Forsiden på kokeboken som anmeldes.

Anmeldelse av New York Christmas

De som kjenner meg vet jeg er ganske julegal. Julekokebøker er noe jeg altså tar på største alvor. New York Christmas av Lisa Nieschlag og Lars Wentrup valgte jeg utelukkende på grunn av tittelen. Selv om min eneste erfaring med jul i New York er at jeg har sett Home Alone 2 ca. 30 ganger, har jeg en romantisk forestilling om at det å feire jul i New York er topp. Da kan en slik kokebok være en litt billigere erstatning.

Nieschlag og Wentrup driver et designbyrå sammen i Tyskland, og har gitt ut flere kokebøker sammen. Jeg lurte en stund på hvordan det har seg slik at to personer som bor og jobber i Tyskland, har gitt ut en kokebok om jul i New York. Men nesten helt bakerst i boka får vi vite at Nieschlag har familierøtter i byen. Så det forklarer jo litt, men virker likevel litt tynt. De har sikkert vært der masse begge to, men jeg ønsker en liten forklaring på dette i kokebokens innledning.

Hva forventer jeg av en kokebok med tittelen New York Christmas? Jeg forventer flotte bilder av en julepyntet by. Jeg forventer matretter som har med jul og New York å gjøre. Og jeg forventer julestemning. Jeg vil si at forventningene mine blir delvis innfridd. Det er flotte bilder av New York – men for få av dem. Matrettene virker av og til litt vel tilfeldige, mens andre ganger er de veldig linket til jul og New York – men sjeldent samtidig. Matbildene og bybildene skaper julestemning, og i tillegg får vi tre korte julehistorier: Auggie Wren’s Christmas Story av Paul Auster, The Gift of the Magi av O. Henry og Is There a Santa Claus? av Virginia O’Hanlon.

Oppskriftene jeg har testet er velskrevne og ryddige – ikke noe å utsette på her altså. Men hva har jeg lagd herfra? Og smakte det godt?

Sent i sommer flyttet vi inn i vårt nye hjem. Hurra! Den første høstdagen vi fyrte opp i peisovnen, lagde jeg også en gulrotkake. Det ble en saftig og god kake med kremostblanding og kokos på toppen. Denne gulrotkaken kommer jeg til å lage igjen! Og passet også ypperlig å spise foran knitrende peisflammer.

En annen suksess jeg lagde nylig, er denne rødbetsuppa med blant annet rødbeter, sjalottløk, hvitvin, poteter, pepperrotkrem og sitron. Servert med rømme, gressløk og valnøtter på toppen. En av de beste rødbetsuppene jeg har spist, og har som en ekstra julebonus fine julefarger i seg.

Så og si dagen etter rødbetsuppa, lagde jeg en gresskarsuppe med ingefærkrem. Men den smakte egentlig ikke så mye, og ble en skuffelse etter rødbetsuppa. Men den ser i hvert fall fin ut da.

Chocolate Babka er virkelig noe jeg forbinder med New York, 100% grunnet Seinfeld-episoden der de er på jakt etter en til å ta med seg på fest (noe som selvsagt ikke går helt etter planen). Babka var gøy å lage og god og spise – slettes ikke for søt som jeg trodde på forhånd. Nok en anbefaling her altså.

Jeg er nok litt ubevisst på jakt etter den perfekte Mac & Cheese. Jeg tror det kommer av scenen fra den første Hjemme alene-filmen, der Kevin akkurat ikke rekker å spise sin makaronirett før tyvene kommer. Og den så jo så god ut! Den scenen satte et støkk i en ung jente med store øyne, som følte seg frarøvet denne gleden sammen med Kevin. Det er ikke den beste mac & cheese-retten jeg har smakt, men god var den absolutt! Med blant annet bacon, sennep, muskat, tomat og løk i, smakte den ikke kjedelig – som mac & cheese ofte kan (og den smaker sikkert bedre enn Kevins mikrobølgeovnvariant).

Men nå skal det handle om julekaker, og ikke Hjemme alene. Snowcaps smaker av sjokolade, kanel, vanilje, sukker og salt. Min samboer sa at dette var hans nye julekakefavoritter, så da blir de nok laget igjen!

Så lagde jeg en cocktail, en Cranberry Gin Fizz. Her shaker jeg gin, tranebærjuice, limesaft og litt sukker sammen med isbiter, og vipps hadde jeg en god juledrink. Egentlig skulle det være noen tranebær oppi til pynt, men det skjedde ikke.

Min mor bakte alltid julebrød/julekake til jul, og det var alltid supergodt. I New York Christmas fant jeg en oppskrift på et søtt brød (Sweet Bread with Orange Zest), som inneholder blant annet kanel, rosiner og appesinskall. Den ble skikkelig god, så den skal jeg bake når det nærmer seg julaften igjen.

Til middag lagde jeg en dag søtpotetgrateng med sopp og purre i seg. Den var veldig god og enkel å lage. Nok en rett som skal gjentas.

I anledning energipåfyll til en workshop på jobb, bakte jeg brownies med blåbær i seg. Og de er kanskje de beste browniene jeg har smakt! De er som små konfektstykker, og saftige og nydelige. Lag denne om du har kokeboken!

Siste rett ut denne gang er en som i hvert fall skriker New York! Reuben Sandwich kommer fra Reuben’s Deli på East 58th Street. En skikkelig god, varm sandwich med sennep, sauerkraut, pastrami, små sylteagurker og cheddar, spist med en dressing av blant annet majones, pepperrotkrem, ketchup og Worcestersaus. Sammen med en rykende varm kopp kaffe utgjorde dette en nydelig sen søndagsfrokost.

Jeg ble positivt overrasket av maten i denne boka. Jeg tenkte på forhånd at New York Christmas kunne vise seg å være en lettvint kokebok laget av noen uten hjerte for verken jul eller New York. Men det er heldigvis en kokebok med kvalitet i alle ledd. Fra de tykke, matte sidene. til matfotofrafiene og oppskriftene i den. Den får ikke full pott på julestemning, men nesten! En julekokebok jeg trygt kan anbefale.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *