Viser kokeboken som anmeldes.

Anmeldelse av Anna Jones – One Pot, Pan, Planet.

Dette er min anmeldelse av kokeboken One Pot, Pan, Planet – A greener way to cook for you, your family and the planet. Den er skrevet av Anna Jones og er hennes fjerde kokebok. Kokeboken inneholder over 200 vegetariske og veganske oppskrifter. Med denne boken ønsker Jones å vise hvordan vi kan lage mer miljøvennlig mat med tanke på råvarer, men også med å bruke mindre strøm, planlegge innkjøp så man ikke kaster mat, og hvordan bruke mindre plast – for å nevne noe.

Men ta det med ro, oppskriftene er fremdeles i fokus! Man kan fint «bare» lage maten herfra, og bla forbi sidene som handler om andre ting om man har et sterkt behov for det. For meg kom kokeboka på et godt tidspunkt, da komfyren konket og jeg hadde en lånt varmeplate og en mikrobølgeovn til å lage middag med. Da ble det en del One Pot- retter! Men tittelen er litt misvisenda da, av og til trenger man flere kjeler og kokeplater (koke pasta eller ris for eksempel). Men med litt planlegging gikk det fint med én kokeplate, og da jeg fant ut at det finnes mikrobølgeovnris (som smakte helt greit), ble mikrobølgeovnen tatt i bruk også.

One Pot, Pan, Planet er delt inn i følgende kapitler:

Jones skriver i innledningen at hun ønsket å lage en kokebok som ikke er for radikal. Hun kunne ha laget en kokebok der hun ber alle om å kjøpe kortreist mat fra økologiske gårder, sesongbetonte råvarer, ikke kjøpe plastinnpakkede matvarer etc., men at det ikke ville ha ført til store endringer blant våre matvaner – av den grunn at ingen hadde fulgt dette. Store endringer begynner i det små, og hun håper de som leser denne kokeboka begynner med flere kjøttfrie middager og kanskje gjøre andre endringer også. I såfall er det flere tips å få i boka.

Bilde fra kokeboken.

Jeg liker godt designet i One Pot, Pan, Planet. Skriftstørrelsen er ganske stor. Oppskriftene er derfor enkle å lese mens man kokkelerer på kjøkkenet. Matfotografiene fra Issy Croker synes jeg er kjempefine og lyver ikke med tanke på hvordan retten blir på mitt eget kjøkken. Kokeboken har en kjekk sidemarkør, og sidene er tykke, matte, og gode å bla i. Oppskriftene synes jeg er godt organiserte og velskrevne. Ingrediensene kommer i den rekkefølgen de brukes i retten, noe som er enkelt å følge. Kapitlene om miljø, og innledningene til oppskriftene, gjør at denne kokeboken også er en kokebok som egner seg for å lese på senga. Men hva med maten jeg har laget fra den?

Det er så mange gode supper der ute i verden, og jeg lar meg ofte friste av supper jeg finner i kokebøker. Denne maissuppen med blomkål smakte veldig godt, spesielt med toppingen av chili, vårløk, basilikum, peanøtter og olivenolje. En varm, god og trygg suppe.

En annen suppe som jeg måtte lage, var denne persiske nudelsuppen. Den var kjempegod, enda bedre enn maissuppen! Den har smaker av løk, gurkemeie, spisskummen, hvitløk, chili, spinat, koriander, dill og sitronsaft – for å nevne noe. Denne skal jeg definitvt lage igjen.

En skikkelig slurpete slafsesuppe.

En annen vellykket rett var denne gryten med aubergine, peanøtter og syltet rødløk. En nydelig gryte med mye smak! Den brente auberginesmaken og det røkte paprikapulveret jobber fint sammen her, og den litt syrlige rødløken gjør at det som kunne vært en veldig tung gryte friskner til. Denne skal heller ikke gå i glemmeboken.

Neste rett ut falt derimot ikke helt i smak. En gryte med sitron, kikerter og grønne urter. I utgangspunktet høres jo det godt ut (var jo en grunn til at jeg ville lage den), men her var sitronsmaken alt for fremtredende for min smak! Det kan sikkert smakes til, men jeg fulgte oppskriften siden jeg var litt usikker på hvordan den skulle smake. Litt upresist i oppskriften å skrive «saft og skall fra to sitroner», i og med at sitroner kan variere stort i størrelse!

Enda bedre var neste rett! Bakt dal med søtpotetlokk. Søtpoteten var penslet med tamarindpaste, og løftet dalen til et nytt nivå. Denne anbefales!

En kake har jeg også somlet meg til å prøve ut fra One Pot, Pan, Planet. En sjokoladekake med rosmarin og olivenolje. Den var god, men ikke fantastisk. Helt grei kake, som jeg ikke kommer til å lage igjen. Men enkel var den.

Siste rett jeg har laget hittil fra kokeboken er en Halloumi pai. Den var kjempegod! Paifyllet bestod av revet Halloumi, egg, frisk mynte, sitronskall og sesamfrø. Etter paien var stekt toppes den med oliven, mynte og vårløk, marinert i honning og eddik. Restene ble brukt som turlunsj dagen etter, og den var fremdeles veldig god da.

Det er fremdeles MANGE oppskrifter jeg har lyst til å lage herfra! Jeg nevner i fleng: Late Summer Corn & Tomato Curry, Golden Turmeric & Ginger Udon Noodle Soup, Green Pepper & Pistachio Risotto, Smoky Swede Carbonara, Celeriac & Red Wine Stew With Cheddar Dumplings, Og mange flere! Jeg anbefaler One Pot, Pan, Planet for alle som vil lage god vegetar og vegansk mat. Stort sett er det med lett tilgjengelige ingredienser, og de vegetariske rettene kommer nesten alltid med forklaring på hvordan gjøres vegansk. Rett og slett en fin kokebok, med oppskrifter som gir veldig god mat. Og om man ved å følge oppskriftene gjør miljøet en tjeneste, er vel det bare en god bonus?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *