Forsiden på kokeboken Meat-Free Mexican av Thomasina Miers.

Anmeldelse av Thomasina Miers – Meat-Free Mexican

Jeg hadde lyst på en kokebok med meksikanske oppskrifter. Men i mylderet av meksikanske kokebøker var det ikke lett å vite hvilken jeg skulle velge! Til slutt endte jeg på Meat-Free Mexican av tre grunner: 1. Vegetariske oppskrifter. 2. Likte den fargerike forsiden. 3. Både Yotam Ottolenghi, Diana Henry og Gordon Ramsey har skrevet en liten anbefaling av boken, og det hadde de forhåpentligvis ikke gjort om Meat-Free Mexican var helt krisedårlig.

Thomasina Miers kjenner kanskje noen til fra før av (Jeg gjorde ikke det). I 2005 vant hun MasterChef UK, og har siden startet Wahaca, en restaurantkjede som serverer meksikansk gatemat. Miers har bodd og jobbet i Mexico, så det forklarer hennes kjærlighet for det meksikanske kjøkken. I tillegg har hun gitt ut syv kokebøker, og har en fast matspalte i The Guardian.

Eksempel på oppskrift fra Meat-Free Mexican.

Kokeboken Meat-Free Mexican er 256 sider lang og inneholder 125 oppskrifter. Sidene er tykke og gode å bla i, og ganske matte. Dessverre ingen sidemarkør. Miers skriver godt om hennes liv i Mexico og om hvorfor det meksikanske kjøkken er så bra. Spesielt landets fantastiske råvarer blir trukket frem. Hun forteller blant annet at mens Storbritannia har 2000 stedegne plantearter, har Mexico (hold deg fast) 50 000! Det er jo en ganske stor forskjell for å si det mildt. Det finnes blant annet ca. 200 typer meksikanske chili, noe som ikke er så mildt. Det fargeglade designet i boken passer godt til Miers beskrivelse av det fargerike matfatet i Mexico. Boken er delt inn i 17 kapitler:

I tillegg til oppskriftene får vi en fin oversikt over vanlige meksikanske ingredienser, hvordan de smaker, og ofte hva man kan bruke som erstatning. Flesteparten av oppskriftene er fotografert, og bildene som er tatt av Tara Fisher er så fargerike som de burde være!

Hva var den første oppskriften jeg lagde fra Meat-Free Mexican? Jo, fideus med kapers, salsa negra og avokadokrem. Miers skriver at dette er kjent som en «tørr suppe», som er mer som en risotto i konsistens. Og dette var et bra førstemåltid fra en kokebok! Bra valg fra meg som gav mersmak på å prøve flere oppskrifter.

Til en taco-oppskrift i en annen kokebok lagde jeg Miers hvetetortilla. Den ble ikke vakker, men den ble veldig bra ellers. Jeg synes kjevling er usigelig kjedelig, kanskje på Topp 3-listen over kjedelige gjøremål (rett under ta på sokker og legge opp gardiner). Så kanskje jeg burde investere i en tortillapresse om dette eventyret skal fortsette.

Men jeg er alltid klar for å teste ut en ny taco! Jeg lager tydeligvis ikke mine egne tortillaer hver gang, og valgte å pimpe kjøpelefsa med Miers Garlic, Soy & Lime Cauliflower Tacos med avokadosalsa. Og den var kjempegod! Men jeg tok på litt friske grønnsaker også, i ærlighetens navn.

Så over til retten som kanskje smakte minst: Chipotle Cauliflowers Cheese and Greens. Selv med sterke smaker som sennepspulver, chipotle i adobosaus og røkt paprika, syntes jeg det smakte litt tamt. På ingen måte vondt, men ikke så fryktelig spennende heller.

Miers skriver om en meksikansk tradisjon der man lager tre ulike risretter i fargene til det meksikanske flagget. Jeg valgte den røde risretten som blant annet består av tomatpuré, soltørkede tomater, hvitløk, ingefær, sukker, chipotle i adobosaus, soyasaus og sesamolje. En veldig god risvariant.

Nå over til kanskje den beste oppskriften i kokeboken: Chipotle-Tamarind Baked Sweet Potato Gratin. Denne smaker både søtt, syrlig, salt og har en nydelig røyksmak av chipotlechilien i adobosaus. Rett og slett kjempegodt!

Så skal vi over til en velsmakende suppe: Summer Tomato & Tortilla Soup. En nydelig tomatsuppe toppet med avokado, koriander, limejuice, chili, feta og maistortilla. Miers skriver: «The most classic of Mexican soups, stunning to look at, umami-rich and with the best set of toppings I have ever seen on a soup». Ikke uenig i det!

Frokost er for meg et litt kjedelig måltid. I hverdagene spiser jeg ikke engang frokost, men i helgene lager ofte min samboer en fransk omelett til oss. Av og til er det jeg som slår til og lager noe godt til oss begge. Og en helgefrokost ble til Chipotle Baked Eggs – en frokost full av god smak! Mye gøyere enn en skive brød med ost på.

Og her slutter sagaen mellom meg og Meat-Free Mexican, i hvert fall i skrivende stund. Det er neppe siste gangen kokeboken blir åpnet i vårt hus. Dette er en kokebok jeg blir glad av å bla i, og flesteparten av oppskriftene jeg har laget herfra har vært en suksess. Og det er flere igjen jeg vil lage! Jeg kan trygt anbefale Meat-Free Mexican til noen som er på jakt etter en meksikansk kokebok, om du er vegetarianer eller ei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *