Kokebokens forside

Anmeldelse av Sarah Tiongs Sweet Savory Spicy

Det er sikkert noen av dere som har fått med seg at jeg er en trofast seer av MasterChef Australia. Sarah Tiong er en av mine favorittdeltagere, det var nesten vondt å ikke få smake på maten hun tilberedte i løpet av programmet. Så da Tiong gav ut en kokebok var jeg ikke treig med å bestille den hjem til postkassen min. Jeg forventet en kokebok full av retter som var «packed full of flavour» (som de sier i tv-programmet). Innfridde forventningene?

Kokeboken er innbundet og har 60 oppskrifter fordelt på 159 sider. Oppskriftene er ryddige og velskrevne, og alle rettene presenteres sammen med et fristende matfotografi. Ellers er designet i kokeboken ikke så fryktelig spennende, og forsiden er også ganske døll – selv om jeg forstår at man putter et kjent ansikt på forsiden. Men jeg synes det litt mørke og kjedelige designet ikke representerer maten hennes godt. Sidene i boken er litt glatte og ekle å bla i, og det er ingen sidemarkør. Men til gjengjeld er det faktisk en innholdsfortegnelse over hvilke retter man finner hvor i boken, som av en eller annen grunn mange kokebøker ikke har lenger. Kokeboken er delt inn slik:

Forordet er skrevet av mangeårig MasterChef-dommer Matt Preston. Der forteller han at når folk spør ham om «hvem er den beste kokken som ikke vant MasterChef?», så tenker han på Sarah Tiong. Tiong har laget en kokebok med oppskrifter fra Thailand, Kambodsja, Malaysia og andre asiatiske land. Fellesnevneren er at det er mat hun har spist på gatekjøkken, gatemarked, matboder etc., det er ikke eksempler på «fine dining».

Eksempel på hvordan en oppskrift ser ut i kokeboken.
Eksempel på hvordan en oppskrift ser ut.

Men så til det viktigste – maten! Hva synes jeg om den?

En av de første oppskriftene jeg testet var hennes «Laotian Meatballs». Disse kjøttbollene smakte hun på sin første tur til Kambodsja som tenåring, og jeg skjønner at hun ble glad i disse. For å lage disse kjøttbollene tar vi først hvitløk, løk, vårløk, chili, ingefær, dill og sitrongress og mikser sammen i en foodprosessor. Dette blandes med salt, pepper, sukker, gurkemeie, olje, maisstivelse og svinekjøttdeig som har fettinnhold mellom 20-30%. (Jeg kjøper svinekjøtt på min lokale REKO-ring og anbefaler alle å gjøre det samme!) Etter litt hviletid formes de som kjøttboller og stekes i en panne med mye olje i. Veldig smakfulle og saftige!

Noe som var gøy å lage var «Malaysian Turmeric Lace Pancakes (Roti Jala)». Da lager man en pannekakerøre av mel, gurkemeie, salt, kokosmelk, vann, egg og olje. Dette har man over i en plastflaske med liten tut, slik at man kan klemme røren ut i pannen i tynne stråler. Jeg hadde ikke så fryktelig tynn tut, så mine pannekaker kunne vært litt finere. Men de smakte kjempegodt!

Tiong anbefaler de til iskrem, men også til gryter. Og jeg lagde de til hennes «Malaysian Beef Rendang» Det er en kjempegod rett med smaker av storfe, kanel, stjerneanis, kardemomme, sitrongress, chili og kokosnøtt. Og sammen med ris og pannekaker ble det en stor suksess!

En rett jeg har laget flere ganger nå er «Malaysian Dry Mixed Noodles». Først lages en sjalottløkolje, der man rett og slett varmer sjalottløk og olje forsiktig sammen til løken er brun. Løken legges så på kjøkkenpapir for å tørke og bli sprø. Nudlene kokes, og blandes etterpå med en saus av mørk soyasaus, lett soyasaus, smult (men jeg brukte smør), Sriracha chilisaus, hvitløk, vårløk, sprø sjalottløk og løkoljen. Serveres med et stekt egg. Når man først har ingrediensene i hus så er dette en veldig lett rett å lage hjemme, og som smaker skikkelig godt.

En annen rett jeg har laget flere ganger er Tiongs «Proper Pork Larb». Jeg har aldri vært i Thailand, så Larb har vært en ukjent rett for meg – før jeg hørte om det på MasterChef Australia. Det var tydeligvis en kjent rett for mange, men da det ble laget så det egentlig ikke så fryktelig spennende ut. En tallerken med kjøttdeig, liksom. Men jeg måtte jo prøve Tiongs variant og finne ut av hva som er greia. Og nå skjønner jeg virkelig greia! Det er en saftig og smakfull rett, som virkelig er den perfekte balanse mellom søtt og surt. Selv om vi har en oppskrift, er det vesentlig å smake seg frem underveis her. Det første man gjør er å riste ukokt «glutinous rice» (klebrig ris) i en panne. Risen avkjøles før den hakkes til pulver i en foodprosessor. I en wok eller stekepanne stekes først sjalottløk og hvitløk før man tilsetter svinekjøttdeig. Etter hvert tilsettes chiliflak (red pepper flakes), sukker og fiskesaus. Når det tas av varmen tar man i ferske thaibasilikumblader og mynteblader. Når det serveres skviser man lime over. Og halleluja! Så det smaker mye mer enn det ser ut som.

Den siste retten jeg har testet hittil er «Vietnamese Beef Stew». Først marineres kjøttet i olje, hakket sitrongress, fiskesaus, brunt sukker og kinesisk five-spice krydder. Utenom det, får vi smaker som kanel, hvitløk, gulrot, ingefær og tomatsaus i gryten. Nok en smakfull rett fra Tiong!

Det har sikker skint gjennom at dette er en kokebok jeg liker veldig godt, i hvert fall maten. Innpakkingen er litt traust og kjedelig, noe jeg ikke helt forstår siden det ikke er inntrykket jeg har av verken kokken eller maten hennes. Jeg er ikke ferdig med denne kokeboken, det er definitivt flere retter jeg skal teste ut her!

Minus:

  • Kjedelig design
  • Sidene er litt ekle å bla i

Spesielt pluss:

  • Fristende matbilder som ikke lyver
  • Packed full of flavour!

5 thoughts on “Anmeldelse av Sarah Tiongs Sweet Savory Spicy

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *