The Mexican Home Kitchen av Mely Martínez.

Anmeldelse av Mely Martínez – The Mexican Home Kitchen

Nylig anmeldte jeg kokeboken Thomasina Miers – Meat-Free Mexican. Da jeg kjøpte den la jeg også Mely Martínez – The Mexican Home Kitchen i handlekurven. Meat-Free Mexican valgte jeg for de vegetariske oppskriftene, mens The Mexican Home Kitchen fristet fordi den solgte seg inn som en kokebok med typiske retter fra et meksikansk hjemmekjøkken.

Eksempel på matfotografi fra The Mexican Home Kitchen.
Bilde fra kokeboken.

Mely Martínez kjenner kanskje noen til fra før av, med sin poulære blogg Mexico in My Kitchen. Bloggen startet hun etter hun flyttet til USA, for å ha et sted sønnen hennes, og andre med røtter i Mexico, kunne finne familieoppskrifter fra hjemlandet. I kokeboken får vi over 85 oppskrifter, alt fra småretter, hovedretter, desserter og drikke.

Eksempel fra hvordan en oppskrift ser ut.

Den første retten jeg lagde var Albondigas, kjøttboller i tomatsuppe. En god start på dette kokebokeventyret. Tomatsuppen var ganske mild, men god, og kjøttbollene saftige. Martínez foreslo å servere denne med Arroz Rojo (rød ris), et forslag som jeg fulgte.

Martínez forteller at Arroz Rojo er så vanlig i meksikanske hjem, at det nesten lages hver eneste dag. Det kan serveres med så og si hva som helst, og er litt mer spennende enn klassisk hvit ris. Her finner vi blant annet tomat, løk, hvitløk, kyllingkraft, erter og koriander. God! Litt mer jobb enn hvit ris da.

Jeg lagde også Arroz Blanco en dag (Hvit ris), og det var nok en smaksrik risvariant. Her blender jeg blant annet rå løk og hvitløk sammen med vann, også kokes risen i løkvannet i en stekepanne. Et nytt ristriks for meg. Glemte å ta bilde av risen når den var ferdig, så her er et flott underveisbilde.

Det er mange kyllingretter i The Mexican Home Kitchen, og jeg bestemte meg for å prøve ut en oppskrift med navnet Tinga de Pollo. Martínez forteller at dette er en rett fra Puebla, som har blitt populær i hele Mexico. Den kan brukes både som fyll eller topping, men jeg valgte å spise den med ris og salat som også var et alternativ. Dette ble en nydelig rett som både var saftig og full av smak, mye takket være chipotlechili i adobesaus.

Så var det en dag jeg ville ha taco til middag, og fant ut at jeg skulle lage noe klassisk tacotilbehør med Martínez sine autentiske oppskrifter. Så da fant jeg frem hennes versjon av Pico de Gallo. Hun forteller at i Mexico kalles denne populære salsaen også for Salsa Mexicana, siden den har fargene til det meksikanske flagg. Og med sitt innhold av tomater, løk, serranochili, koriander, limesaft og salt, falt den i god jord, eller tacoskjell, her i huset.

Til samme tacomåltid lagde jeg også hennes Guacamole. Her blander man sammen avokado, salt, tomat, koriander, løk og serranochili. Så verken lime eller hvitløk som jeg pleier å ha i! Men som et lite tillegg i oppskriften skriver Martínez at man kan også skvise litt limesaft i, for å forhindre at guacamolen blir brun. Så da kunne jeg blande inn lime også, med god samvittighet. Guacamole er godt, og det var også denne.

Den tredje oppskriften jeg lagde til det nå sagnomsuste tacomåltidet, var Frijoles Refritos, refried beans på engelsk. Hva er det norske ordet for dette egentlig? Bønnestuing? Stekte bønner? Her steker jeg i hvertfall først løk, før jeg har i sorte bønner med laken og salt. Etter hvert knuser jeg bønnene lett så alt får en litt most konsistens. Så lett og så godt! Skal egentlig serveres med osten Queso Fresco, men den fant jeg ikke her i Arendal. Så da brukte jeg fetaost som Martínez foreslo som erstatning.

Så over til en ny kjøttbollerett: Albondigas en Chipotle, kjøttboller i chipotlesaus. Dette ble et smaksrikt måltid med saftige kjøttboller og en veldig god saus med mye dybde. Anbefales!

Den foreløpige siste retten fra The Mexican Home Kitchen er en fest av en kake! Gelatino de Mosaico – En morsom gelekake! Jeg inviterte noen gode naboer på middag, og måtte finne en artig dessert. Litt tidskrevende å lage, hjertet i halsen når kaken ble hvelvet ut av formen, men god var den. (Selv om det føltes litt mye styr for å lage gelé til dessert. Knegg.) Men den var god altså, og har et veldig morsomt utseende!

Maten jeg har laget fra The Mexican Home Kitchen har jeg likt godt, og det er mange flere retter som frister her. Det er noen vegetariske retter, men hovedvekten av oppskriftene er for oss som også spiser kjøtt og meieriprodukter. Oppskriftene har vært enkle å følge. Jeg er ikke superbegeistret for designet i boken, eller de tynne, glansede sidene som er litt ekle å bla i. Men stemningen i kokeboken er god og varm, og jeg føler virkelig at dette er laget av noen som har kjærlighet for både det meksikanske kjøkken og god hjemmelaget mat.

Flere av oppskriftene har små «notas», med kjekke tips.

Jeg har hatt noen utfordringer med å finne enkelte ingredienser. Tomatillo blir mye brukt, men det har jeg bare funnet hermetisk, og det er svindyrt! Eller tomatillodyrt som det burde hete heretter. Det sitter litt langt inne å kjøpe en hermetikkboks for 99,-. Så alle rettene med tomatillo har jeg for eksempel hoppet over. Jeg har derimot blitt inspirert til å dyrke tomatillo selv!

Bilde fra kokeboken.

Basert på oppskriftene jeg har laget herfra, kan jeg absolutt anbefale The Mexican Home Kitchen. En koselig kokebok med ikke for kompliserte retter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *