Kokeboken som anmeldes.

Anmeldelse av Jamies Supermat

Dette er en anmeldelse av Jamie Olivers kokebok Jamies Supermat (Everyday Super Food). Da Oliver ble 40 år, fant han ut at han burde leve et litt sunnere liv. Han tok kontakt med ulike eksperter (leger, ernæringsfysiologer) som kunne lære ham hva som er sunn mat. I tillegg reiste han til steder som sies å ha den sunneste befolkningen – Ikaria i Hellas, Okinawa i Japan og Costa Rica, for å finne ut av hva de spiser der. Og det har resultert blant annet i denne kokeboken.

Dette er hans tyvende kokebok (!), og tildigere har jeg anmeldt Jamie Olivers julekokebok. Oliver sier selv om Jamies Supermat: delicious, nutritious, achievable meals that help you cook your way to a healthier, happier, more productive life. Ikke verst! Jeg er ikke en som kjøper diettkokebøker, og var litt usikker på om denne boken var for meg. Men jeg er jo ikke motstander av å spise sunt, det gjør jeg mye av uansett. Og det at Oliver understreker at dette ikke er en slankebok, hjalp på (Jeg synes ikke mat skal handle om slanking).

Det er mer enn 100 vegetarretter i boken, men det finnes også oppskrifter med kjøtt og fisk. Hver oppskrift kommer med en innledning der vi får vite litt om hvorfor dette er sunt. Eksempler på dette er «Speltspaghetti inneholder mye fiber fra hvetekli, eller betaglukan, som kan holde kolestrolnivået i sjakk» og «Havabboren er full av vitamin B12, som vi trenger for å kunne produsere sunne røde blodceller». Under hver oppskrift får vi vite antall kalorier, fett, mettet fett, proteiner, karbohydrater, sukker og fiber. Jeg så egentlig aldri på dette, men for noen er det sikkert interessant.

Fine farger! Bilde tatt av Jamie Oliver.

Kokeboken er 314 sider lang, og er delt inn i kapitlene frokost, lunsj, middag og snacks og drikker. Og hurra – den har en sidemarkør! Siste del av boken handler om mat og helse. Her videreformidler Oliver det han har lært om sunn mat av ekspertene og på reise. Ingen store nyheter her: Alt med måte, og variasjon er bra. Oppskriftene kommer med et matbilde, og denne gangen er det Oliver selv som har tatt alle fotografiene. Jeg synes de er veldig gode, rettene ser fristende og realistiske ut. Ikke for dillete fotografier. Forsidebildet på omslaget har jeg ikke lenger. Det ble litt for mye SUPERGLAD Jamie Oliver i monitor, og det samme gjelder en del av bildene av ham i kokeboken også. Jeg skjønner at greia er at man skal bli sunn og glad av å spise denne maten, men jeg har faktisk ikke lyst til å være SÅ glad.

Sååå glad blir man!

Mitt eksemplar er oversatt til norsk. Jeg foretrekker å ha engelske kokebøker på engelsk, og jeg synes det blir litt kleint på norsk innimellom her altså. «Magisk posjert egg», «Strålende pasta» og «forbløffende meksikansk tomatsuppe» klinger ikke godt i mine ører (Her vil jeg tippe originalen sier «Magic Poached Eggs», «Radiant Pasta» og «Amazing Mexican Tomato Soup»). I tillegg føler jeg de har misset poenget med tittelen på kokeboken. På norsk heter den Jamies Supermat, og på engelsk Everyday Super Food. Her har Oliver med vilje satt et mellomrom mellom Super og Food, for å få frem at det ikke er snakk om Superfood som var så på moten et øyeblikk. Han ønsker også at vi skal tenke litt over hva som egentlig er «super food». Mens på norsk kan man lett tro det er en kokebok om det som kalles superfood/supermat.

Men over til oppskriftene. Smakte maten godt?

Jeg kjøpte noen gode kyllingfiléter og lagde Olivers Stekt gurkemeiekylling med hummus, paprika, cousous og grønt. Her lærer vi at gurkemeie inneholder mye jern som gjør at blodet eksporterer okysgen effektivt som gjør oss mindre trøtte, og mangan som gir sterk benbygning. Kyllingen marineres i oreganoblader, gurkemeie, havsalt, pepper og olivenolje. Det ble en smakfull marinade som gjorde kyllingen ekstra god. En god hverdagsmiddag!

Jeg glemte å ta bilde av maten, så her får bildet fra kokeboken duge!

En annen kyllingrett jeg testet ut var Bombaykylling og blomkål, med pappadums, ris og spinat. Jeg tror jeg likte denne enda bedre enn den forrige kyllingretten. Kyllingen blir her marinert i yoghurt, sitronsaft, gurkemeie, karripulver, hvitløk, ingefær og balsamicoeddik. Dette stekes i stekeovn sammen med dampet blomkål, og serveres med en yoghurtdressing, brun ris og spinat og rød chili. Godt!

En kjapp hverdagsrett jeg lagde var Speltspaghetti med stilktomat og Ricotta. Bare at jeg brukte fullkornspasta (fant ikke speltspaghetti i farta) og cherrytomat. Denne har jeg laget to ganger allerede, for jeg synes den ble veldig god. Her lager jeg først en blanding av olje, hvitløk, timian, rød chili, salt, pepper og finrevet sitronskall. Så kom en del av oppskriften jeg ikke helt forstod – oljen skulle gnis inn i tomatene og ricottaen. Greit nok å gni olje inn i tomatene (Selv om det høres unødvendig hardt ut), men prøv å gni olje inn i ricotta? Høres slitsomt ut. Så jeg bare rørte oljen og ricottaen sammen. Så ovnstekes tomatene og ricottaen sammen, før de blandes sammen med kokt spaghetti. En smakfull og enkel pastarett!

Så over til en fiskegryte. En enkel hverdagsrett med smaker av hvit fisk, karri, tomater, karriblader, brun ris, sitron og kokosmelk. Godt og enkelt.

Lasagne er en evig favoritt her i huset, så da måtte Olivers Gresskarlasagne med spinat, cottage cheese og frø testes ut. Som alltid var flaskegresskar umulig å finne i Arendal, så da ble det søtpotet isteden. Det ble en veldig god lasagne, med fullkornsplater og en tomatsaus som smakte av hvitløk, chili og balsamicoeddik. Det eneste jeg ikke likte var topplokket av Cottage cheese, melk og salt og pepper. Det smakte ikke så fryktelig godt. Men det kan man jo bare sløyfe!

Derimot var hans Harrisastekt aubergine med granateple, pistasjenøtter, oliven og ris en stor suksess!

Den siste retten jeg har laget herfra ble også favoritten min. Mektig soppcurry med røde linser, brun ris og papadums. Her lærer vi at sopp inneholder B-vitaminer som hjelper metabolismen vår så vi kan benytte oss av energien og næringsstoffene i maten vi spiser. Curryen består av smaker som karriblader, sennepsfrø, karripulver, løk, hvitløk, ingefær og chili. Vi lager også vår egen kjernemelk og tar oppi gryten. Denne skal jeg definitvt lage igjen!

Alt i alt er jeg fornøyd med denne kokeboken, og det er flere retter jeg vil lage. Eksempler på det er Misosuppe med kylling, sopp og villris, Cacciatore med kylling og gresskar, sopp, tomater, oliven, brød, og Fiskesuppe med makrell, blåskjell, kraft og couscous. Selv om det er et fokus på sunn mat, er det et større fokus på at maten skal smake godt. Kjøp den gjerne på engelsk om det ikke skremmer deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *