Forsiden til kokeboken Foolproof Veggie One-Pot av Alan Rosenthal.

Anmeldelse av Alan Rosenthal – Foolproof Veggie One-Pot

Jeg er alltid på jakt etter gode grønnsaksretter, og når de i tillegg kan lages i samme gryte eller form, er de enkle oppskrifter å velge. Foolproof Veggie One-Pot av Alan Rosenthal virker som en kokebok midt i blinken for meg.

Alan Rosenthal gir oss her 60 oppskrifter som er fordelt på fire kapitler: On the Hob, Absorption, Pot Bakes og Desserts. Boken er i et mindre format enn vanlig, så fontstørrelsen er også litt mindre enn normalt. Men til gjengeld har boken et veldig ryddig oppsett og uttrykk som jeg liker godt. Alle matrettene er fotografert, og fotografen Rita Platts har tatt nydelige bilder synes jeg. Ikke for dikkedarete, og heller litt mørke enn lyse.

Boken er 144 sider lang, og sidene er tykke og gode å bla i med ganske matte ark. Dette er ikke en bok med mye tekst utover oppskriftene. En kort innledning og litt om hvordan boken er lagt opp, så er vi i gang. Hver oppskrift har en liten innledning som sier noe om retten. Men hvilke oppskrifter fristet meg, og likte jeg dem?

Den første oppkriften jeg lagde fra Foolproof Veggie One-Pot viste seg å bli en av favorittrettene herfra også, en rett basert på den iranske retten fesenjun. Men istedenfor å bruke valnøtter, lages den her med tahini. Ellers er det en nydelig auberginegryte med bønner, tørkede tranebær, løk og kanel – for å nevne noe.

Tomatbaserte gryter med potetskiver har jeg et veldig nostalgisk forhold til. Som barn fikk vi av og til servert en eksotisk «Arabisk gryte», en oppskrift fra et gammelt ukeblad. Det som gjorde den arabisk var nok tomatene! Ellers var det i potet, kjøttdeig, margarin, løk, salt og pepper. Jeg finner oppskriften flere steder i nasjonalbibliotekets digitale samling, den eldste i avisen Friheten i 1958. Så det var kanskje potetskivenostalgien som fikk meg til å lage «Potato-topped Spiced Chickpeas»? Ellers har den ikke så mye til felles med den sagnomsuste arabiske gryten, selv om vi finner både løk og salt her og! Dette ble rett og slett et veldig godt måltid.

Så over til en rett jeg trodde skulle være veldig god, men som smakte nesten ingenting. Rart, med tanke på at vi finner smaksrike ingredienser som søtpotet, løk, hvitløk og vårløk. Og jeg hadde i mye salt! Oppskriften heter Succotash of Sweet Potato, edamame & Corn, og succotash er en tradisjonell rett fra den nord-amerikanske urbefolkning. Jeg regner med det finnes bedre varianter der ute enn denne.

Neste oppskrift ut er Coconut Dal with Cumin-spiced Carrots. Den smakte nydelig! Men her synes jeg bildet i boken lyver litt med sin ildrøde tomatsaus. Hvordan tomatsaus kan være så rød når man rører inn kokosmelk får jeg ikke til å stemme. Men det har jo ikke så mye å si for om jeg liker retten eller ikke, virker bare litt unødvendig å late som om sausen er rødere enn den er.

Jeg har visst laget en del gryter fra Foolproof Veggie One-Pot! Denne gangen en som er titulert Red Kidney Bean, Sweet Potato, Chard and Peanut Stew. Med en Scotch Bonnet chili i, ble denne gryta en skikkelig smaksbombe.

Over til en velsmakende curry med potet, ananas og cashwenøtter. I tillegg finner vi gode smaker som hvitløk, gurkemeie, sitrongress, tamarindpaste, kanel og koriander. Enkel å lage og god på smak.

Neste oppskrift ut ble veldig godt tatt imot her i huset. Rosenthal beskriver den som en todelt rett: «Baked fragrant basmati rice combined with a raw and punchy salsa». Og dette ble virkelig veldig godt! Middagsgjesten gikk hjem med oppskriften under armen, og det er jo alltid et godt tegn.

En dessert klarte jeg også å somle meg til å lage: Pear, Blackberry & Chocolate Frangipane Bake. Den ble god nok, men jeg glemte den egentlig rett etterpå. Kommer ikke til å lage denne igjen, selv om det ikke var noe galt med den.

Nå som jeg har laget en del oppskrifter herfra, kan jeg trygt si at oppskriftene er velskrevne, ryddige og enkle å forstå. Eneste minuset er at fontstørrelsen er liten. Det er mange oppskrifter jeg hadde på listen, som jeg ikke rakk å lage før det var på tide å skrive en anmeldelse. Spesielt oppskriften på Cabbage, Pea & Paneer Dry Curry har jeg hørt mye bra om! Det er i hovedsak en vegetarisk kokebok, med noen veganske oppskrifter, og noen vegetaroppskrifter med tips til veganske endringer.

Det er ikke en kokebok med kompliserte oppskrifter, du må ikke ha masse kjøkkenutstyr eller kunne mange teknikker, men de er sjeldent raske å lage. Ofte mange ingredienser, mye kuttearbeid, og gjerne litt lang steke/koketid. Av og til må du nok på jakt etter en ingrediens eller et krydder, som de ikke har på en typisk norsk matbutikk. Så hvis du er på jakt etter en kokebok med kjappe hverdagsmiddager, er det nok ikke kokeboken for deg. Men kjøp den gjerne for å bruke de dagene du har litt bedre tid! Om du er interessert i kokebøker med «one-pot»-tematikk, kan jeg anbefale en tidligere anmeldt kokebok: One Pot, Pan, Planet av Anna Jones.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *