Kokeboken som anmeldes,

Anmeldeldelse av Rukmini Iyer – The Green Barbecue

Sommer, sol og grønn grillmat? Jeg fikk meg plutselig en grill, og derfor meldte behovet seg for en kokebok om grillmat. Men istedenfor pølser og kjøttstykker, ønsket jeg å lære mer om å grille grønnsaker og andre vegetarretter. Da passet jo en kokebok med tittelen The Green Barbeque – Vegan & Vegetarian Recipes to Cook Outdoors & In ypperlig.

Med unntak av en tydelig forkjærlighet for bruk av &, ante jeg ingenting om kokebokforfatteren Rukmini Iyer. Det viser seg at hun har en hel serie med populære kokebøker «The Roasting Tin Books». Jeg tror denne boken er den eneste som ikke bare sentrerer seg rundt ildfaste former, selv om de dukker opp her også. For, som jeg har lært fra denne kokeboken, man kan jo slenge en ildfast form på en grill og. Jeg liker designet på forsiden av boken. Det er lyst og fargerikt, og får meg umiddelbart i sommermodus. Burgerne på forsiden ser også veldig gode ut. Det er 75 oppskrifer i boken, og man får hele spekteret fra forrett til dessert. Kokeboken er delt inn slik:

Bildene i boken er fargerike og lyver ikke med tanke på hvordan mine versjoner blir i hvert fall. Maten ser fristende ut, men jeg er ikke superbegeistret over designet i boken, uten at jeg helt kan sette fingeren på hvorfor. Det føles litt kjapt og lettvint ut, kanskje? Men oppskriftene er velskrevne og ryddige. Det er heller ikke mange uvanlige ingredienser her, selv om det ikke er alt man får på en standard nærbutikk. Paneer, Padronpaprika, Ricotta, tørkede roseblader og rosevann finnes ikke på mine nærbutikker i hvert fall, men det er på ingen måte umulig å få tak i. Og bor man på et litt større sted er sikkert noe av dette på nærbutikken også.

Bilde fra kokeboken.

Jeg støtte på ett uforutsett problem da jeg skulle lage mat herfra. Grillen vi hadde fått ble aldri skikkelig varm! Etter ulike operasjoner måtte vi bare innse at denne grillen ikke kom til å funke bra. Så det vil forklare fravær av grillfarge på enkelte av rettene. Etter hvert gikk jeg over til å bruke grillpanne innendørs. En gang skal jeg få meg en ordentlig grill! Men la oss slutte å drømme om nye griller, og heller se litt på maten i The Green Barbeque. Er jeg fornøyd med den?

Jeg liker godt den salte smaken av halloumi, og fikk fort lyst til å lage Iyers Rosemary Grilled Mushrooms with Crispy Halloumi & Lemon. Her blander jeg sopp, halloumi, fersk rosmarin og olivenolje sammen i en bolle, og trer bitene på grillpinner. Etter de er grillet heller jeg over en dressing bestående av olivenolje, sitronskall og saft, fersk rosmarin og pepper. Dette smakte veldig godt, og var superenkelt å lage.

Så forsøkte jeg meg på hennes Spiced Paneer Kofte with Yogurt & Coriander. Her blandes raspet paneer med most potet, fersk korander, salt, spisskummen, malt koriander, gurkemeie, chilipulver, pepper, karriblader og eggeplomme. De formes til avlange boller,og grilles med olivenolje. Jeg hadde nok ikke nok olje, for de ble ganske mislykkede i form. Men smaken var det ingenting å si på! De serveres med yoghurt og lime. Veldig godt!

Neste rett gledet jeg meg veldig til – grillet gnocchi med grillet paprika og basilikumpesto. Jeg synes gnocchi er nydelig, og så for meg hvordan den grillede overflaten ville være god å spise. Smaken totalt var skikkelig god, men jeg fikk dessverre aldri den grillete overfalten jeg ønsket meg. Men jeg kan se for meg at retten vil være enda bedre slik.

Så over til noe som ble en skikkelig velsmakende rett. Grillet maiskolber med krydder, sitron og mynte. Her ble kolbene marinert i olivenolje, spisskummen, kajennepepper og salt før de grilles. Hos meg ble ikke grillen varm nok til at maiskolbene ble brent, men gode og varme ble de i hvert fall. Etter maiskolbene er grillet ferdige, tar vi de over i en ildfast form og strør over masse parmesan og rister alt sammen. Før den spises strør jeg over fersk mynte. Dette ble skikkelig godt, og min samboer synes det var den beste maisen han hadde smakt. Bare tenk så gode de blir på en velfungerende grill!

Alle rettene vi har vært igjennom nå spiste jeg sammen til et skikkelig grillherremåltid. Til samme måltid lagde jeg også en potetsalat fra en kokebok jeg tidligere har anmeldt: Ouita Michel – Just a Few Miles South.

Nylig lagde jeg en middag med flere retter fra The Green Barbeque på grillpannen min. Det kreves jo litt mer planlegging og bruk av stekeovn, men det fungerte jo bra det og. Men grillidyllen av å kokkelere utendørs i solen mangler jo.

Med unntak av de ovnstekte potetene, er alt her fra The Green Barbeque.

Den ene retten på bordet er inspirert av muhamarra – en klassisk dip fra midtøsten. Her grilles paprikaen sort, også serveres den med valnøttpesto. I tillegg til valnøtter finner vi olivenolje, bladpersille, fennikkelfrø, hvitløk, chiliflak, salt og sitronsaft i pestoen. Nydelig smak på dette!

En annen rett vi hadde på bordet denne dagen var en slags grillet squashsalat. I tillegg til grillet squash, parmesanflak og ristede mandler, bestod retten av en dressing av sitronsaft, olivenolje, salt, pepper og trøffelolje. Sistnevte hadde jeg ikke, men jeg slang oppi litt trøffelsalt isteden. Dette smakte godt, men ikke veldig spennende. Er nok den minst gode retten jeg har laget fra The Green Barbeque.

Siste del av dette måltidet bestod av maiskaker med ovnsbakte tomater. Maiskakene inneholder mais, vårløk, mel, spisskummen, malt koriander, røkt paprikapulver, salt, rød chili, yoghurt, egg og saft og skall fra en lime. De stekes også først i ovn, før de avsluttes på grill eller i panne. Nok en veldig god rett fra The Green Barbeque.

Jeg anbefaler denne kokeboken for alle som vil lære seg flere gode retter fra grillens verden. Det er mange fristende retter her, og det er gøy å grille forskjellige ting. Oppskriftene er ryddige og velskrevne. Jeg savner en sidemarkør, men sidene i boken er i hvert fall matte, tykke og deilige å bla i. Ellers er ikke dette en kokebok som egner seg veldig som sengelektyre, det er mer en bok man blar i for å finne oppskrifter i (ikke at det er noe galt i det). Er du på jakt etter en kokebok med grillmat for veganske og vegetariske ganer er denne absolutt verdt et kjøp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *