltid godt! Men nei, ikke denne gangen. Nok en rett som manglet en fyldig smak. Selv med sennep, soyasaus og worcestershiresaus i. Kanskje det bare er alt for lite av det? Kanskje Nielsen smaker ting sterkere enn jeg? Ikke vet jeg, men det ble i hvert fall nok en skuffende middag.

Kokebokens beste rett ble en siderett med gulrot: Coffee-Roasted Carrots and Crispy lentils. Her marineres først gulrøttene i olje, kvernet kaffe, lønnesirup, salt, spisskummin og pepper. Så blander jeg grønne linser med olje, salt og spisskummen, som til slutt legges over gulrøttene. Dette stekes i ovnen til gulrøttene er myke og linsene litt sprø. Før servering strør jeg over persille, mynte og revet appelsinskall. Dette ble helt nydelig!

Coffee-Roasted Carrots and Crispy lentils fra kokeboken Plant Magic av Desiree Nielsen.

Så testet jeg ut Paprika Lentil Stew. Her bestod magien av å blande mange gode ingredienser og krydder sammen, for så å ende opp med en rett som smakte ingenting. Så da heiv jeg i ekstra salt, Tabasco og worcestershiresaus, bare for å få litt smak!

Neste rett ble faktisk ikke så verst, Red Curry with Tofu and Vegetables. Det henger nok sammen med at man skulle bruke ferdiglaget, rød karripaste fra butikken, og ikke lage en selv. (Som du skjønner har jeg på dette tidspunktet mistet tiltro til kokebokforfatterens smaksevner).

Den andre vellykkede retten fra Plant Magic var Sheet-Pan Gnocchi with Fennel and Kidney Beans. En rask og enkel middag, der man tar alt i en form og putter i ovnen. Denne smakte rett og slett godt – hurra!

Avocado Pesto Pasta hørtes ut som en rask hverdagsmiddag av typen jeg kunne like. Men akk, nok en smakløs middag. Pestoen ble lett og lys, men manglet noen lag i smaken for at den skulle bli smakfull. Enda verre, den var egentlig ikke god. En kjedelig middag.

Det er over 100 retter i Plant Magic, og jeg har bare laget ni av dem. Kanskje jeg har klart å velge de som smaker minst. Men at bare to av ni retter smakte veldig godt, synes jeg er for dårlig! I hvert fall når det gjelder retter det burde være enkelt å proppe full av smak, som stroganoff, pastaretter, gryter og supper. Jeg håper virkelig ingen har fått eller kjøpt denne kokeboka som en første introduksjon til vegansk mat, for da får de helt feil inntrykk. Det er ikke vanskelig å lage spennende og smakfull vegansk mat. Som for eksempel i The Great British Vegan , Annie Rigg – Eat More Vegan eller Shannon Martinez – Vegan With Bite.

Plant Magic er en vakker kokebok. Hadde vi bare spist med øynene våre kunne boken vært en vinner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *