Kokeboken Korean American av Eric Kim, som ligger på en bladmønstret duk.

Anmeldelse av Eric Kim – Korean American

Av og til dukker det opp en kokebok som bare har alt. Flotte bilder, fint design, gode tekster, et klart konsept, og et mangfold av oppskrifter på nydelige (av og til morsomme) matretter. Korean American av Eric Kim er en slik kokebok.

Eric Kim er en skribent for New York Times og lager videoer for NYT Cooking’s YouTube kanal. Korean American er hans første kokebok og har fått strålende mottakelser. Kim vokste opp i Atlanta med sine koreanske foreldre. I kokeboken finner vi tradisjonelle retter fra foreldrenes hjemland med en amerikansk tvist, samt en mengde retter der amerikansk mat har blitt laget med en koreansk vri.

Boken er 288 sider lang, og har et design som fungerer godt (Bortsett fra at jeg savner en sidemarkør). Arkene er tykke og gode å bla i, i et halvblankt papir. Matfotografiene er tatt av Jenny Huang og er flotte, fargerike, varme og intense. Nydlige bilder!

I tillegg til oppskriftene, har Kim skrevet tekster om hverdagen til en immigrantfamilie og hvordan mat har spilt en stor rolle i deres liv. Gjennom mat har de beholdt sin koreanske identitet, samtidig som den har vært viktig for å integrere seg i det amerikanske samfunnet. Vi kan blant annet lese om familiens Thanksgiving-måltid med tilhørende oppskrifter. Jeg kjente jeg ble rørt når jeg leste om deres feiring, og så levende for meg den koreansk-amerikanske familien som samlet seg rundt bordet og feiret en ny høytid med koreanske ingredienser. Vi får også en god innføring i koreanske råvarer og koreansk matlaging i USA.

Den aller første oppskriften jeg lagde fra Korean American var Cheesy Corn and Ranch Pizza with Black-Pepper Honey. Her brukes ranchdressing som pizzasaus, og pizzaen toppes med honning som er blandet med pepper. Sammen med mais, rødløk og jalapeno ble dette en skikkelig god pizza som jeg har anbefalt til flere.

Neste rett ut er Daktoritang. Jeg ble fristet av hvordan Kim innledet oppskriften: Chicken and potato lovers can rejoice in this comforting gochujang-slicked stew. (You had me at potato lover, Eric!) Dette var en ganske så sterk og nydelig kyllinggryte der potetene skinte!

Apropos potet! Denne potetelskeren kan informere om at neste oppskrift er muligens den aller beste potetretten jeg har smakt. Potetene stekes først i ovn uten olje eller salt, før de knuses flate og stekes videre – denne gangen med olivenolje og krydder. Potetene serveres på en saus bestående av rømme, gim (tørket sjøgress), hvitløk, eddik, salt, sukker og pepper. Dette ble enormt godt!

Så til en av de morsomme rettene, som virkelig kan kalles en fusion-rett: Cheeseburger Kimbap. Dette skal Kim ha funnet på som 13-åring, og det virker som en rett fra et ungdomssinn. Jeg ble veldig overrasket over at det smakte så godt som det gjorde. Først blandet jeg sammen kjøttdeig med sesamolje, løk, sylteagurk, ketchup, majones og krydder. Dette stekes, før kjøttblandingen rulles sammen med burgerost, sylteagurk, ris og noriark. Du tror meg sikkert ikke, men prøv dette!

Jeg klarer sjeldent å hoppe over en lasagne-oppskrift, og i hvert fall når oppskriften virker litt annerledes. Kims variant heter Lasagna with Gochugaru Oil, og han sier at gochugaru virkelig er nøkkelingrediensen her. Det ble en nydelig lasagne! Ostesausen bestod av ricotta, mozzarella, parmesan, fløte, egg, spinat, salt og pepper, og utgjorde luftige lag som gjorde at lasagnaen føltes lett og luftig.

Til en helgefrokost lagde jeg Tomato-y Omelet Rice, en variant av omurice. Det var en risrett med mye tomatsmak, og smakte nesten litt som et barneminne (sikkert fordi det er mye ketchup i den). Den var ganske mild på smak, men var absolutt god. Spesielt sammen med en rykende varm kopp kaffe.

Neste rett ut var en av mine favoritter fra kokeboken: Jalapeño-Marinated Chicken Tacos. Denne retten var perfekt balansert! Søtt, salt, syrlig og sterk – og i tillegg ganske saftig. Når jeg spiste det var alt jeg kunne tenke «Jeg kan ikke tro hvor godt det er, én til, én til!»

Kim ønsker at flere skal forstå at tørket tang er mer enn en god snack, og i denne pastaretten beviser han det. En rask og kjempegod middag. I tillegg til tang, smaker den av hvitløk, fløte, sesamolje, pepper, salt og gochugaru.

Neste og siste rett ut i denne anmeldelsen er en del av «The Kim Family Thanksgiving Menu». Kim beskriver høytiden slik: «Thanksgiving for me feels almost like another family member. She’s that long-lost cousin you only see once a year, but when you do, you’re so happy to catch up.» Aunt Anne’s Broccoli-Cheese Rice Cassrole er en av de faste rettene på familien Kims Thanksgiving-bord, og en av favorittene. Så populær er den at det må lages to former av den. Den smakte veldig godt, men også litt kjedelig. Den passer nok bedre som en del av et stort måltid, enn som hovedrollen i et måltid som vi hadde den som.

Takk til Eric Kim for så mange gode måltider, og flere retter fra Korean American skal det bli på oss. Etter denne kokeboken har jeg alltid noen pakker med tørket tang i spisskammeret. Og bare for å ha sagt det HELT tydelig: Denne kokeboken anbefaler jeg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *