Kokeboken Amber & Rye av Zuza Zak

Anmeldelse av Amber & Rye av Zuza Zak

Velkommen til min anmeldelse av Amber & Rye – A Baltic food journey, som er skrevet av Zuza Zak. Amber & Rye er en kokebok som hedrer matkulturen i Estland, Latvia og Litauen. I 2000 debuterte Latvia i Eurovision med bandet BrainStorm, et band jeg ble så tenåringsbesatt av at hjertet mitt fortsatt dunker to slag ekstra når jeg får øye på noe som helst som har med Latvia å gjøre. Så det gikk ikke akkurat lang tid etter jeg oppdaget Amber & Rye før jeg hadde et eksemplar av kokeboken hjemme.

Dån! Dobbeltdån!

I kokeboken skriver Zuza Zak litt om historien til Baltikum og om matkulturen i de forskjellige landene. Det er en ganske generell oversikt, men nok til at man lærer litt. Jeg synes forfatteren er best der hun skriver om sin egen historie i relasjon til Baltikum og maten hun har spist derfra. De fleste oppskrifter har en personlig innledning fra Zak.

Boken er 260 sider lang og har 98 oppskrifter. Det er mye jeg liker med Amber & Rye. Arkene er tykke og matte, fonten er lesevennlig og i stor størrelse, og både matbildene og bildene fra ulike steder i Baltikum er flotte å se på. Ikke alle oppskrifter har et matbilde, men de fleste har. Amber & Rye er delt inn i følgende kapitler:

Det er ikke alle ingredienser jeg har klart å oppdrive. Bjørkesevje, tindvedbær og «Latvisk grønn ost» er vel det jeg ikke har fått tak i, men det er jo ikke akkurat hundrevis av oppskrifter man trenger det til. Selve oppskriftene synes jeg har vært velskrevne og presise, der ingrediensene er oppgitt i gram eller andre forståelige måleenheter. Men hva synes jeg om maten?

Slik en typisk oppskrift herfra ser ut.

Den første oppskriften jeg lagde fra Amber & Rye var en suppe med det eksotiske navnet Tangy Sauerkraut Soup. Zak skriver at de fleste Øst-europeiske land har en variant av sauerkrautsuppe, og her har hun laget en vegansk versjon. Først lager jeg en god grønnsakskraft (potet, gulrot, løk, pastinakk, selleri og laubærblad), før jeg tar i tørket sopp, smør, sauerkraut, salt og pepper. Uvant med en syrlig suppe, men den var full av smak og ble bedre og bedre for hver skje.

Det er mye kjøtt på et gresskar, og noe av det kan brukes til å lage en Spiced Pumpkin Cheesecake. Selve kaken har smaker av gresskarpuré, sukker, kremost, kvark, kanel, vanilje og muskat, og er toppet med karmelliserte, krydrede gresskarbiter (ikke bacon som det kan sees ut som på bildet) og mørk sjokolade. En kake som smakte som høstkos! En morsom kake å lage, og god å spise! Også synes jeg den ser ganske kul ut og.

Jeg er nok ikke den eneste personen i verden som tyr til pastaretter når jeg ønsker en middag som er litt rask å lage. Denne skal egentlig lages med villsvinspølser, men tro det eller ei, det hadde de faktisk ikke på matbutikken! Så da kjøpte jeg noen gode svinepølser i steden. Sausen var enkel og smakfull, med blant annet hvitløk, rødvin, tomatpuré, timian, allehånde og muskat. Denne kommer jeg til å lage en annen gang sulten slår til. Og hvem vet, kanskje dukker det opp noen villsvinspølser på livets landevei?

Så over til en nydelig, kremet fiskesuppe med persilleboller. I følge Zak er denne en sammenslåing av en estisk fiskesuppe og en polsk-litauisk suppe. Og den er skikkelig god! Skal definitivt spises flere ganger.

Så over til frokost, En søndag lagde jeg stekte potetkaker med røkt pølse og spinat. En god frokost, selv om det kanskje ble en smule mye spinat. Men den var varm, smakte stekt potet (og løk, egg og salt), og passet ekstra godt sammen med en sterk kopp kaffe. Kan ikke ha brødskiver hver dag!

Til et av sommerens grillmåltider var jeg på jakt etter en potetsalat. Zak disket opp med en oppskrift på Greta’s Gran’s Potatoes with Kefir & Summer Vegetables. Først gang jeg har brukt kefir i en potetsalat, og den gav potetsalaten et litt syrlig og friskt preg. Ellers er det dill, tomater, vårløk, agurk, reddik, poteter og salt som setter smak på salaten. En god potetsalat.

Så over til oppskriften som har blitt min favoritt herfra, og som jeg har laget flere ganger: Baltic Mash with Barley. En skikkelig god potetmos med blant annet byggryn, bacon, sopp og merian. Den smaker litt som skog!

Neste måltid ble også en suksess: Madara’s Potato, Fennel & ‘Little Fish’ Bake. En ovnsstekt fiskerett med blant annet ansjos (litte fish), dill, fenikkel, creme fraiche og potet. Enkel å lage var den også! Egentlig rart jeg ikke har laget denne flere ganger.

Amber & Rye er en kokebok jeg kan anbefale varmt (og ikke bare fordi deler av oppskriftene er fra Latvia). Det er en kokebok jeg synes er koselig å bla gjennom, og som har gitt meg et innblikk i den baltiske matkulturen. Maten jeg har spist herfra har vært veldig god, og oppskriftene forståelige. Det er fortsatt mange retter igjen fra Amber & Rye jeg har lyst til å lage!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *