Kokeboken som anmeldes

Anmeldelse av Sabrina Ghayours Lekkert

Dette er en anmeldese av kokeboken Lekkert – Enkle hverdagsretter, skevet av Sabrina Ghayour. Kokeboken fikk jeg som leseeksemplar av Mangschou forlag mot en ærlig anmeldelse på bloggen. Og her kommer den!

Jeg har enda ikke somlet meg til å kjøpe Ghayour sin mest kjente kokebok Persiana, som jeg har hørt mye bra om. Så jeg gledet meg til å utforske hennes nyeste kokebok Lekkert. På engelsk heter kokeboken Simply. Jeg synes vel ikke helt at Lekkert er en god oversettelse – selv om det er lagt på undertittelen «Enkle hverdagsretter». Simply sier mye mer om hva slags kokebok det er enn ordet lekkert (Jeg går jo ut ifra at maten i en kokebok i utangspunktet er «lekker»). Men ellers liker jeg forsiden som er enkel i design (som passer til Simply), med bokstaver som glitrer i gull. Et smart valg å la granateplet være det eneste motivet på forsiden, da det er en frukt mange forbinder med mat fra Midtøsten.

Eksempel på hvordan en oppskrift ser ut.

Boken er 240 sider lang og har over 100 oppskrifter med tilhørende matfotografier til. I innledningen skriver Ghayour at Lekkert representerer henne som kokk veldig godt. Rettene er inspirert av alle steder hun har bodd og reist i, samt hennes kulturarv. For Ghayour handler ikke matlaging om å følge strenge regler (med unntak for baking), men om å lage god og enkel mat. Jeg synes matfotografiene av Kris Kirkham passer godt til boken. De er ikke fulle av dilldall, heller litt nøkterne, med fokus på maten. Sidene er glanset, noe som jeg ikke liker så godt. Men derimot får vi en sidemarkør som jeg alltid setter pris på! Kokeboken er delt inn slik:

Jeg har laget flere oppskrifter fra Lekkert. Oppskriftene er enkle å forstå, uten eviglange ingredienslister (med noen hederlige unntak). Noen ingredienser er sikkert ikke vanlige å ha hjemme for alle, men ingen er vanskelige å få tak i, med unntak av roseharissa. Da jeg kokkelerte denne retten og la ut prosessen på min instagram-konto, fikk jeg flere spørsmål fra følgere om hvor jeg hadde fått tak i det. (Svaret var Gutta på Haugen). Flere burde ta inn roseharissa med andre ord! Men la oss se nærmere på maten.

En kald høstkveld lagde jeg Krydret gulrotsuppe med Tamarind. En god suppe, men ikke så veldig spennende. Anbefaler å bruke mer av krydderet enn det som står i oppskriften her.

Ovnsstekt laks med yoghurt og krydder ble en suksess her i huset. Her marinerer jeg laksebiter i gresk yoghurt som er blandet med roseharissa, limeskall, limesaft, salt, olivenolje, og gurkemeie. Laksebitene stekes i ovn, og serveres på tortillalefse med fersk tomat, løk, korianderblader og gresk yoghurt. I tillegg slang jeg på diverse grønnsaker jeg fant i kjøleskapet, og det ble en skikkelig god wrap. Marianden var nok mye av grunnen!

En kveld lagde jeg flere retter fra Lekkert som du kan se her.

En av rettene var Squashpannekaker med oregano. Her blander jeg revet squash med egg, mel, bakepulver, frisk oregano, spisskummen, chiliflak, salt og pepper. Når de er ferdigstekt, spiser jeg de med fetaost og honning. De ble skikkelig gode!

Til samme middag ble det servert Grillet aubergine med paprikasaus. De grillede aubergineskivene er det ingen store overraskelser med, men paprikasausen var veldig god! Sausen består av rød paprika, rød chili, valnøtter, hvitløk, rødvinseddik og olivenolje. Nam! Når auberginen er ferdig, legges de på et fat sammen med litt oliven.

Ovnsstekt pastinakk ble også satt frem på bordet samme kveld. Mens pastinakken ovnnstekes, lager jeg urtedressingen av estragon, persille, olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. Deretter blandes tahini, varmt vann og sitronsaft sammen. Dette visper jeg så inn i gresk yoghurt med salt. Ved servering strør jeg over granateplekjerner. Nok en veldig god rett!

Siste rett ut denne middagen er Parmesantoast med karri. En Arme riddere-variant med mye parmesan og smak av karri. Veldig god! Og til sammen ble det jo et skikkelig festmåltid.

En annen middagsfavoritt fra Lekkert er Ghayours Krydrete kjøttpannekaker. Her lager jeg rett og slett pannekaker, og serverer de med krydret kjøttdeig, sjalottløk, dill, Crème Fraîche og kokt egg. Velsmakende hverdagsmiddag!

Selv om jeg ikke er den største kakemomsen måtte jeg jo teste ut noe fra det søte kapittelet. Jeg velger ofte ut etter hva som kan være praktisk å ta med på jobb, så vi slipper å spise alt selv. Denne gangen falt valget på Formkake med eple, valmuefrø og sitron, som gir en god beskrivelse av hva kaken smakte som. Den var god, men litt for søt for min smak, så jeg ville tatt litt mindre sukker i.

Og det er det jeg har laget hittil. Det er en god del gryteretter i boken som jeg har lyst til å lage, men jeg har ikke hatt tid til de mangetimersgrytene i det siste. Av andre retter som står på ønskelista mi, kan jeg nevne Innbakte rødbeter og fetaost, Kjøttboller glasert med granateplesirup og honning, Maman Maleks borsj (Med både okseskank og oksehale), Koofteh berenji og denne tiramisudesserten her som jeg må spandere et bilde av:

En varant av tiramisu. Foto: Kris Kirkham

Lekkert er en kokebok som vil passe mange tror jeg, for det er så stor variasjon av retter. Det er ikke de mest kompliserte rettene, men mange vil nok bli kjent med noen nye ingredienser og krydder, og sikkert noen nye teknikker også. Bortsett fra en litt kjedelig gulrotsuppe, er alle rettene jeg har laget fra Lekkert vært veldig gode. Enkelte av rettene må forberedes natten før, eller tar flere timer å lage, bare så man er forberedt på det. Les altså oppskriften godt før du setter i gang! Personlig liker jeg best å lese kokebøker på engelsk om jeg kan, men bortsett fra tittelen er det ingenting jeg har reagert på i oversettelsen her, selv om jeg av og til «hører» den engelske orignalteksten i bakgrunnen.

Spesielt pluss

  • Stor variasjon av oppskrifter.
  • Forfatteren har en behagelig avslappet tilnærming til matlaging, som smitter gjennom i boka.
  • Stor skrift.

Minus

  • Unntaket for stor skrift er desverre ingrediensene. Whyy? Stå og myse ned i boka underveis er unødvendig.
  • Glatte sider som jeg synes er ekle å bla i.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *