Forsiden av kokeboken som anmeldes.

Anmeldelse av Neven Maguire’s Perfect Irish Christmas

En god julekokebok gjør meg glad. Den kan få meg i julestemning med gode fotografier, og få meg til å drømme om de gildeste julemiddager, ekstravagante julefester og varmende retter på kalde snøkvelder. En «Perfect Irish Christmas» hørtes ut som noe i min vintergate!

Neven Maguire er ikke et navn jeg hadde hørt før, men jeg har (kort fortalt) skjønt han er en veldig kjent og anerkjent kokk i Irland, som har mange kokebøker på samvittigheten. Ut fra denne kokeboken virker det som han er interessert i tradisjonsmat med lokale råvarer, med enkelte krumspring her og der. Med denne kokeboka ønsker Maguire å hjelpe folk til å skape sin «Perfect Irish Christmas», uten å stresse seg halvt i hjel. Derfor får vi først i boken et kapittel som handler om å planlegge julemåltidene og juledagene best mulig. I tillegg til matoppskrifter får vi også idéer til spiselige gaver og juledrikker.

Kokeboken er 245 sider lang og har ca. 100 oppskrifter som rommer alt fra frokost til dessert. Det følger med en sidemarkør, noe som er fryktelig kjekt. Sidene i boken er litt for glansede for min smak. Det er flere matbilder i kokeboken, men mange av matrettene blir ikke presentert med bilder. Bildene er tatt av Joanne Murphy og de er fine bilder uten for mye jåleri. Men jeg savner litt julestemning, og det gjelder egentlig for hele kokeboken. Det stråler ikke akkurat jul av «Perfect Irish Christmas!» Men hva synes jeg om maten?

Eksempel på hvordan en oppskrift med matbilde kan se ut. (Har redigert bort ingrediensene, i tilfelle du lurer på hvor de har tatt veien) Et av de mest julete bildene i boken.

I håp om å rekke å anmelde kokeboken før julen 2022 (det gikk jo strålende), begynte jeg allerede i august med å lage mat herfra. Advent starter tidlig for en kokebokanmelder! Den aller første oppskriften jeg testet ut var Porridge Bread with Scrambled Eggs & Smoked Salmon. Men jeg droppet eggerøre og laks, og holdt meg til mitt trofaste venn: trønderfår. Brødet var enkelt å lage og smakte veldig godt! Det består av yoghurt, egg, olivenolje, havregryn, natron og salt. Man bare blander det sammen og steker det. Lang holdbarhet hadde brødet også. Kommer til å lage det igjen.

Neste rett ut ble potetsuppe med mye purre, servert med røkelaks på toppen. Denne kan spises både varm og kald, og jeg testet den ut varm. En kjempegod suppe med mye smak! Og den passet også ypperlig til det overnevnte havregrynsbrød.

Av og til passer været og humøret best til en varm og trygg fiskepai. Neven Maguire har da en oppskrift jeg kan anbefale. Den er enkel å lage, men smaker mye. Her finnes det gode ting som purre, smør, sennep, sitron, Cheddar og hvit fisk. Egentlig skal det være en topp av filodeig, men jeg husket feil og kjøpte inn butterdeig. Vill og gal som jeg er tok jeg det på toppen isteden, og det fungerte bra det altså.

Så lagde jeg en nydelig ovnsrett med sellerirot og søtpotet. Sammen med gode smaker som blant annet grønnsakskraft, løk, hvitløk, smør og friske urter, ble denne sideretten til stjerna i måltidet. En litt sølete og slafsete rett, men det er jo bare moro.

Grunnet strømsparing og gammelt hus uten den mest oppdaterte isoleringen, har det til tider vært ganske kaldt i vinter. Så jeg hoppet over de kalde cocktailene i «Perfect Irish Christmas», og gikk heller for en varm whiskey-drikk. Jeg fylte en liten lerretspose (brukte slike som er ment for te) med frisk timian, kardemommekjerne, kanelstang, appelsinskall, hel nellik og einebær. Dette tok jeg så i et glass og fylte på med sukker, whiskey og varmt vann. Denne både smakte og varmet godt!

Det er altså de oppskriftene jeg har fått testet fra kokeboken «Perfect Irish Christmas». Det er litt rart, for alt jeg har laget herfra har smakt skikkelig godt. Men likevel er jeg ikke særlig begeistret for kokeboken. Jeg hater den ikke, men er ganske likegyldig til den. Den mangler litt sjarme og skorter på julestemning. Oppskriftene er ryddige og velskrevne, men har litt for liten størrelse på fonten i ingrediensslisten. Og jeg har strevd litt med å finne oppskrifter jeg ville lage herfra. Du finner for øvrig ikke mange vegetariske eller veganske retter her, om det er viktig for deg

Det er en del av det jeg kaller «latsskapsbilder» i boken. Istedenfor bilde av retten får vi bilde av en ingrediens.

I restekapittelet er det litt mer spennende retter, men jeg har lite kalkun liggende rundt, og gadd ikke kjøpe en kalkun for å spre det utover fire-fem retter heller. Det er også begrenset hvor mange julemiddaghovedretter en stakkars kokebokanmelder orker å lage (og spise), så de utgikk også denne gangen her. Men de ser kjempegode ut, og du kan finne alt fra Aromatic Crusted Butterflied Lamb with Caramalised Garlic & Orange Salsa til Oriental Sticky Duck Breast with Figs, og Porchetta with Sautéed Potatoes eller Honey-glazed Ham with Cloves, for å nevne noe. I tillegg til ulike varianter av kalkun.

Jeg kan trygt anbefale «Perfect Irish Christmas» om ikke julestemning i en julekokebok er viktig for deg. Nysgjerrig på andre julekokebøker? Jeg har anmeldt flere som du kan lese om her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *