Kokeboken som anmeldes.

Anmeldelse av Ouita Michels Just a Few Miles South

Dette er en anmeldelse av kokeboken Just a Few Miles South – Timeless Recipes From Our Favourite Places, som er skrevet av Ouita Michel, Sara Gibbs og Genie Graf. Dette er en kokebok som hedrer tradisjonsmat (med enkelte moderne vrier) fra sørstatene i USA, spesielt Kentucky der Michel har hele syv spisesteder.

Ouita Michell er et kjent navn for mange, men ikke så mange nordmenn. Hun har syv populære spisesteder i Kentucky, og jobber engasjert for å endre dagens matindustri. Da hun studerte det italienske og franske kjøkken skjønte hun raskt at noe av hemmeligheten var å bruke de gode, lokale råvarene. I Kentucky kjøper hun derfor råvarene fra bondegårdene i nærområdet, også for å støtte lokalsamfunnet. I Just a Few Miles South får vi oppskrifter som brukes i hennes ulike kaféer og restaranter. Kokeboken er delt inn slik:

 • Breakfast
 • Building blocks for sandwiches
 • Wallace Station’s famous sandwiches
 • Windy Corner’s famous po-boys
 • Burgers
 • Soups, stews, and salads
 • Brownies, bars, and cookies
 • Pie supper
Eksempel på et kaptittel.

Kokeboken er innbundet, på 187 sider og inneholder mange oppskrifter. Men ikke et eneste bilde! Istedenfor de vante matfotografiene får vi her illustrasjoner av Brenna Flannery som også er en tatovør – noe vi ser på illustrasjonene. For meg gjør det ingenting at bildene mangler, jeg synes illustrasjonene er gode og gir en egen stemning gjennom hele boka. En liten irritasjon er at kokeboken kommer uten en egen sidemarkør. Derimot er fonten i kokeboken relativt stor for en kokebok, noe som er superpraktisk når en lager mat og leser oppskrift samtidig. Sidene i boka er tykke, men ganske glatte, så den er litt kronglete å bla i.

Eksempel på illustrasjon.
Eksempel på hvordan en oppskrift ser ut.
Eksempel på hvordan en oppskrift ser ut.

Jeg synes det er moro med en kokebok som er litt annerledes i innhold enn de kokebøkene jeg har fra før av. Det er for eksempel mange oppskrifter på pålegg av typen osteblandinger, salater, majonesblandinger, tapenader og dressinger – noe som er gøy når man er lei av den trofaste trønderfåren og gulosten. Jeg har laget en tunfisksalat fra kokeboken. Jeg er vant til at tunfisksalat består av selleri, eple, rødløk etc., men her var det en salat der tunfisken blandes med nellik, kanel, allehånde, suragurk, majones, pepper og rødløk. Det ble en veldig god variant!

Det er også mange kaker, paier, kjeks og andre godsaker å finne i kokeboken. Jeg forsøkte meg på hennes Sour Cream Coffee Cake en kveld jeg skulle ha gjester. Og den ble absolutt en god kake, spesielt til en kopp kaffe eller te.

Kake!

Jeg må innrømme at når jeg tenker på sørstatsmat, så ser jeg for meg usunn og ofte litt trashy mat. Og heldigvis får vi noe av det også i denne kokeboken! Som for eksempel en oppskrift på Sloppy Joes med ingefærøl. Kort fortalt er Sloppy Joes en tomatbasert kjøttdeiggryte som serveres på hamburgerbrød. I denne varianten er det kjøttdeig, løk, hvitløk, ketchup, mel, ingefærøl, tomatpuré, bokstomat, eplesidereddik, Worcestershire-saus, honning, sennepspulver, chilipulver, salt og pepper. Phu! Men det smakte akkurat det jeg ønsket meg den dagen. Suksess!

Til en burger lagde jeg to tilbehør fra Just a Few Miles South. Det ene var en Slightly Spicy Peanut Mayonnaise – som jeg egentlig ikke synes ble så god … Litt kvalmende!

Men søt kopp da.

Men en ostesalat bestående av revet, hvit Cheddar, hvitløkspulver, pepper, salt, Worcestershire-saus og majones, gav en god umamismak som passet ypperlig på burgeren!

En annen rett jeg har laget herfra er Creamy Chicken and Mushroom Soup. Det ble en kjempegod suppe med smaker av kyllingkraft, sopp, timian, salvie, løk, kylling og gulrot – for å nevne noe.

En veldig smakfull soppsuppe.

Til en av sommerens grillretter hentet jeg potetsalaten herfra. En ganske standard potetsalat med selleristang, rødløk, Dijon, pepper og majones – men godt er det jo!

Så. Det er alt jeg har laget fra Just a Few Miles South. Oppskriftene er velskrevne og enkle å forstå, og bortsett fra den litt kvalme peanøttmajonesen så har alt vært veldig godt. Denne kokeboken kommer jeg til å bruke mer av, kanskje mest for frokostidéer, men også for brødoppskrifter og kake/pai-inspirasjon. Og noen av de andre suppene vil jeg gjerne få laget! En liten utfordring har vært at oppskriftene har vært så sable store (For 16 persjoner!), så her må det ofte skaleres ned. Men alt i alt en liten irritasjon.

Interessert i sørstatsmat? En annen kokebok med sørstatstematikk jeg har skrevet om: Anmeldelse av Reese Witherspoons Whiskey in a Teacup

Spesielt pluss:

 • mye gøy til frokost!
 • Stor skrift i boken

Minus:

 • Glatte sider som er vanskelige å bla i.
 • Ingen fotografier, for de som trenger det.
 • Ofte veldig store porsjoner.

One thought on “Anmeldelse av Ouita Michels Just a Few Miles South

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *