Kokeboken som anmeldes.

Anmeldelse av Annie Rigg – Eat More Veg

Jeg er alltid på jakt etter gode oppskrifter med grønnsaker i fokus. Fordi det er så himla godt! Så en kokebok med tittelen Eat More Veg, måtte jo være midt i blinken for meg. Den grønnsaksgrønne forsiden med de iøyenfallende bokstavene bidro også til at jeg valgte å legge denne i handlekurven over andre vegetarkokebøker i kokebokjungelen der ute.

Kanskje jeg også valgte den fordi den matchet kjolen min?

Annie Rigg er ingen lettvekter i oppskriftsbransjen. Rigg er en utdannet kokk, som etter 8 år på det profesjonelle kjøkkenet begynte å jobbe for Sainsbury’s Magazine. I dag har hun over 20 års erfaring som oppskriftsskriver og matstylist, og har skrevet 15 kokebøker i sitt eget navn og mange som skyggeforfatter.

Teksten på baksiden av kokeboken lover en bok full av gode oppskrifter for den som ønsker mer grønnsaker inn i måltidene sine – uansett grunn. Her skal vi få alt fra kjappe hverdagsretter til flotte måltider passende for helgens middagsselskap. Kapitlene er delt inn etter måltidstype: Frokost, hovedretter, festlige anledninger, supper og forretter, salater og sideretter. Dette er altså ikke kokeboken å kjøpe om dessertkapittelet er viktig for deg.

Generelt liker jeg designet i kokeboka. Matbildene av Nassima Rothacker er veldig flotte. Maten ser absolutt fristende ut, og ikke for annerledes mitt eget resultat. Ikke alle rettene har et matfotografi, men flesteparten har. Sidene er tykke og matte, slik jeg liker’em. Men ingen sidemarkør! Skriftstørrelsen er litt for liten til å kunne komfortabelt kokkelere og lese i kokeboken samtidig. Men selve oppskriftene er ryddige og enkle å følge. Riggs har med vilje brukt grønnsaker de fleste matbutikker selger, og hvert kapittel inneholder grønnsaker fra hver sesong så kokeboken er relevant for alle årstider.

Eksempel på hvordan en oppskrift ser ut.

Men hva slags mat får vi i Eat More Veg? Og smaker den godt?

Hvis du har lest et par innlegg på nettsiden min, har du kanskje fått med deg at søtpotet er noe jeg spiser ofte. Nesten like ofte tester jeg ut en curry. Oppskriften Sweet potato, spinach and paneer curry måtte nesten bare bli en av de første rettene jeg testet ut! Paneer er en indisk ost som ikke smelter ved bruk i matlaging, som også trekker til seg smak fra for eksempel en curry. Første gang jeg smakte paneer var faktisk på en indisk restaurant i Riga, og det var så godt at vi dro tilbake dagen etter for å spise den samme retten en gang til. Ved siden av paneer, får vi gode smaker som hvitløk, ingefær, garam masala, kanel, gurkemeie, chili og tomater. En veldig god gryte dette her!

Ved siden av søtpotet og curry, er ovnsstekte retter med ost på toppen en annen vinner her i huset. Så da jeg kom over oppskriften Baked gnocchi with cherry tomatoes and cheese var jeg heller ikke vanskelig å be. Her får man egentlig akkurat det man tror. En god rett med typiske italienske smaker som tomat, basilikum og mozzarella.

En av de beste rettene jeg har lagd hittil fra Eat More Veg er Lentil and veg kofta in spiced tomato sauce. Litt styr å lage vegetarkoftaene med det var verdt det! De består blant annet av linser, squash, gulrot, chili, koriander, hvitløk, garam masala, ingefær og hvitløk. De stekt i panne, før de gjør seg ferdig i ovnen sammen med tomatsausen. Nam!

Neste rett ble jeg derimot litt skuffet over. Den hørtes veldig lovende ut: Spaghetti with Sicilian cauliflower sauce. Da jeg så gjennom ingrediensene så jeg mye gøy, som kapers, rosiner, safran, hvitløk, sitron og chili. Men den smakte faktisk ganske tamt! Det var overraskende.

Siste rett ut hittil er gulrotsuppen med linser. Den smakte slik gulrotsupper pleier å gjøre, men kanskje litt mer krydret. Jeg synes den var veldig god, men lager den nok ikke igjen. Her finner vi på ingredienslisten blant annet selleristang, løk, hvitløk, ingefær, gurkemeie, spisskummen, chili, røde linser og gulrøtter.

Det er fortsatt mange oppskrifter fra Eat More Veg jeg vil lage, men ett sted må man få anmeldt kokeboken også. Av retter på ønskelisten kan jeg nevne Courgette, pea and basil risotto, Spiced tomato and lentil rice, Walnut miso broth with udon noodles, Green lentil, vegetable and orzo stew, Golden spiced root veg tagine, Aubergine and peanut curry og Spiced corn chowder. Så får dere et inntrykk av hvilke andre oppskrifter som finnes her.

Eat More Veg er en god kokebok full av ganske så enkle oppskrifter. Det er stor variasjon innen oppskriftene, og jeg vil tro de fleste vil finne mange retter som kan passe sin smak her. Det er ikke en kokebok som begeistrer meg, men en trygg og solid en. Du vil finne både veganske og vegetariske retter her. De fleste vegetariske kan lett gjøres veganske om man ønsker. Hvis man er en veldig erfaren grønnsakskokk er det nok ikke så mye nytt å hente. Men er du på jakt etter en kokebok uten mye «utenomtekst», med fokus på lett tilgjengelige grønnsaksretter vil jeg anbefale denne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *