Når man følger litt med på hva som rører seg i kokebokmarkedet, får man med seg kokebøkene «alle» plutselig snakker om. Greekish av Georgina Hayden er en slik kokebok. Og etter noen uker med påvirkning fra det store nett, endte det med at jeg kjøpte kokeboka jeg også. Fortjente den hypen?
Georgina Hayden har flere kokebøker på samvittigheten, og er matskribent for flere kjente publikasjoner, som The Telegraph, Delicious Magazine og Observer Food Monthly. I 12 år jobbet hun som matstylist og oppskriftsutvikler for Jamie Oliver. I 2021 vant hun prisen Fortnum & Mason Best Cookery Writer for hennes arbeid i magasinet Waitrose Food. Alt dette bygger opp mine forventninger til Greekish som en god kokebok.
Som tittelen hinter til får vi oppskrifter basert på det greske kjøkken. Hayden har gresk-kypriotiske røtter, og lener seg på disse i kokeboken. Greekish byr på 120 oppskrifter som konsentrerer seg om hverdagsmaten. Hayden har slengt på en -ish i tittelen, siden oppskriftene hun har skrevet denne gangen er forenklede versjoner av maten hun selv er vokst opp med. Hun sier at denne maten representerer det hun selv lager i hverdagene. Noe godt, enkelt og greekish.
Jeg liker designet i Greekish. Lys og fargerikt, og full av fine matfotografier tatt av Laura Edwards. Fontstørrelsen er ganske stor, men typisk nok litt for liten i selve oppskriftene. Oppskriftene i seg selv er ryddige og velskrevne, og jeg har ikke funnet noen feil i de jeg har testet ut. Desverre ingen sidemarkør i boken. Boken er delt inn slik:
Men hvordan var maten jeg lagde? Den første oppskriften jeg testet ut var retten Skordostoumbi pasta, med ovnsstekt aubergine, tomat, hvitløk og feta. I tillegg er det pasta, ulike krydder, og litt fersk basilikum på toppen. Pastaen kokes for seg, mens grønnsakene stekes i ovnen sammen med fetaen. Etter hvert blandes alt sammen, også litt av pastavannet. Godt, enkelt og lite oppvask.
Neste rett ut ble One-pan pastitsio. Hayden skriver at det å lage en enklere og raskere versjon av pastisio, var noe av en utfordring. Ikke fordi det er en vanskelig rett, men tidkrevende. Nå har jeg ikke smakt noen form for pastisio før, så sammenligningsgrunnlaget mitt er tynt. Men dette var i hvert fall en veldig god middag! En god, tomatbasert kjøttgryte med pasta i bunn, gratinert under et lokk av sammenvispede eggeplommer, creme fraiche og revet ost.
Så over til cookies! Haydens cookies med feta, hvit sjokolade og tørket tranebær virket litt mer spennende enn de vanlige versjonene man får, så jeg så frem til å smake disse. Dessverre ble jeg litt skuffet. Muligens smuldret jeg fetaosten litt for mye opp, for jeg smakte egentlig ikke noe særlig til den. Men jeg ble glad da jeg oppdaget at cookiene smakte mer og bedre dagen etter.
Med neste rett er vi tilbake i vinnerland igjen! Mushroom and lentil hilopites ble en veldig god middag. Her lages en god ragu av blant annet sopp og linser, og serveres med hilopites eller tagliatelle. Vi finner også gode smaker som rosmarin, kanel, hvitløk og tomat. Et kjekt triks man lærer her for å erstatte kjøttdeig, er å blitze rå sopp før man steker den i panne.
Jeg liker best litt enklere kaker, og Haydens Afternoon chamomile and honey cake hørtes ut som en kake for meg. Og det var det! En enkel og saftig kake, som smakte nydelig til en kopp te til kvelds.
Neste oppskrift ut skulle bli en enkel og god hverdagsmiddag. Men slik skulle det ikke bli. Hva som skjedde her er ikke godt å si. Et enkelt konsept, potet i bunn og kjøtt på topp, som stekes i ovnen. Men av en eller annen grunn tok potetene hinsides lang tid på å bli i nærheten av spiseklare! I følge oppskriften skulle det ta 45 minutter i ovnen, men hos meg tok det 1,5 time. Og da var jo kjøttet ganske uspiselig. Og potetene var fortsatt ikke helt klare. En trist tirsdagsmiddag.
En dag jeg hadde middagsgjester, lagde jeg en liten snack som jeg serverte før middagen var klar: Everything Pita Chips med artisjokkhummus. To gode oppskrifter fra Hayden igjen. Jeg kutter opp pitabrød og blander bitene med olje, sesamfrø, aleppo pepper, hvitløkspulver, oregano, havsalt og pepper, før jeg steker de i ovnen til pitabitene blir gode og sprø. Hummusen består av kikerter, artisjokk, tahini, sitron, hvitløk, salt og pepper. Veldig godt sammen!
Som siderett til et fiskestykke, testet jeg Haydens Dilly leeks and peas. En siderett som inneholder mye av hva jeg elsker av smaker: purre, erter, sitron, hvitvin og dill! Nam. Selv min ikke så erteglade samboer spiste dette med godt humør.
Siste oppskrift jeg har laget fra Greekish er Crispy, garlic oven chips. (Jeg tok sjansen på å lage en annen potetrett). Og dette ble bra! Her er oppskriften enkel, jeg bare skjærer poteter i staver, og blander de godt med olivenolje, hvitløkspulver, salt og pepper. Hvitløkspulveret gjorde sitt! Så dette kommer jeg til å gjøre flere ganger når jeg skal ovnsteke litt potet.
Nå som jeg har kokkelert fra Greekish, og ellers bladd en del i boka, forstår jeg hvorfor den har fått så gode omtaler. Det at flesteparten av oppskriftene er enkle å lage, med lett tilgjengelige ingredienser er nok en viktig grunn for dette. I tillegg ser maten fristende ut både i bilder og beskrivelse, så man får skikkelig lyst til å lage dem. Og når de da også viser seg å være veldig gode oppskrifter, er det kanskje ikke så rart at det har blitt en populær kokebok. Jeg kan trygt anbefale denne kokeboken, om du vil utvide hverdagsmiddagsreportoaret ditt.