Anmeldelse av The Seafood Shack – Food & Tales From Ullapool

Dette er en anmeldelse av kokeboken The Seafood Shack – Food & Tales From Ullapool, som er skrevet av Kirsty Scobie og Fenella Renwick. De driver en meget populær catering-trailer i den skotske fiskerbyen Ullapool, og nå har de altså også gitt ut en kokebok med sjømatsretter. Jeg kjøpte denne boken for å utvide sjømatrepertoaret mitt. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor jeg valgte akkurat denne kokeboken i mylderet av sjømatskokebøker der ute, men jeg tror den lite jålete forsiden lokket meg. Den virker rett og slett troverdig. Klistremerket på forsiden med teksten: Winners of the 2020 Jane Grigson Trust Award hjalp nok også på.

Kokeboken er innbundet, er 237 sider lang, og har over 80 oppskrifter. Sidene er matte og gode å bla i. Det er ikke bare en kokebok, men også en slags kjærlighetserklæring til Ullapool, fiskerne og menneskene (fiskere er som kjent ikke mennesker) i byen. Du blir kjent med flere av leverandørene deres og får et historisk innblikk i byens fiskehistorie. Sånt liker et museumsmenneske som meg! I tillegg til oppskriftene, får vi gode innføringer i praktiske ting, som hvordan filetere en fisk eller hvordan renske en krabbe.

– Halla!

Oppskriftene er varierte og ikke veldig kompliserte. Det er på ingen måte «Fine Dining», så om du er ute etter noe slikt bør du lese en annen bok. Det er også et lite kapittel med sideretter som passer til sjømat, som ulike salater og potetretter – i tillegg til ulike sauser. Den eneste råvaren jeg ikke har funnet i Arendal er Spineys, som jeg fant ut er Knebbhummer på norsk. Men det er bare 2-3 retter med knebbhummer i, så det får man tåle!

Kokeboken er delt inn i disse kapitlene:

Jeg har som vanlig laget en del av oppskriftene i boken. Oppskriftene er velskrevne og enkle å forstå. Fontstørrelsen er stor nok til at det går greit å lese fra boken samtidig som jeg kokkelerer, men jeg lurer på hvorfor ingredienslisten er skrevet i en mindre størrelse. Nesten alle retter er fotograferte. Matbildene er ikke fantastiske, men gode nok. De gir et troverdig bilde av retten, noe som jeg mener er viktig.

Eksempel på matbilde i boken. Kokebokens matfotograf: Clair Irwin.

En av de første rettene jeg lagde fra boken var en gryte med torsk og chorizo. I tillegg til de to nevnte ingrediensene, smaker den av løk, paprika, røkt paprikapulver, kajennepepper, honning og hermetiske tomater – for å nevne noe. Med rømme på toppen ble det et veldig godt måltid!

En varm sommerdag lagde jeg en klassisk rett etter oppskrift fra boken, nemlig blåskjell i hvitvinssaus. Og sammen med smaker som fløte, hvitløk og persille, ble det akkurat så godt som forventet.

En annen fiskegryte som virkelig falt i smak var breiflabbcurryen. Breiflabb anbefales i kokeboken spesielt som ingediens i curryretter, og det fungerte i hvert fall veldig godt her! Først stekes den litt i pannen, før den varmes ferdig i gryten. Nam!

Den siste retten jeg har laget herfra i denne omgang, er en suppe med krabbe og mais. Nok en fulltreffer! Her koker man krabbekraft på krabbene, og sammen med løk, hvitløk, gulrøtter, selleristang, chilli, Tabasco, sitron og smør (for å nevne noe), ble suppen en gledelig middag en sen sommerdag.

Det er virkelig MANGE retter igjen jeg har lyst til å lage herfra! Fiskekaker med thailandsk vri, fiskepai med røkt hyse, kremet lyserisotto med flaskegresskar, Scotch egg med røkt hyse og karri, Makaroni og ost med røkt hyse, erter og chorizo, hummerburger – for å nevne noe. Er så mye som virker godt her. Det er deilig med en kokebok som frister!

Jeg anbefaler The Seafood Shack for dere som ønsker å lage flere middager med sjømat, og som liker å eksperimentere litt på kjøkkenet. Hvis du er litt historieinteressert i tillegg, eller har en forkjærlighet for fiskerkultur, så burde den være ekstra aktuell. Men hvis ikke, er det lett å bla forbi akkurat den biten.

Spesielt pluss:

  • Variasjonen av oppskrifter
  • Blir kjent med mange ulike typer fisk/skjell/skalldyr

Minus:

  • Liten skriftstørrelse på ingredienslistene
  • Ingen sidemarkør
  • Gode tekster som forklarer mye av filetering, rensing av skalldyr etc., men de tilhørende fotografiene var ikke gode.

One thought on “Anmeldelse av The Seafood Shack – Food & Tales From Ullapool

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *