Noen kokebøker blir jeg nesten litt lei meg av å anmelde, for det betyr at jeg kommer til å konsentrere meg mer om andre bøker fremover. Mezcla av Ixta Belfrage er en slik kokebok, for jeg liker den så godt at jeg ikke er helt klar for å sette den på hylla.
Ixta Belfrage kommer fra Ottolenghis stab, og hun var medforfatter på den eminente kokeboken Flavour som jeg har anmeldt tidligere. Mezcla betyr blande/blanding på spansk, og viser til Belfrages oppskrifter som er en blanding av ulike kulturer. Belfrage vokste opp i italia med en brasiliansk mor med meksikanske foreldre, og en amerikansk far med engelske foreldre. Belfrage føler at alle disse ulike kulturene har påvirket henne, og da også hva slags mat hun lager. I tillegg har årene med Ottolenghi lært henne mye om mat fra Midtøsten og Middelhavet. Så Mezcla virker å være et passende navn for denne kokeboken.
Mezcla er ikke en vegetarisk kokebok, men har mange vegetarianske oppskrifter. Forsiden er fargerik og iøyenfallende og gjør meg glad. Det fargerike videreføres med designet inni boken, og matbildene av Yuki Sugiura . En bok full av energi og farger, og jeg får lyst til å lage nesten alt! En negativ ting er den lille fontstørrelsen, kanskje den minste jeg har vært borti? Mange vil slite med å lese dette. Det går greit for meg, men hvem vet om noen år! Boken ble nominert til flere priser, og havnet på manges «best of»- lister i 2022. Så jeg hadde en følelse av at den kom til å være en god kokebok. Ble jeg skuffet?
Den aller første oppskriften jeg lagde fra Mezcla, var Pappardelle with chipotle pancetta sauce. Du hører jo at det er godt. For å lage sausen mikset jeg først sammen pancetta, chipotleflak, spisskummen, chiliflak, tomatpuré, hvitløk, løk, olivenolje, salt og pepper, før jeg varmet den opp i stekepanne. Etter en liten stund tok jeg i ferdigkokt pasta, sammen med litt pastavann. En kjapp og smakfull hverdagsmiddag.
Belfrages søtpotetgrateng smakte helt fantastisk. En perfekt blanding av søtt, salt, sterkt og syrlig. Belfrage ønsket å lage en slags panang curry i gratengform. Jeg vet egentlig ikke hvordan en panang curry skal smake, men godt var det i hvert fall. Her smaker vi blant annet søtpotet, ingefær, sitrongress, limeblader, lønnesirup, fiskesaus, kokosmelk, tomat og chili.
Neste oppskrift synes jeg var ganske morsom å lage og veldig god å spise: Sticky coconut rice cake with turmeric tomatoes. Jeg blander sammen ris, kokosmelk, vann, hvitløk, ingefær, salt og vårløk, som jeg steker i ovnen i en kakeform. Tomatene ble også ovnsstekt, med blant annet ingefær, koriander, hvitløk, gurkemeie og lønnesirup. Denne skal lages igjen!
Følgende pastarett inneholdt blandt annet sopp, dill, karve, karmellisert løk, kyllingkraft, sennep, gressløk, rømme, sitron og fløte, og til sammen ble det en middag som smakte nydelig. Belfrage skriver at her ble hun inspirert av en øst-europeisk sopp-pierogi, og fikk lyst til å lage en slags dekonstruert pastaversjon av den. Denne skal definitvt også lages igjen.
Jeg må innrømme at pommes frittes og tunfisk ikke er en kombinasjon jeg har sett for meg før, men så er jeg heller ingen Ixta Belfrage. En lørdag hadde jeg så lyst på noe litt trashy lørdagsmat, og da øynene mine landet på oppskriftstittelen TV Chips var jeg solgt. I tillegg til potetene, er det et lag av tunfisk, syltet løk, parmesankrem, en sterk salsa, basilikum, salt og pepper. Nå skjønner jeg greia med tunfisken til. Nam!
Men jeg har også laget dessert! Whipped yoghurt with roasted strawberries and peanut fudge sauce, var en enkel dessert å lage som falt i smak her i huset. Smakte litt som cola og snickers! Spesielt peanøttsausen synes jeg var god, som inneholder peanøttsmør, kakaopulver, lønnesirup, soyasaus og litt vann. En god sommerdessert.
Charred red pepper sauce with omelette noodles er en oppskrift jeg har sett flere på internett skryte av. Nok en morsom rett fra Mezcla her. Først steker jeg en tynn pannekake av egg, melk, olivenolje og salt, som jeg ruller sammen og skjærer opp i strimler. Strimlene legges i en saus av blant annet grillet paprika, hvitløk, sitronskall og parmesan, som har blitt mikset sammen før den varmes opp. Jeg glemte dessverre å ta ut frøene fra paprikaene før jeg mikset dem, noe som gav sausen en litt bitter smak. Men jeg er sikker på at dersom frøene var tatt vekk, ville sausen vært nydelig også.
Neste rett er kanskje litt vanskelig å se med det blotte øye hva er, men det skjuler seg altså noen canneloni under tomatsausen og osten. Belfrage skriver at dette er et godt eksempel på en mezcla. Her blander hun det italienske og det meksikanske kjøkken i oppskriften Cannelloni Enchiladas: «Here béchamel, mozzarella and pasta come together with cumin, chipotle and coriander in a union that makes all the sense in the world when you taste it.» Og jeg er slettes ikke uenig i det, rett og slett kjempegodt!
De føles passende å avslutte et digitalt etegilde som dette med en forfriskende is med kaffesmak: Coffee Ice Cream with Kahlua fudge sauce. Og det var akkurat like digg som du tror! (om du liker is med kaffesmak)
Mezcla av Ixta Belfrage er en kokebok jeg absolutt kan anbefale. Full av velskrevne oppskrifter, nydelig mat, godt design og flotte bilder. Det eneste negative jeg kan si er skriftstørrelsen som er liten, og det er jo ikke en liten ting heller. En god oppskrift må tross alt kunne leses før den kan spises!