Kokeboken som anmeldes.

Anmeldelse av Jamie Olivers Christmas Cookbook

Dette er en anmeldelse av kokeboken Christmas Cookbook som er skrevet av Jamie Oliver. Jeg drister meg til å anta at de fleste har hørt om Jamie Oliver før, så jeg dropper en videre introduksjon av ham. Men kokeboken skal vi selvsagt se nærmere på! Jeg er veldig glad i juletiden, med dens gode mat, strålende lys og magiske juletrær. Jeg tar med andre ord ikke lett på julekokebøker. Får jeg både fristende juleretter og god julestemning fra Olivers kokebok?

Førsteinntrykket av kokeboken er godt. Den juletregrønne forsiden, tykkelsen på boken, og alle fotografiene av julepynt og matretter jeg ser når jeg kjapt blar gjennom. Oliver skriver i innledningen at det blir ikke flere julekokebøker fra ham. Ikke fordi det å lage denne var forferdelig, men fordi han ønsket å lage den ene julekokeboken. Du skal ikke behøve noen andre enn denne, og den skal tåle tidens tann. Jeg har allerede skuffet ham ved å eie andre julekokebøker, men kanskje jeg kan finne noen favoritter innen julemat fra kokeboken hans isteden?

Boka er delt inn slik:

Boken er 408 sider lang, og kommer gledelig nok med to sidemarkører. Alle oppskriftene blir presentert med fotografier, og bildene som er tatt av David Lofthus er absolutt flotte og fulle av julestemning. Sidene i boken er tykke og matte, akkurat slik jeg liker dem. Det er ellers en del bilder av Oliver med familie og venner som gjør juleting sammen og smiler mot kamera, pluss enkelte juledekorasjoner. Jeg er vel mer tilhenger av sistnevnte for å øke min julestemning.

I Christmas Cookbook får vi oppskrifter på alt fra kyllingleverpaté, spinatgrønne ravioli»crackers», nøttestek, porchetta, kalkunfalaffel og hans mors retro trifle – for å nevne noe! Det er altså en stor variasjon av retter, både vegetarianeren og kjøttspiseren skal få sitt julemåltid her. Restematkapittelet er også flott. Oppskriftene er velskrevne og enkle å forstå. Men hvordan smaker de?

Det er ett eller annet som gjør at jeg trekkes mot litt kitchy og rare ting. I livet generelt men også i matveien. Så for meg var det en SELVFØLGE å lage Olivers Carbonara Cake. Men da jeg delte prosessen på min instagram-konto, var det flere som lurte på «Hvorfor i all verden ikke bare lage vanlig carbonara?!». Det hadde jeg egentlig ikke et bedre svar på enn «fordi det er gøy!» Det var i hvert fall morsomt å lage denne, og gøy å spise også. Og den var enda bedre dag nummer 2. Men klart, en god carbonara er enda bedre!

Så lagde jeg hans Badass Brownies som inneholder mørk og hvit sjokolade, lønnesirup, macadamianøtter og tørkede kirsebær. Sistnevne fant jeg ikke, så jeg brukte tørkede tranebær isteden. Som alltid med brownies klarte jeg å steke de litt for lenge, men de smakte jo godt. Men ikke helt fantastisk.

En veldig god middag skal du få høre om nå! I vegetar/vegan-kapittelet finner vi en auberginecurry med smaker som hvitløk, ingefær, chili, kokosmelk, kokosmasse, bukkhornkløver, rødløk, cherrytomater, mangochutney og gurkemeie. Den ble en nydelig middag på en kjølig vinterkveld.

Jeg spiser ikke så ofte kylling, men av og til slår jeg til. Oliver presenterer fire ulike oppskrifter for helstekt kylling, og jeg valgte varianten der fuglen smøres inn i «mediterransk smør» (smør, hvitløk, soltørkede tomater, oliven, harissa, salt og pepper). Så stekes den med en halv sitron inni, liggende på toppen av diverse grønnsaker. Grønnsakene og stekesaftene i formen utgjør basen for sausen man lager etterpå. Kyllingen ble saftig og smakfull, og sausen ble kjempegod.

Som tilbehør til kyllingen lagde jeg pannedampede/stekte gulrøtter med smaker av honning, timian, klementinsaft og smør. Ble en siderett som forsvant på et blunk!

På selveste nyttårsaften fikk Jamie Oliver æren av å inspirere vårt nyttårsmåltid. Jeg kunne ha valgt helstekt gås eller and, fylt flaskegresskar eller juleskinke, men så endte jeg opp med en veldig fancy kjøttpudding. Den ble servert med ovnsbakt potetmos, saus og rosenkål. Kjøttpuddingen består av svinekjøttdeig og oksekjøttdeig, blandet med gulrot og løk, fersk mozzarella, brødsmuler fra surdeigsbrød, grov sennep, egg, rosmarin og salvie. Kjøttblandingen legges på toppen av fenikkel (som allerede har stekt litt i ovnen), og så dekkes kjøttpuddingen med røkt bacon til slutt.

Etter en stund helles i formen en blanding av kyllingkraft, tomatpuré og bjørnebærsyltetøy, som utgjør en nydelig saus til slutt. Det ble en skikkelig smakfull og saftig kjøttpudding, og fenikkelen og sausen var nydelig!

En av siderettene ble som nevnt rosenkål. Rosenkål er en av mine absolutte favoritter. De kommer definitvt med på listen over «10 ingredienser du får lov til å ta med deg til en øde øy». I Christmas Cookbook får vi fire ulike rosenkålvarianter. Jeg prøvde en pannestekt variant med røkt bacon, sjalottløk, hvitvinseddik og laubærblad. Det smakte av rosenkål, så det smakte selvsagt godt!

Jamie Oliver har flere potetretter i boken, og jeg endte opp med å lage hans ovnsbakte potetmos. Her lager man en ganske standard potetstappe, som legges lagvis i en form med rød cheddarost. Det smakte akkurat slik jeg så for meg at det smakte – godt og ostete.

Det jeg liker godt med kokeboken er at den inneholder en stor variasjon av oppskrifter. Oliver sier i innledningen at det lønner seg å planlegge julemåltidene i god tid for å få en minst mulig stressende jul, og det gjenspeiler seg i oppskriftene. Om det er noe du kan lage på forhånd, så sier han det (og han oppfordrer alle til å bruke julegjestene som assistenter også). For min del er nok ikke dette den eneste julekokeboken jeg vil ha, men jeg vil absolutt lage flere oppskrifter fra kokeboken hans senere også. Jeg får litt julestemning av boken, men ikke full pott. Favoritten min innen julekokebøker er fremdeles Nigel Slaters Christmas Chronicles!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *