Forsiden til kokeboken Shelf Love av Ottolenghi Test Kitchen

Anmeldelse av Shelf Love fra Ottolenghi Test Kitchen

Jeg kan først som sist innrømme at jeg tilhører den stadig voksende fanskaren av Ottolenghis matverden, og en ny Ottolenghi-kokebok er et selvsagt innkjøp for meg. Shelf Love er første kokebok i en ny kokebokserie kalt OTK – som står for Ottolenghi Test Kitchen. Shelf Love er altså en kokebok hele teamet hans står bak, skrevet av teamlederen Noor Murad. Men svarte kokeboken til mine skyhøye forventninger?

Jeg og Yotam – perlevenner!

Boken er 162 sider lang og i pocketform. Rettene kommer med matfotografier, og av og til prosessbilder fra kjøkkenet. Bildene er ikke like vakre som de pleier å være i hans kokebøker, men det tror jeg er bevisst. Denne bokserien skal tross alt være mer nøktern enn hans andre kokebøker.

Boken er innbundet med et silikonaktig trekk som rett og slett er deilig å ta på. Det er mange ulike meninger om omslaget, som er designet av Caz Hildebrand. Det skiller seg veldig ut fra designet på hans andre kokebøker, noe som også er meningen. Mange, meg inkludert, trodde denne forsiden var et midlertidig bilde som ble brukt i nettbutikker før det egentlige designet kom på plass. Men slik var det altså ikke! Men jeg liker det. Forsiden speiler bokseriens grunntanke: Enkelt, med en Ottolenghi-vri.

Eksempel fra kokeboken (Og hurra for sidemarkør!)

Som tittelen hinter til er kokeboken ment for hjemmekjøkkenet. Har du noen glemte matvarer i kjøkkenskapet, grønnsaksskuffen eller gjemt bort i ymse skuffer? Nå skal de frem i lyset og lages mat med. Boken er delt inn i kapitlene: That one shelf in the back of your pantry, Your veg boxWho does the dishesFridge raidThe freezer is your friend, og At the very end

I oppskriftene får vi ikke bare en oppskrift, men også ulike forslag for hva man kan erstatte med noe annet, om man ikke har den ene råvaren for hånden. Shelf Love ønsker å lære oss opp til å bli stuevarme på kjøkkenet (eventuelt kjøkkenvarme), så man enkelt kan bytte ut ingredienser ved behov. Oppskriftene jeg har testet har vært velskrevene og enkle å forstå.

Eksempel fra kokeboken

Den aller første oppskriften jeg lagde fra Shelf Love ble en stekt risrett med middelhavssmaker og dressing med sitron og ansjos. En skikkelig god middag med mye smak! I bunnen danner risen et sprøtt underlag, som gjør måltidet ekstra godt å tygge på. Anbefales!

Neste rett ut var en deilig auberginemos med mye krydder i, som er toppet med erter, vårløk og koriander, samt yoghurt blandet med salt og sitronsaft. Min samboer er ikke superbegeistret for erter, men også han synes denne var god.

Denne gulrotretten har jeg sett (på internett) flere lage og like godt, og jeg stiller meg i kø. I oppskriften er retten omtalt som «…a good way to dress up the humble carrot in its most fantastic party attire.” Og den ser jo ganske så flott og fargerik ut! En kjempegod gulrotmos servert med en pesto av koriander og pistasjnøtter, og gresk yoghurt og syltet rødløk.

Squash er kanksje en grønnsak mange synes kan være litt kjedelig? Men da burde man prøve å Ottolenghifisere den! I Shelf Love får vi en oppskrift på Grilled courgettes with warm yoghurt and saffron butter. Hvis du ikke har stekt squash i ovn før med grillfunksjonen på, så anbefales herved dette.

Neste rett ut var en skikkelig smaksbombe: Confit tandoori chickpeas. Her ovnstekes kikerter, masse hvitløk, fersk ingefær, tomater, flere røde chili og ulike typer krydder under lokk i relativt lang tid. Spises sammen med en yoghurtsaus med mynte, koriander, limesaft og salt. Kjempegodt!

Nå til en rett som har blitt skrytt mye av på sosiale medier: One-pan chrispy spaghetti and chicken. Nok en vinner fra Shelf Love! Hvis du liker tanken på sprøtt kyllingskinn, kjempeaftig kylling, smaksrik tomatsaus og spaghetti som er både myk og litt sprø – burde du lage denne! (Oppskriften ligger sikkert på internett et sted)

Det er ikke så ofte jeg baker. Jeg får sjeldent til gjærbakst (kanskje fordi gjæren alltid har gått ut på dato siden sist), og jeg synes det er EKKELT med sånne klisne deighender. Yuck! Sånn sett er dette brødet midt i blinken og helt forferdelig for meg. En brøddeig som ikke skal heves, men som er en skikkelig klissete deig som må eltes sammen med hendene. Grøss. Men heldigvis var brødet like godt som jeg håpet på! Under brødskorpa er det et nydelig brød med smaker av fiken, malt stjerneanis, revet appelsinskall, kanel, sukker og salt. Var spesielt godt sammen med blåmuggost!

Nystekt brød på bakepapir

Jeg synes det er bra at Ottolenghi viser frem andre som også står bak hans matempire, og ikke tar all æren selv. Vi får inntrykk av en matentusiastisk gjeng, som alle med sin unike bakgrunn bidrar med sitt for å «Ottolenghifisere» retter. Og det er så mange flere oppskrifter jeg har lyst til å lage herfra, som for eksempel Baked orzo puttanesca, Grilled confit parsnips with herbs and vinegar, Kale Pesto strata with Gruyère and mustard, Celebration rice with lamb, chicken and garlic yoghurt og Magical chicken and Parmesan soup with pappardelle.

Jeg anbefaler Shelf Love til alle som liker å eksperimentere litt på kjøkkenet. Dette er ikke en kokebok med superkompliserte retter, men det er en variasjon i vanskelighetsgrad. Det er ikke bare ingredienser man får kjøpt i kjedebutikkene, men i matbutikker som selger importvarer fra midtøsten og Asia vil man finne det meste. Dessertkapittelet er veldig lite, om det er viktig for deg. Det er oppskrifter med kjøtt i seg, men hovedvekten er vegetariske retter. Jeg anbefaler herved å ottolenghifisere noen middager!

Nysgjerrig på mer Ottolenghi? Her har jeg anmeldt hans tidligere kokebok Flavour.

2 thoughts on “Anmeldelse av Shelf Love fra Ottolenghi Test Kitchen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *