Forsiden på kokeboken som anmeldes: TGilmore Girls - The Official Cookbook.

Anmeldelse av Gilmore Girls – The Official Cookbook

Jo, jeg er enig med dere. Det er rart med en kokebok fra Gilmore Girls. For er det noe Lorelei og Rory er kjent for er det å proppe i seg horder av ferdigmat og junkfood. Men hvis vi tenker litt utover den harde kjerne, finner vi kokken Sookie, Luke’s Diner og alle søndagsmiddagene og festlighetene hos Emily Gilmore. Men litt rart er det likevel.

Kokeboken er delt inn i kapitlene: Luke’s Diner, The Independence Inn, The Dragonfly Inn & Sookie St. James’s Creations (De tre siste navnene er ett kapittel) A Stars Hollow Potluck, Lorelei & Rory’s House og Beyond Stars Hollow. Designet i kokeboken passer godt til tv-seriens estetikk. Med unntak av noen tåpelige innskudd (som en oversikt over hvem som har vært sammen med hvem), er det en trivelig bok å bla i. Mange oppskrifter får vi også, og flesteparten er fotografert.

«I am attracted to pie, but I do not feel the need to date pie.»

Jeg var jevngammel med Rory da tv-serien ble sendt på begynnelsen av 2000-tallet. I disse dager bruker jeg Gilmore Girls som en «trøste-serie» (Team Jess, bare for å ha sagt det). Det er altså en som liker tv-serien godt, som anmelder Gilmore Girls – The Official Cookbook. Men Oy with the poodles already – på tide å se nærmere på kokeboken!

Tv-seriens offisielle kokebok (Finnes flere uoffisielle) er skrevet av Elena Pons Craig og Kristen Mulrooney. Craig har over 25 års erfaring som matstylist, kokebokutvikler og oppskriftsskriver. Hun har skrevet flere kokebøker tilknyttet tv-serier og filmer, som Deadpool, The Office og Star Wars. Mulrooney arbeider som humoristisk skribent, og dette er hennes første kokebok.

Hva forventer jeg som fan av denne kokeboka? Jeg forventer bilder fra serien, noen nøye utvalgte sitater, og oppskrifter på retter jeg husker fra serien. Jeg vil ha kinesisk takeaway fra Al Pancakes world, skilpaddesuppen Richard Gilmore ville ha da han sørget sin avdøde mor, en skikkelig god cheeseburger fra Luke’s, noen middelalderske bankettretter fra the Bracebridge dinner, samt noen utvalgte drinkoppskrifter.

Eksempel på hvordan en oppskrift ser ut:

Den beste retten fra Gilmore Girls – The Official Cookbook, var også den første jeg lagde: Cashew Chicken. En smakfull og slafsete rett, som smakte skikkelig take-away-tilfredsstillende. Nå skjønner jeg hvorfor de kjøper så mye kinamat fra Al’s Pancake World! Denne har jeg allerede lagd flere ganger.

Med den forrige suksessen friskt i minne, bestemte jeg meg for å lage en annen take-away klassiker: Vegetable Chow Mein. Men den manglet litt oumph, og ble en skuffelse.

Men jeg gav ikke opp, og prøvde meg på en tredje asiatisk rett, nemlig Beef Noodle Salad. Og det ble heldigvis en god middag igjen. Her marinerer jeg kjøttet i hvitløk, kokosmelk, fiskesaus og brunt sukker, før det stekes på høy varme. Ellers er det gode smaker som lime, chili, mynte, thaibasilikum, koriander, peanøttolje, sjalottløk og agurk. Nam!

Den eneste gangen vi ser Richard Gilmore lage mat, er det Johnny Machette han byr på. En pastarett med blant annet ulike grønnsaker, tunfisk, soppsuppe og salte kjeks. Og den var ikke så verst den altså, jeg skjønner hvorfor det er hans trøstemat.

En annen matrett jeg kjenner igjen fra serien, er Sookie’s Critically Acclaimed Zucchini Soup. Squash er jo ikke den mest smakfulle grønnsaken i seg selv, så her trengs det litt andre ingredienser for å gi smak. Det er mye purre og hvitløk i suppen, og det hjelper på. Basilikumoljen med sitron og persille gir litt skarpere smak, men suppen endte nok i kategorien «helt grei» for min del. Men til Sookies suppeforsvar har ikke jeg en like dedikert grønnsakshandler jeg kan kjøpe squash av:

Det er mange desserter i Gilmore Girls – The Official Cookbook, men ikke så mange som fristet. For eksempel så hoppet jeg galant over rå kakedeig, limegelé med krem, dessert-sushi (sjokoladekjeks, puffet ris, marshmellows, smør, fruktgummi og annet godteri), eller frossenpizza med tater tots. Må nesten spandere et bilde av dessert-sushien:

Men jeg fant noen desserter som faktisk var ekte desserter. Det stod lenge mellom en sjokoladekake med kaffesmak og en sjokoladepudding, men til slutt vant puddingen. Jeg hadde nemlig aldri laget en sjokoladepudding før. Smaken var god, men konsistensen ikke helt der. Puddingen satt seg aldri helt, og når den skulle stå i kjøleskapet med plastikk over – dannet det seg kondens som lagde stygge flekker på puddingens overflate. Men sånn er det kanskje bare? Skulle uansett dekke overflaten med revet sjokolade, så det spilte egentlig ingen trille. Oppskriften var for to stykker, men med to liter melk i ble det gigantiske porsjoner! Riktignok spiser Gilmore Girls mye, men en liter pudding hver?

Fra kapittelet med retter fra Luke’s Diner, får vi mange diner-retter å velge mellom. Jeg valgte Chili Cheese Fries, siden det hørtes ganske fantastisk trashy ut. Retten er akkurat slik den høres ut: pommes frites i bunn, deretter et lag med chilligryte, og til slutt stekes den i ovn med ost på toppen. Absolutt en tilfredsstillende rett å spise.

I dette kapittelet fant jeg også en kjent Gilmore-rett: Nisseburgeren. Jeg tenkte på å lage den, men når det kom til stykket klarte jeg bare ikke lage en så fjollete rett! Jeg kan ikke forsvare å lage noe jeg ikke tror er godt. Men gøy at oppskriften er i kokeboka da.

Skjegget består av kremost!

Alt i alt er jeg vel medium+ fornøyd med kokeboka. Maten jeg har testet har sjeldent blåst meg av banen. Jeg fikk mye av det jeg ville ha, både bilder, sitater og matretter jeg husker fra serien (men at skilpaddesuppe ikke er med synes jeg er rart). Men det er noe slurv i oppskriftene. Av og til er ikke en ingrediens nevnt i oversikten, men dukker opp i oppskriftens fremgangsmåte. Og noen av porsjonstørrelsene er jo ikke helt som de skal.

Ellers er det noen rare valg fra Gilmore Girls matverden. Hvorfor ta med Mrs. Kim Eggless Egg Salad, når den var helt uspiselig i serien? Eller Rorys rosa bursdagsdrink, som heller ikke fremstod som spesielt god?

Men jeg setter pris på at oppskriftene er så tett knyttet til boka! Er veldig få retter som jeg ikke husker eller ikke skjønner forbindelsen til Gilmore Girls. Om du ikke er spesielt fan av serien ville jeg styrt unna akkurat denne kokeboken, men for oss andre er det en hyggelig mimrestund. Og om du vil kan du til og med prøve deg på Sookies magiske risotto!

One thought on “Anmeldelse av Gilmore Girls – The Official Cookbook

  1. Jeg var egentlig aldri noe fan av serien, så jeg vil ikke kjøpe. Boka jeg derimot kjøpte var Curry (2020) av Vivek Singh.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *