Anmeldelse av Smaken av Asker – du store verden

Dette er en anmeldelse av kokeboken Smaken av av Asker – du store verden. Boken fikk jeg som leseeksemplar mot en ærlig anmeldelse på bloggen. Og her er den! Jeg takket ja til tilbudet siden jeg likte konseptet til boken. Asker kommune har tidligere laget en Smaken av Asker-bok med tradisjonsretter fra området. Denne gangen ønsket de å gi ut en kokebok med oppskrifter som representerer dagens Asker, et samfunn som består av innbyggere som kommer fra nettopp hele verden. Den gode idéen bak, og lovnaden om retter fra hele kloden, fristet meg.

Det er virkelig et mangfold av retter her, og i koronalivet var det fint å reise litt rundt i verden fra kjøkkenbenken. Boken er på 131 sider, og delt inn slik:

Jeg synes ikke designet i kokeboken er det mest spennende, og sidene er for glansede for min smak. Men skriftstørrelsen er større enn i de fleste kokebøker, noe som er bra. Jeg liker også hvordan ingrediensene er gruppert ettersom hvor i retten de skal brukes. Matfotografiene er tatt av Vg2-elever fra Mediaproduksjonslinjen ved Bleiker Videreående skole, og de har gjort en god jobb. Det er ikke lett å ta gode matbilder, og med noen unntak synes jeg rettene blir godt fremstilt.

Bilde fra kokeboken.
Bilde fra kokeboken.

Jeg har laget ganske mange retter fra boken, fordi jeg fant så mye gøy jeg ville lage. Til hver oppskrift får vi vite hvor i verden den er fra, hvorfor akkurat denne oppskriften ble gitt, og hvilke minner vedkommende har til retten. Det synes jeg var et fint tilskudd som bygger opp under bokens konsept. Noe jeg savnet var et anslag på hvor mange porsjoner en oppskrift gav, og blant rettene var det noe småslurv i ingtredienslisten vs. fremgangsmåten. Én rett forstod jeg rett og slett ikke fremgangsmåten på, så den endte jeg med å ikke lage. Men la oss se nærmere på maten jeg lagde fra Smaken av Asker!

Den første retten jeg forsøkte meg på fra kokeboken var dal – linsesuppe fra India. Den smakte godt, med ingredienser som ingefær, spisskummen, hvitløk, tomater, garam masala og korianderfrø. Jeg serverte den med noen rester fra en mangosalat jeg hadde laget dagen før, og det passet også godt til.

Det var tydeligvis fortsatt jul da jeg lagde denne retten!

Og så var det det filipinske kjøkken sin tur til å skinne! Pancit bihon – filippinske risnudler med kylling, grønnsaker og saus. En veldig kjapp middag med smaker av nudler, gulrot, hvitløk, kål, soyasaus og østerssaus. Et velsmakende måltid som vi kommer til å lage igjen. Oppskriftsgiveren forteller at Pancit bihon er en tradisjonsrik matrett som alltid er å finne på bordet til fest, og til alle bursdager. Bedre enn pølse i brød og Grandiosa i min bok!

Det er alltid stas å lage en annerledes frokost i helgene, og jeg forsøkte meg på Sirniki – hviterussiske lapper med cottage cheese. I følge hun som har gitt oppskriften er sirniki noe alle i Hviterussland liker, og de er gode både varme og kalde. Røren inneholder cottage cheese, hvetemel, sukker og egg. Det ble gode lapper til frokost, som var kjempeenkle å lage. Godt sammen med syltetøy og en kopp kaffe!

Jeg har laget to retter fra Iran fra Smaken av Asker. Denne gangen er det dizi jeg har testet ut, en lammegryte med blant annet kikerter, løk, poteter, kanelstenger, gurkemeie og tomater. En varmende, smakfull lammegryte slår sjeldent feil, og heller ikke denne gang.

Da jeg kom over en rett som heter SURPRISE, måtte jeg jo bare lage den. Kokeboken forteller at det er nasjonalretten til Elfenbenskysten, og den blir servert til bursdager, dåp og til fest. Ikke verst med et festmåltid på en vanlig onsdag! Her lager jeg en kjøttblanding av kyllingkjøtt, sennep, salt, pepper og hakket hvitløk. Dette pakkes rundt et hardkokt (skrellet) egg, og det er her overraskelsen kommer inn. Egget åpenbarer seg når man skjærer kjøttbollen i to. Surprise serveres med salat og løk som er stekt i olje med salt, pepper og eddik. Eddik i stekt løk var nytt for meg, så det var gøy. En morsom matrett å både lage og spise.

Neste rett ut fra Smaken av Asker, er den iranske retten Kotlet med tomatsaus. Det er en iransk versjon av kjøttkaker som er avlange i formen og inneholder også revne poteter, i tillegg til egg, krydder og løk. Tomatsausen var veldig god, med limejuice i seg som gjorde den litt skarpere. Jeg forstår at kotlet er populært!

Da skal vi reise til Tyskland, noe jeg mener synes på matrettens pølseblasse farger. Badisches Dreierlei består av tre retter fra Baden i Sør-Tyskland: pølsesalat, Brägele (stekte poteter) og Bibeleskäs (kesamdressing). Pølsesalaten er av pølse, ost, løk og syltede agurker, og en dressing av eddik, olje, salt og pepper. De stekte potetene er rett og slett stekte poteter i smør og baconterninger. Og til slutt, Bibeleskäs, der jeg blander kesam, rømme, sjalottløk, salt, pepper og gressløk. Dette falt i smak hos oss!

Neste oppskrift ut kommer fra England. Den var i frokostkapittelet, men jeg «valgte» å spise det til kvelds. En oppskrift på engelske scones med clotted cream, og det var mye enklere å lage enn det jeg hadde sett for meg. Litt planlegging kreves, noe som er grunnen til at det ble kveldsmat og ikke frokost hos oss! Clotted Cream lager man ved å helle kremfløte i en ildfast form, også settes det i en ovn på svak varme i 12 timer. Deretter skal det stå i kjøleskapet i nye 12 timer (Det var dette jeg hadde oversett). For å lage scones blandes hvetemel, bakepulver, sukker og salt. Smør smuldres inn, før jeg tilsetter melk og egg. Deigen klappes flat og med et glass stikker man ut rundinger som stekes i ovn. Veldig enkelt og greit. Og dette ble gode scones! Spesielt sammen med clotted cream og syltetøy på toppen.

Det jeg liker spesielt godt med Smaken av Asker er idéen om å feire mangfoldet i Asker kommune, samt alle de ulike matrettene som finnes i boka. Det er rett og slett en koselig kokebok, og det var gøy å lære om matkulturen i ulike land. Flere retter har jeg aldri hørt om før, så det var også stas. Designet blir litt for «årbok» for min del (Hvis det er en forståelig referanse), og det er litt rusk i teksten til noen av oppskriftene. Men rettene jeg har laget herfra har alle vært veldig gode, og det er flere igjen som skal testes ut. Og jeg har funnet «min» scones-oppskrift nå, ikke vits i å teste ut andre!

One thought on “Anmeldelse av Smaken av Asker – du store verden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *