Kokeboken som anmeldes.

Anmeldelse av Gaz Oakleys Vegan Christmas

Dette er en anmeldelse av kokeboken Vegan Christmas, skrevet av Gaz Oakley – utdannet kokk som er kjent under navnet «Avant-Garde Vegan». Oakley har gitt ut flere kokebøker, har egen nettside og driver en populær YouTube-kanal. Uhipp som alltid, ante ikke jeg hvem han var. Jeg kom tilfeldigvis over boken da jeg lette etter en vegansk eller vegetarisk julekokebok, og syntes det var passende å kjøpe en vegansk kokebok med en hipster på forsiden. Det er mange ulike grunner bak valg av kokebok!

Når det er sagt synes jeg at jeg var heldig med valget mitt. Det er en ganske koselig kokebok, noe jeg synes er viktig for en julekokebok. Med unntak av en kort innledning, er det ikke mye utenomsnakk i denne boka. Oppskriftene og bildene bærer boka alene, ispedd noen bilder av Oakley selv. Fotografiene i boka er tatt av Simon Smith og Peter O’Sullivan. Det er et gjennomgående varmt lys i bildene som fremhever julestemningen. Ellers er sidene tykke, matte og gode å bla i. Det er over 70 oppskrifter i boka, og nesten alle er fotografert.

Oppskriftene er velskrevne og skriftstørrelsen er god. Men jeg synes det er unødvendig rotete med to ulike fonter i overskriftene. Kokeboken er organisert slik:

Det er mange småretter/snacks passende for å servere i julefestlige sammenkomster (en gang så vil vi kanskje ha bekymringsfrie sammenkomster igjen!). Nesten ingen julekaker, noe jeg synes er litt rart – men til gjengjeld flere desserter. Men det er også fokus på selve julemiddagen, for hva serverer man på julaften når man ikke spiser kjøtt eller fisk? Her får vi flere valg, alt fra No-Turkey wrapped in «Bacon», Ultimate Christmas Roast, Rosemary, Red Wine and Garlic «Beef» og en nøttestek, for å nevne noen av dem. Jeg prøvde meg på hans Christmas Stuffed Squash, som han også har publisert på nettsiden sin. Det var en veldig morsom rett å lage, med mange gode smaker. Det er en litt søt rett, så jeg anbefaler å lage hans Rich White Wine Gravy som han sier passer alle hovedrettene i boken. Den er litt syrlig, så den balanserer godt søtsmaken ellers på tallerkenen.

Den første retten jeg lagde fra Vegan Christmas var en suppe av pastinakk og vanilje, for det syntes jeg var en spennende kombinasjon. Og det ble en veldig god suppe, som ikke var kvalmende slik jeg var litt engstelig for.

Deretter testet jeg ut en ovnsbakt rett med blomkål, purre og «ostesaus», men den smakte egentlig ikke så mye. Sausen består av kokosmelk, næringsgjær, cashewnøtter, sjalottløk, misopaste, plantemelk, sitronsaft, hvitløk, laurbærblad, timian og salt og pepper. Kanskje jeg ikke fikk til balansen i sausen helt, føler den burde ha smakt mer.

Derimot ble rødkålen hans en suksess! I tillegg til rødkål, finner vi løk, eple, portvin, balsamico, skall og saft fra appelsin, brunt sukker, stjerneanis, kanelstang, salt, pepper og timian. Nam!

En annen god siderett er hans rødbeter med valnøtter. Her kutter jeg opp rødbetene og blander bitene med olje, appelsinsaft, lønnesirup, balsamico, soyasaus og pepper. Dette ovnstekes en stund, før valnøttene blandes i mot slutten av steketiden. Godt!

Oakley har flere potetretter i boka, og jeg valgte meg ut en variant av hasselbackspoteter med «ostesaus». De ble veldig gode, og «ostesausen» som blant annet består av cashewnøtter, plantemelk, tahini og næringsgjær smakte godt til. Min ble ganske tykk, men det var fordi jeg lot den koke for lenge. Kunne nok ha tynnet den ut før servering, men da var jeg sulten så det skjedde ikke!

De fleste britiske julekokebøker jeg har lest i har hatt en oppskrift på en «Christmas Curry» eller «Christmas Korma», så det virker å være en slags juletradisjon der. Det kan jeg jo egentlig skjønne, og det er enkelt å bruke rester i noe slikt. I Vegan Christmas finner vi en Christmas Korma i restekapittelet. Den ble skikkelig god! Her skulle man ha i hva enn med hadde av julematrester, men jeg hadde ikke noen rester for hånden. Jeg brukte blant annet rosenkål i. Ellers var det smaker som kanel, løk, ingefær, søtpotet, kikerter, kokosmel, kokosmelk, grønnsakskraft, chilipulver, spisskummen og muskat. Den skal lages igjen!

Siste oppskrift ut er passende nok en dessert – Tiramisu! Her lager jeg et sukkerbrød av mandelmelk, eplesidereddik, vaniljepaste, margarin, mel, sukker og salt. Men min ble ganske hard – og akkurat nå fant jeg ut hvorfor! Jeg overså det at det stod self-rasing flour, og glemte å ta oppi bakepulver selv. Jaja. Men det smakte godt da. Kremen ble veldig god. Den piskes av kokoskrem, vegansk kremost (men jeg brukte vanlig), kakaopulver, melis, kaffe og rom. Dette legges lagvis i et serveringsglass, også rives det over mørk sjokolade på toppen. Selv med mislykket kakelag, så ble det en god dessert! Jeg hadde den i kjøleskapet noen timer før servering, som gjorde den ekstra god og kald.

Jeg liker denne kokeboken godt. Bortsett fra en litt kjedelig blomkålrett, så har alt smakt veldig godt. Det er morsomt å bruke litt andre ingredienser (i hvert fall for meg som ikke er veganer), og ellers lære å bruke «vanlige» ingredienser på andre måter. Dette er en kokebok som både prøver å gjenskape kjøttretter (her kan du for eksempel prøve deg på falsk bacon eller lage «røkelaks» av marinerte gulrøtter), men også retter der grønnsaker får skinne som seg selv. Det er rett og slett en variert kokebok, som passer både for veganere, men også for slike som meg som vil spise mindre kjøtt og som liker å eksperimentere på kjøkkenet. Vanskelighetsgraden varierer også.

For å være en julekokebok savner jeg flere julekaker, men det er småplukk. Ellers så bidrar bildene med mye julestemning, men jeg hadde satt pris på litt mer tekst med juletematikk innimellom oppskriftene for å virkelig heve julestemningen noen hakk. Men jeg kan trygt anbefale Vegan Christmas!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *