Kokeboken Healthier Planet, Healthier You av Annie Bell.

Anmeldelse av Annie Bells Healthier Planet, Healthier You

Da jeg kjøpte Healthier Planet, Healthier You, hadde jeg ikke forstått at det var en diettbok. Diettbøker interesserer meg ikke, rett og slett. Jeg liker egentlig all slags mat (men er ikke så begeistret for reker), så tanken på å sette regler for hva jeg kan og ikke kan spise passer ikke for meg. Men det betyr jo ikke at jeg ikke liker å spise sunt! Derfor fenget tittelen meg såpass at jeg kjøpte boka. Jeg skal ikke holde det mot matrettene i boka at forfatteren har valgt å gruppere dem inn under en diett.

Healthier Planet, Healthier You, er 272 sider lang og inneholder 100 oppskrifter. I tillegg til diettprat, er det også mye informasjon om matproduksjonens påvirkning på miljøet vårt. Og dét finner jeg interessant. Jeg forstår absolutt hvorfor noen vil lagr en kokebok for å inspirere til et mer miljøvennlig kjøkken. Jeg skumleste meg gjennom sidene som handler om dietten (man kan bare spise ett egg i uken, det er alt jeg husker), så den kan jeg ikke si så mye om. Annie Bell er utdannet ernæringsmiddelfysiolog med over tyve bøker på samvittigheten, og i 25 år har hun skrevet oppskrifter for You Magazine. Healthier Planet, Healthier You er en relansering av boken Eat to Save the Planet fra 2020, med nytt design og noen nye oppskrifter.

Oppskriftene er velskrevne, som forventet. Fonten er god å lese, og relativt stor i størrelse. Ingredienslisten er skrevet i litt mindre størrelse, noe som dessverre er en gjenganger i kokebøker. Men de er listet kronologisk ettersom når vi bruker dem, noe jeg setter pris på. Matbildene er tatt av ulike fotografer, uten at det er noe jeg legger merke til. Fine og fargerike matbilder, men alle rettene er ikke fotografert om det er viktig for deg. Det er heller ingen kaker eller desserter å finne. Alt i alt fremstår boken som fargerik og litt nøktern samtidig, noe jeg liker godt.

Det er en god del oppskrifter med lammekjøtt i Healthier Planet, Healthier You, og på en av høstens (mange) regnfulle og forblåste kvelder, laget jeg Bells Spicy Lebanese-style Lamb Stew. Denne lages som en slags Shepherd’s Pie, men toppes med fetaost og mynte, istedenfor poteter. Dette ble et veldig godt måltid.

Neste oppskrift ut er en kyllingcurry med soyabønner. Her ønsker Bell å vise at dersom man skal bruke kylling, går det helt fint å bruke mye mindre kylling enn hva du er vant med og tror. Så for å fylle på med proteiner bruker hun heller soyabønner, som hun kjøper frosne i butikken og alltid har liggende i frysen. Det ble en veldig god curry, som også smakte av grønn currypaste, kokosmelk, limeblader, løk og chili – for å nevne noe. Denne oppskriften var i kapittelet «Comforting Stews and Curries», og der synes jeg den passer godt.

Denne fiskesuppen, Simply Salmon and Pea Fish Stew, har jeg laget flere ganger allerede. Nok en enkel rett å lage, med mye god smak! Her får vi gode smaker som hvitvin, laks, erter, tomat, løk, persille, selleri og fiskekraft.

Fiskesuppe - retten jeg har laget flest ganger fra Healthier Planet, Healthier You.

Så skal vi over til et måltid som var ganske skuffende: Crispy Chicken Thighs with Fiery Chickpea Dip. Kyllingen ble sprø og god, men kikertdippen var egentlig ganske smakløs. Langt fra det jeg vil kalle «fiery».

Chilli Beef Pie with Aubergine er for meg en oppskriftstittel det er vanskelig å bla forbi. Og jeg ble ikke skuffet. En deilig kjøttgryte i bunn, toppet med auberginer og løk.

I løpet av kokebokprosjektet mitt har jeg laget en del gode fiskepaier, og Bells fiskepai med pecancrumble var heldigvis ingen unntak. Paien består av laks i en tomatbasert saus med smaker som hvitløk, fennikel, chili og store, hvite bønner. Smuldrelaget på toppen består av pekannøtter, mandler, havregryn og smør. Dette var skikkelig godt, og ganske enkel å lage. Oppskriften her finner vi i kapittelet All-in-one Roasts and Pies. Bell ønsket å vise at man ikke måtte gi slipp på de gode ovnsbakte måltidene, selv om man burde spise mindre rødt kjøtt.

Men så over til en skikkelig skuffelse. Jeg sier ikke nei til en god Shepherds Pie, så da jeg fant Bells oppskrift måtte jeg lage den. Selve fyllet var nok godt, men det forsvant i et tykt lag av revet sellerirot som var blandet med olje, salt og pepper. Jeg elsker sellerirot, men her ble den halvrå (jeg hadde formen mye lenger i ovnen enn hva oppskriften sa) og smakløs. Og den utraderte smaken på kjøttdelen under, så alt smakte bare av den tamme, lunkne, halvrå selleriroten. Blæ!

Ikke at jeg trenger en grunn for å lage en chiligryte, men alltid fint å ha en unnskyldning! Jeg tror jeg kunne ha spist det hver eneste uke uten å bli lei. Denne veganske varianten med aubergine, linser, sopp, rødvin, løk, hvitløk, paprika, kajennepeppe og chili (pluss litt andre ting), utgjorde en god gryte. Ikke fantastisk, men en jeg spiste med glede.

Nok en lammegryte til en hufsete høstkveld. Irish Stew Pie var også en enkel rett l å lage. Gryten inneholder ikke så mange ingredienser, bare lammekjøtt, rosmarin, løk, selleristang, byggryn, hvitvin, kyllingraft og pepper. Gulrotlokket består faktisk bare av gulrot og litt olje. Til sammen ble det veldig godt (og oransje)!

Jeg vet ikke helt hvor jeg lander når det gjelder Healthier Planet, Healthier You. Det har vært både oppturer og noen nedturer. Men samtidig er det mange flere oppskrifter her jeg ønsker å lage, så jeg kommer ikke til å kvitte meg med Healthier Planet, Healthier You med det første. Men det er nok ikke en kokebok jeg vil komme på å anbefale om noen er ute etter tips.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *