Kokeboken The Christmas Movie Cookbook.

Anmeldelse av The Christmas Movie Cookbook

Som selverklært juleelsker, kommer det nok ikke som julekvelden på kjærringa at jeg også liker julefilmer. Favoritten er While You Were Sleeping, tett etterfulgt av Home Alone 2 og 1 (i den rekkefølgen ja). Så da jeg oppdaget The Christmas Movie Cookbook av Julia Rutland, kjøpte jeg den sporenstreks.

Julia Rutland har hele 12 kokebøker på samvittigheten, der The Christmas Movie Cookbook er den nyeste. Kokeboken er 170 sider lang, og har ca. 65 oppskrifter som er tilknyttet en julefilm. Det er ikke julefilmer av Hallmark-typen man finner her, men en god blanding av gamle og nye klassikere, samt noen julefilmer som kanskje er med fordi man trengte noen flere oppskrifter. Oppskriftene blir presentert sammen med filmen den representerer, og man får en slags forklaring om hvorfor den valgte retten/drikken er med. Kokeboken er delt inn i følgende kapitler:

Kapitlene til The Christmas Movie Cookbook av Julia Rutland,

The Christmas Movie Cookbook er ikke en kokebok med mye snikksnakk. Etter en litt intensigende innledning, etterfulgt av en liste med de mest selvsagte tipsene for hvordan være vertskap for en filmkveld (Husk at noen kan være allergiske mot noe. Planlegg hva du vil servere. Pass på at du har plass til gjestene dine.), finner vi to sider der oppskriftene i boka er delt inn i menyforslag. Og så hopper vi inn i oppskriftene.

Eksempel fra kokeboken.

Jeg både liker og ikke liker designet i boka. Arkene er ganske tynne, glatte og blanke, og er for meg ubehagelige å bla i. Enkelte av bildene synes jeg rett og slett er stygge, men det går jo på personlig smak. Men jeg liker at matbildene av Caitlin Bensel er presentert med dekor som knytter matbilde og filmen sammen. Som for eksempel dette:

Beef Brisket fra … skjønner du hvilken julefilm fra hintene i bildet?
Matbilde fra The Christmas Movie Cookbook av Julia Rutland, En pizza med ost som ligger i en take-away eske.
Eller denne? (Her er nok matretten også et stort hint) Svarene på bildegåtene får du nederst i innlegget!

Ellers er det brukt mye julefarger i boka, som bidrar til å heve julestemningen et hakk. Boken utstråler ikke alltid min type jul, men jeg setter pris på at det er fokus på jul når det tross alt er en julekokebok. Men la oss se nærmere på oppskriftene jeg har testet fra The Christmas Movie Cookbook. Jeg innrømmer at jeg sjeldent valgte oppskrift ut fra hvilken film den var knyttet til, men heller om jeg hadde lyst til å lage og spise maten.

Denne suppa er et eksempel på det: Chicken, Broccoli & Cheddar Soup. Den representerer en julefilm jeg ikke har sett, nemlig Rudolph the Red-Nosed Reindeer (1964). Men den ser jo juleglitrende koselig ut! Oppskriften har vel ikke akkurat en supersterkt link til filmen: en gang spiser julenissen en god suppe. Men dette var jo en god suppe da, det skal kokeboken ha. Og den var ganske lett å lage.

Kaaaanskje julenissen spiste en slik suppe?

Jeg er veldig glad i småkaker og kaffe, så en oppskrift med navnet White Chocolate-Espresso Shortbread måtte lages. Småkakene er knyttet til filmen Noelle (2019) (som jeg heller ikke har sett), fordi filmen handler om nissens datter og på Nordpolen jobber de lenge på leketøysfabrikken i ukene før jul. Og da kan man for eksempel drikke kaffe, eller spise disse kakene, for å holde seg våken. Tror faktisk dette er en enda svakere link enn den overnevnte nisse-suppa, vi vet i hvert fall at han spiste en suppe! Men greit, det er sikkert ikke lett å finne gode forbindelser. Småkakene var gode, men ikke gode nok til at jeg kommer til å lage de igjen.

Så skal vi over til en film jeg har sett! A Christmas Story fra 1903 (den med den flotte kvinnebenformede lampen). Og her får vi til og med et måltid som faktisk spises i filmen, nemlig kjøttpudding. Dette ble en veldig god middag med en saftig kjøttpudding bestående av blant annet squash, løk, egg, sennep, Worcestershiresaus, svinekjøttdeig og storfekjøttdeig. Med et tykt lag av ketchup på toppen.

Årvåkne lesere la kanskje merke til at jeg serverte kjøttpuddingen med potetmos. Og det var ikke hvilken som helst potetmos jeg serverte. Jeg lagde nemlig den sagnomsuste potetmosen fra While You Were Sleeping (1995), kjent for å være «sooo creamy». Og heldigvis skuffet ikke min julefilmfavoritt. Potetmosen var god og faktisk veldig kremet!

Det blir ikke julefest uten en tallerken Guacamole-Stuffed Eggs! Her lager man rett og slett guacamole iblandet kokt eggeplomme, og fyller eggene med dette. Det var godt, men jeg lager en bedre guacamole selv så jeg vil anbefale å bare bruke din egen guacamolevariant. Denne eggende retten er knyttet til en film som kanskje ikke er en utpreget julefilm: Rise of the Guardians (2012) (som jeg ikke har sett). Men julenissen er i filmen og visstnok også en påskehare. Så disse eggene skal altså hedre påskeharen.

Så skal vi over til en av disse søte frokostene amerikanerne virker å være så glade i – Cinnamon-Apple Waffles med Cinnamon-Butter-Maple Syrup. Vaffelrøren har blant annet revet eple og kanel i seg. Vaflene er linket til enda en julefilm jeg ikke har sett, A Very Harold & Kumar Christmas (2011), hvor man kan skue en vaffelserverende robot. Disse vaflene var gode, men det ble alt for søtt for oss med sirupen i tillegg. Det var nødvendig med kruttsterk, sort kaffe for å bryte opp det søte litt.

Så til en oppskrift som virkelig falt i smak hos oss: Chicken Potpie. Den smakte som en nydelig, tykk kyllingsuppe i paiform. Den kommer til å bli laget igjen en gang. Filmen som har inspirert denne retten er Joyeux Noel (2005). Og gjett hva! Den har jeg ikke sett. Filmen er satt til julen i krigstid 1914, og oppskriften er basert på hermetisk mat siden det er noe soldater hadde tilgjengelig. Men det finnes ikke er en eneste hermetisk ingrediens på listen, siden kokebokforfatteren sier den blir bedre med ferske ingredienser. Og det er jo sant.

Siden jeg har sett så få filmer her, får jeg nesten avslutte matrekken med en film jeg har sett. Fra Elf (2003) kan vi lage Marinara Sauce, som et nikk til scenen der Buddy spiser spaghetti med lønnesirup. Det var en god pastasaus, men jeg synes det var litt rart at det ikke er noe som helst form for sukker i. Det er ikke akkurat uvanlig å ta i litt sukker eller honning i en tomatsaus, så vi hadde sikkert også overlevd en liten klunk med lønnesirup. Men pastasausen var god.

Jeg liker The Christmas Movie Cookbook bedre enn det kanskje virker. Jeg blir bare litt oppgitt over at de ikke har klart å gjennomføre det som i og for seg er et artig konsept. Men det finnes oppskrifter i boken med en klar forbindelse til sine filmer også. Det er flere oppskrifter jeg kunne tenke meg å lage, og det er en artig julekokebok å bla i. Men jeg ville ikke hatt denne som min eneste julekokebok.

Ikke heeelt min julestil.

Svar på bildequizen: Bilde 1: The Holiday, Bilde 2: Home Alone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *