Kokeboken The Pepperpot Diaries av Andi Oliver.

Anmeldelse av Andi Oliver – The Pepperpot Diaries

Andi Oliver kjenner jeg som programleder for en av mine favoritter innen matprogram: The Great British Menu. I tilegg er Oliver kokk, musiker, står bak flere restauranter og er, og har vært, programleder for en mengde tv-programmer. Travel dame! The Pepperpot Diaries – Stories From My Caribbean Table, byr på oppskrifter Oliver har vokst opp med, og som hun siden har lært seg i sin familie og sine forfedres hjemtrakter.

Oliver skriver: «Caribbean food is a direct result of the feet that have trodden through the islands. The DNA from those who have come and gone and stayed is not just in our blood, it is in our food. There is, of course, a dark shadow in the story, but in our food, there is light and joy and survival and colour. Influences from India, Spain, the Americas, Africa, China, Portugal, Britain, France, and not forgetting the indigenous inhabitants – the Taino, the Arawaks, the Caribs.» En slik rekke av matnasjoner virker lovende med tanke på oppskriftene i boka.

The Pepperpot Diaries er 290 sider lang og full av fargerike fotografier, både av mat, Karibia og mennesker. Det er litt over 80 oppskrifter i kokeboken, som er ryddige og velskrevne. Porsjonsstørrelsene synes jeg har vært treffende. Ingrediensene er listet opp kronologisk, og gruppert etter hvilken del av retten de tilhører (saus, marinade, suppe, o.l.). Matbildene av Robert Billington er skikkelig fargerike og flotte, og maten ser virkelig fristende ut. Ikke alle rettene er fotografert, men flesteparten er. Jeg liker generelt designet i kokeboka, og er glad for at den kommer med en sidemarkør.

Men la oss se nærmere på maten jeg har laget!

«The dark richness of the stout and the cartilaginous glory of the oxtail are a match made in heaven», skriver Oliver om hennes Stout-braised oxtail. Her i huset er vi veldig begeistret for oksehalesupper, så denne måtte lages. Vi ble ikke skuffet! Kjøttet marinerte vi over natten i chiliflak, malt koriander, spisskummen, gurkemeie, allehånde og salt. Og med andre gode smaker i gryten som chili, stjerneanis, kardemomme, kanel og soyasaus, ble det et måltid full av smak! (Jeg glemte å ta bilde før vi hadde forsynt oss kraftig, så retten kunne sett vakrere ut på bildet)

Så til en mektig dessert full av sjokoladesmak. Med oppskriftstittel Bitter chocolate shots with tamarind salt caramel, så forventer man heller ikke noe annet. Første gang jeg har laget en karamell med tamarind i, noe som ble veldig godt. En ganske enkel dessert å lage, som vil tillfredsstille selv den største sjokoladefan. (Og neste gang skal jeg velge noen mindre glass!)

Så skal vi over til enda en dessert, en søtpotetpudding. En søt og krydret dessert, som smakte bedre dagen etter. I tillegg til søtpotet finner vi også kanel, muskat, ingefær, allehånde, mørk rom, vanilje, kokosmelk og brun sukker, for å nevne noe. Vi spiste den med is, som passet godt til.

I The Pepperpot Diaries serverer Oliver oss en oppskrift på en rask chana dhal. Og den var både rask å lage, og smakte nydelig. Det som gjorde den ekstra god var nok de to spiseskjeene med «Green seasoning» jeg hadde i.

En rask Chana dhal fra the Pepperpot Diaries.

Men hva er «Green Seasoning»? Oliver beskriver det slik: What a genius thing it is. Green seasoning makes your entire life so much easier. A glorious concoction of herbs and a little heat and garlic, wich turns the most pedestrian pot or piece of protein into the best version of itself.» Det høres da ikke så verst ut. Og jeg brukte det mye når jeg hadde først lagd det, spesielt i supper og gryter.

Over til «Coco bread». Oliver skriver at disse brødene er vanlige å spise på Jamaica, og har fått sitt navn etter kokosmelken man bruker i. Coco bread viste seg å være litt søte brød som passet godt å spise til en krydret gryte.

Jeg tror jeg ville ha navngitt disse «Big lips» istedenfor «coco bread»

Neste rett brukte jeg også det grønne gull i, en curry med poteter og blomkål. Oliver beskriver den som et godt hverdagsmåltid, og det vil jeg si meg enig i. Denne skal helst spises med Escovitch Pickle, som er det du ser på toppen av retten.

Escovitch pickle er syltede grønnsaker som tradisjonelt ble brukt på fisk, men nå er populært på alt mulig. Olivers oppskrift består av rød, gul og grønn paprika, løk, hvit eddik, sukker, allehåndebær, sorte pepperkorn og chili. Først varmer man opp eddiken med vann, sukker, krydderne og chilien. Når det er avkjølt, tar man i grønnsakene. Ganske lett å lage, med andre ord. Escovitch pickle har blitt en favoritt her i huset, og jeg har laget det flere ganger. Her rundt juletider (om ikke det var innlysende):

Den siste retten som får skinne fra The Pepperpot Diaries denne gang, er også en curryrett, denne gangen med kylling. Oliver skriver: «This is also one of those many moments you’ll be glad you took my advice to keep a big jar of green seasoning in the fridge». Og det var jeg! En curryrett med mye smak.

The Pepperpot Diaries er varm og trivelig kokebok, som er akkurat slik jeg tror Andi Oliver er også. Det er mange retter igjen jeg vil lage herfra, som for eksempel Chocolate Curry Goat, Luscious mac & Cheese, Tea-Brined Spiced Barbeque Chicken og Ginger Beer. Dette er en kokebok som også egner seg fint som lektyre, og jeg føler jeg har blitt litt kjent med Oliver etter å ha lest kokeboken. Og jeg fikk enda mer lyst å reise på matferie til Karibia. Om du er nysgjerrig på mer karibisk mat, les gjerne min anmeldelse om denne kokeboken også: Original Flava

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *