Kokeboken som anmeldes.

Anmeldelse av Craig and Shaun McAnuff – Original Flava: Caribbean Recipes from Home

På de grå, regntunge høstdagene er det ofte de mest fargerike kokebøkene jeg dras mot. «Bringing da’flava from the Caribbean to your kitchen» høres fristende ut når sjelen føles som en pjuskvåt katt. Original Flava av brødrene Craig og Shaun McAnuff har altså blitt plukket frem mang en kald ettermiddag her i huset. Men krydret oppskriftene opp tilværelsen?

Brødrene McAnuff har vokst opp i London, med en bestemor som reiste fra Jamaica til London i 1956. Bestemoren glemte aldri hjemlandets mattradisjoner, og har lært både barn og barnebarn karibiske retter. Brødrenes matmotto er EAT: Easy, Accessible og Tasty. Original Flava er en kokebok inspirert av bestemorens matretter og en inspirasjonstur til Jamaica. Boken er 303 sider lang, inneholder over 100 oppskrifter, og er delt inn i følgene kapitler:

Sidene er tykke, men er litt for glanseglatte for min smak. Men generelt liker jeg designet i Original Flava. Fonten er enkel å lese og er ganske stor – noe jeg setter pris på når jeg følger en oppskrift og kokkelerer samtidig. Kokeboken mangler en sidemarkør, men de fargerike og flotte matbildene og reisebildene fra Jamaica tatt av Matt Russell veier (nesten) opp for dette. Bilder som jeg blir glad av! Og selv om jeg alltid er så sulten når maten er ferdig, at jeg ikke har sjangs i havet til å ta flotte matbilder før jeg gafler innpå, synes jeg ikke de fine matbildene fremstiller maten veldig ulikt det som blir mitt resultat. Med noen unntak!

Ved siden av matoppskrifter og gode bilder, blir vi kjent med brødrene McAnuff, deler av deres familie, matkulturen på Jamaica og litt om rastafarikulturen. I tillegg er det en kjekk ingrediensliste i starten av boken over typiske råvarer vi trenger for å kunne lage alle rettene i boka. De aller fleste ingrediensene er enkle å få tak i, men enkelte ting fant jeg ikke, som brødfrukt, callaloo og ackee. Jeg fikk heller aldri tak i kokebanan, men det er grunnet dårlig timing. Det var alltid utsolgt for det når jeg gikk inn i grønnsakbutikkene med kokebananer i mente, de hadde det andre ganger jeg var innom. Det er godt mulig de andre tingene jeg ikke fant er mer tilgjengelig i en større by enn Arendal.

Eksempel på oppskrift.

Men la oss se nærmere på oppskriftene jeg har laget herfra! Jeg kan allerede si at oppskriftene jeg har fulgt har vært enkle å forstå og velskrevne. Ingenting jeg har stusset over. Jeg har endt opp med å lage en god del retter fra Original Flava.

Noe jeg testet tidlig var en ikonisk jamaicansk rett – Rice and Peas. Den skal være full av smak, tar lang tid å lage – og er typisk søndagsrett. På ingredienslisten finner vi gode ting som kidneybønner, løk, timian, hvitløk, soyasaus, basmatiris og allehånde – for å nevne noe. Den ble kjempegod! Eneste som jeg reagerer på her, er hvordan risretten på bildet i kokeboken er mørkebrun – det er ikke min variant. Men den smakte uansett godt. Jeg serverte den sammen med en curry.

Det er gledelig nok et eget kapittel med drikkeoppskrifter. Jeg gleder meg til å teste ut Guinnes-punchen en dag, men enn så lenge har jeg laget én oppskrift herfra – Natural Jamaican Ginger Beer. Jeg elsker sterk ingefærøl, så denne gledet jeg meg til. Her blender jeg fersk ingefær med litt vann til en paste, og så tar jeg dette sammen med to nellik i en beholder og setter det i kjøleskapet over natten. Og her må jeg le av meg selv. Oppskriften sier «two cloves», og av gammel vane tok jeg i to fedd hvitløk. Så min variant smakte mer av hvitløk og mindre av nellik, for å si det slik! Neste dag tar man den kjøleskapskalde ingefærblandingen og blender sammen med sukker, limesaft, hvit rom og vann med kullsyre. Så serveres herligheten med isbiter og lime. Altså, dette ble kjempegodt – også med hvitløken! Hell i uhell kan man si. Uansett nellik eller hvitløksånde – kan jeg anbefale denne på det sterkeste!

Så over til en av mine aboslutt favorittretter – uansett variant, nemlig Oxtail Stew. Finner jeg en oppskrift på en oksehalesuppe/gryte, kommer jeg til å lage den! Denne varianten inneholder blant annet allehånde, hvitløk, Scotch bonnet chili, timian, Worcestershiresaus, gulrøtter og smørbønner. Nam! Rett og slett knallgodt.

En annen oppskrift det var vanskelig å hoppe over var Honey Mac’n’Cheese. Dette er en litt mer krydret variant med blant annet løk, sennep, paprikapulver, chillipulver, Scotch bonnet chili og med honning og knuste, salte kjeks på toppen. En trygg og god middag.

Da’ Flava Jerk Burger var neste rett på menyen. Denne lovet brødrene McAnuff skulle være FLAVALICIOUS, og selv om det ikke ligger i min natur å bruke så kult språk, kan jeg i hvert fall være enig i at den smakte kjempegodt! I kjøttblandingen finner vi for eksempel allehånde, sukker, kanel, muskat, soyasaus, vårløk, timian, og hvitvinseddik. Saftig og full av smak!

Da synes jeg den neste pastaretten Rasta Pasta smakte litt mer! Er nok ikke tilfeldig det er brukt grønn, gul og rød paprika her, siden det er fargene i Etiopias flagg som ble tatt i bruk av rastafari-bevegelsen. I rastapastasausen finner vi også ingredienser som løk, rødløk tomater, timian, kokosmelk, allehånde og vårløk.

Original Flava er en kokebok jeg liker godt. Designet og bildene gjør meg glad, og maten har vært veldig god. En kokebok for folk som liker litt krydret og sterk mat, og som synes det er gøy å prøve litt nye krydder og råvarer. Litt kjedelig å ikke få tak i alle ingredienser, men nå er det nå en gang slik at Arendal ikke er en del av Karibia. Det er et eget kapittel med vegetariske og veganske retter, men hovedvekten av oppskriftene inneholder kjøtt eller fisk. Brødrene McAnuff har akkurat publisert en plantebasert kokebok som heter Natural Flava, så den kan man jo ta en titt på! Det kommer i hvert fall jeg til å gjøre. Denne kokeboken gav mersmak!

3 thoughts on “Anmeldelse av Craig and Shaun McAnuff – Original Flava: Caribbean Recipes from Home

  1. Denne boken kjøpte jeg for noen mnd siden etter at du laget en rett fra den og delte med oss på insta. Det er ikke første gang jeg har kjøpt en kokebok etter dine anbefalinger, så vil bare si at jeg digger både instagramkontoen din og bloggen din, det er veldig gøy å følge deg! Min samboer syntes jeg har alt for mange kokebøker, men matlaging er min største hobby, så den tar naturligvis litt plass. 🙂 i det siste har jeg begynt å kjøpe kokebøker i Kindle appen og så koser jeg meg med å lese dem på ipaden. Tusen takk for masse inspirasjon! <3

    1. Så utrolig koselig å høre! Nå ble jeg glad. Håper du likte både denne og andre kokebøker du har kjøpt! Ja, det er jo en hobby som tar plass. Men jeg tipper samboeren din setter pris på all den gode maten du lager som følger av det 🙂

      1. Plantain og kokebanan er 2 forskjellige ting. Plantain som er brukt i oppskriften er en stor type som er veldig god og søt ,spesielt god til steking. Kokebanan er vår vanlige banan når den er grønn, før den er «full». Er den full så vil den modne raskt og bli spiselig uten koking. Når den plukkes før den er full, vil den ikke modne og brukes til koking

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *