Kokeboken Ottolenghi Test Kitchen - Extra Good Things

Anmeldelse av Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things

Det er ingen hemmelighet at jeg er begeistret for kokebøkene og oppskriftene fra Ottolenghis kjøkken. Denne gangen er det oppfølgeren til Shelf Love, Extra Good Things, som skal under lupen. Boken er skrevet av Noor Murad, Ottolenghi Test Kitchen og Ottolenghi selv.

I Extra Good Things lærer vi å tilføre maten «det lille ekstra» (det vi Ottolenghi-nerder kaller å Ottolenghifisere en rett). Til alle bokens retter skal man også lage en saus, en dressing, en chutney, en olje eller lignende, som skal løfte retten fra god til himmelsk. Og det er virkelig superviktig å gidde å lage dette magiske tilbehøret. Ofte er det flere oppskrifter der det samme tilbehøret skal brukes, så man slipper å sitte igjen med et kjøleskap fyllt av halvspiste sauser og chutneyer.

Kokeboken har likt design som Shelf Love, så det er tydelig de tilhører samme kokebokserie. Og flere OTK-bøker skal det bli, det gleder jeg meg til. Nesten alle retter er fotografert, og jeg synes matbildene representerer rettene godt. Ikke verdens mest spennende og originale matfotografier, men rettene ser fristende ut. Prosessbildene er ikke alltid like fine. Extra Good Things kommer med sidemarkør, noe jeg alltid blir glad for.

Eksempel fra kokeboken.

Som alltid med oppskrifter assosiert med Ottolenghi, er de velskrevne og enkle å følge. Jeg liker godt oppskrifter som lister ingrediensene etter når man bruker dem. Porsjonsstørrelsene er også godt beregnet. Skriftsstørrelsen er heller ikke så verst synes jeg, ikke alt for knøttete. Men hvordan har maten jeg har laget fra Extra Good Things vært?

Vi kan jo begynne min reise gjennom kokeboken med den siste retten jeg lagde herfra: Dreamy pasta and beans with halloumi and rocket pesto. Denne retten selges inn som en hverdagsmiddag man lager under en time, en tidsramme som stemte godt for min del. Her lærte jeg at osten Halloumi, som jeg er vant med å steke, kan rives ferskt over retten til slutt. Et tips jeg kan anbefale videre. Ellers var pastaretten god, litt syrlig, litt sterk, med en god pestosmak i bunn.

Dreamy pasta and beans with halloumi and rocket pesto fra kokeboken Extra Good Things.

Fra pasta til annen kjent basismat, nemlig ris: Black beans and rice with jammy peppers. Risen i seg selv smaker av hvitløk, koriander, paprikapulver, kumminfrø, sorte bønner og andre gode smaker. Den tilhørende paprikasausen løfter retten smaksmessig. Den består av løk, hvitløk, paprika, tomatpuré, brunt sukker, oregano, chipotle chiliflak, eplesidereddik, salt og pepper, som har småputret over llang tid. Kjempegodt!

Så over til en matrett jeg har sett mange skryte av på nett og i sosiale medier: Fried tagliatelle, chickpeas and smoky tomato oil. Denne var morsom å lage, første gang jeg har stekt tørr pasta før den kokes. Og det ga retten både en sprøseig tekstur og en litt annen smak enn de fleste andre pastaretter. Sammen med kikertene og tomatoljen ble dette et godt måltid.

Det er innmari kjekt med et måltid der alle ingredienser puttes i en og samme gryte. One-pot chickpeas with carrots, dates and marinated feta er en slik rett. Gryten i seg selv smaker veldig godt, krydret og litt søtt. Det lille ekstra i denne oppskriften er fetaosten som er marinert i olivenolje, revet sitronskall, persille og ristede karvefrø. Den tilførte retten nødvendig friskhet og skarphet, og gjorde hverdagsmiddagen til en fest.

Så over til en overraskende smakløs rett Cheesy curried butter beans with pickled onion. Toast dekket av hvite bønner med hvitløk, masse ost og krydder, og toppet med syltet løk, høres jo ut som en helt fantastisk frokost! Men med unntak av løken, var det hele ganske tamt. Vet ikke helt hva som skjedde her, skuffende!

Tid for en god lunsjrett: Spiced lentil pancakes with mango salsa and coconut chutney. Gøy å lage for meg som aldri hadde laget linsepannekaker før. Pannekakerøren består av linser, hvitløk, ingefær, gurkemeie og kokokosolje. Sammen med kokoschutnyen og mangosalsaen ble dette skikkelig godt.

Fra friskt, sterkt, syrlig og søtt til noe helt annet: Spicy rotisserie chicken bake with blue cheese dressing. Smeltet ost, grillet kylling, tomater, hvitløk og masse chili: tørket casabel chili, tørket chipotle chili, og frisk rød chili. Servert med syltet selleristang og en blåmuggostdressing på toppen, var det litt av et måltid! Som kokeboken anbefalte spiste vi dette med maistortilla og ris med sorte bønner.

Til et av sommerens grillmåltider lagde jeg Celeriac skewers with fragrant chilli oil. Jeg ELSKER sellerirot, så denne grillede varianten måtte jeg teste. Først koker jeg den, så ovnsbakes den, før den grilles ferdig marinert i den krydrede chilioljen. En god siderett i et grillmåltid.

En av de første rettene jeg lagde fra Extra Good Things var Green minestrone with cheat’s preserved lemon. En suppe full av grønne smaker: purre, selleristang, persille, koriander, dill og erter. Jeg ble nysgjerrig på å lære en snarvei for saltsyltede sitroner, en ingrediens jeg har kommet over i flere oppskrifter men aldri hatt i hus. Denne juksevarianten var enkel å lage og smakte intenst (på en god måte) av sitron og salt. Og en teskje av denne gjorde suppen enda bedre, rett og slett kjempegodt!

Som allltid med en Ottolenghi-kokebok er det maaange oppskrifter til jeg har lyst til å lage, som Double lemon chicken, Sweetcorn Dutch baby with salsa roja and curtido, Tattie scones with fennell and sausage gravy, Roasted tomato and aubergine soup with anchovy aioli, Asparagus cannelloni with yoghurt bechamel and coriander pesto, og jeg kunne fortsatt en god stund til!

Jeg kan trygt anbefale Extra Good Things for både Ottolenghi-kjennere og ikke-kjennere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *