Forsiden på kokeboken Eat More Vegan av Annie Rigg.

Anmeldelse av Annie Rigg – Eat More Vegan

Eat More Vegan er en slags oppfølger til kokeboken Eat More Veg av samme forfatter. Leser du min anmeldelse av den, finner du ut at det var en kokebok jeg likte godt. Så da Annie Rigg kom ut med denne, tenkte jeg den var et trygt kjøp. Jeg kan aldri få for mange kokebøker med grønne oppskriftstips!

Kokeboken er 176 sider lang og inneholder 80 veganske oppskrifter. Riggs har laget en kokebok der oppskriftene fokuserer på grønnsaker, belgfrukter, korn og frø, og lar kjøtterstatningene ligge. Om du er glad i kaker og dessert er jo det flott, men i Eat More Vegan finner du ingen søte oppskrifter. Derimot har Riggs gått inn for å gi oss veganske oppskrifter for ulike anledninger. Kokeboken har følgende kapitler:

Som Eat More Veg er det ikke mye utenomsnakk i kokeboken. Etter innledningen hopper man rett inn i oppskriftene. Riktignok er det en liten intro til hver oppskrift, men for den som liker kokebøker som sengelektyre, er dette kanskje ikke den første kokeboken du vil ta med deg. Men av og til er det deilig med en kokebok uten så mye snikksnakk og. Oppskriftene er ryddige og velskrevne, og mange av rettene er illustrert med et flott matfoto tatt av Nassima Rothacker.

Bilde fra kokeboken.
Bilde fra kokeboken.

Den første oppskriften jeg testet ut fra Eat More Vegan var Orzo Pasta with Chickpeas. Orzo/Risoni er en pastatype som oftere og oftere dukker opp i kokebøker – en pastavariant som ser ut som riskorn. Et måltid som produserer lite oppvask, siden alt lages i samme gryte. Her får vi smaker som løk, purre, fennikkelfrø, chili, squash, grønnsakskraft og pinjekjerner. Det ble en veldig god middag!

I 20-årene var tacofredag en fast tradisjon, men gradvis endret rutinen seg. Men jeg spiser jo fortsatt taco! Blomkål i taco var det vel Mia Frogner som introduserte meg til på bloggen hennes Green bonanza, for maaange år siden. Og det er altså så godt! Så da jeg fant oppskriften Roasted Cauli and Corn Tacos i Eat More Vegan, gledet jeg meg til den. Og som forventet ble det veldig godt! Jeg glemte å ta bilde av den ferdige retten, så jeg poster bildet fra kokeboken isteden.

Jackfrukt har jeg vært nysgjerrig på lenge, siden den sies å ha samme egenskaper som kjøtt. Jeg valgte en rett der bao fylles med en jackfruktblanding. Jeg leste en gang at bao betyr bolle, så når man sier bao bun, sier man egentlig bolle bolle. Om det stemmer aner jeg ikke, men jeg liker å fremstå som en verdensvant og raffinert kvinne – derfor holder jeg meg til bao enn så lenge. Jeg jukset og kjøpte ferdiglagede bao (Jeg har tidligere laget bao fra scratch), men oppskriften for fyllet kan jeg varmt anbefale! Etter å ha klemt frukten (hermetisk) fri for vann, stekes den med blant annet hvitløk, ingefær, chili, soyasaus, lønnesirup og hoisinsaus. Spises med frisk gulrot, agurk, paprika og koriander. En skikkelig smaksbombe!

I kapittelet for raske måltider fant jeg oppskriften: Courgette Spaghetti with Pea Pesto. Jeg liker både squash, spaghetti og erter, og det er alltid kjekt med en rask middag på repertoaret. Og den var virkelig rask, måltidet tar tiden det tar å koke pastaen ferdig. For å lage pestoen blandet jeg sammen erter, hvitløk, olivenolje, sitronsaft, pinjekjerner, næringsgjær, basilikum, persille, salt og pepper. I tillegg til spaghetti, lager man «spaghetti» av strimlet squash som er stekt raskt i olivenolje, hvitløk og timian. Dette ble en veldig god middag! Men samboeren min som ikke er så fryktelig glad i erter, syntes det ble litt vel mye ertesmak.

En annen rett jeg ville prøve ut fra Quick Suppers var Palak «Paneer», siden det er en rett jeg ofte bestiller på indiske restauranter. For å holde måltidet vegansk erstattes osten med tofu. Jeg hadde stor tro på denne oppskriften, men jeg fikk den ikke helt til. Jeg tror jeg gjorde noe feil med spinaten, for retten smakte ganske beskt. Kanskje jeg ikke fikk presset ut nok vann av den, eller kanskje kokte jeg den for lenge? Jeg er ikke så erfaren spinatbruker at jeg helt vet hva som skjedde. Men den smakte ikke som Palak Paneer slik jeg elsker den!

Siste måltid ut fra Eat More Vegan i denne omgang er Thai Curry With Potatoes and Spinach, som var plassert i kapittelet Feasts. Og den festet godt i munnen, om det er lov å si! Ikke nyskapende på noen som helst måte, men det trenger den heller ikke være. Veldig god!

Jeg anbefaler Eat More Vegan til alle som er på utkikk etter veganske oppskrifter som ikke er for kompliserte eller bruker mye kjøtterstatning. Det er mange oppskrifter igjen i boken som jeg har lyst til å lage. De er kanskje ikke en kokebok som begeistrer meg veldig, uten at jeg kan sette fingeren på hvorfor. Kanskje den er litt kjedelig? Men maten oppskriftene gir er god, og det er det viktigste!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *