Forsiden av kokeboken som anmeldes.

Anmeldelse av Rachel Khoo’s Kitchen Notebook

Denne sjarmerende kokeboken til Rachel Khoo skal være et utvalg fra hennes private samling oppskrifter. Disse har hun samlet i løpet av flere år, inspirert av hennes oppvekst med en østerriksk mor og malaysisk far, mat hun har spist på ulike reiser, og hennes hjemby London. Det er en kokebok i pocketform på 272 sider, med over 100 varierte oppskrifter. Siden dette skal representere hennes private skriblerier og minner, er designet dagbokpreget med tegninger fra Khoos egen hånd og fotografier fra steder hun har besøkt.

Bilde fra kokeboken.

Forsiden av boken representerer godt innholdet av kokeboken. Collage-inspirert, håndskriftfont og bilder av mat og Khoo selv. Pluss to planteillustrasjoner tegnet av Khoo. Kokeboken ble utgitt i 2015, og designet føles faktisk litt gammelt allerede. Men det gjør ingenting, den kom jo tross alt ut da den gjorde. Jeg liker veldig god når kokebøker har et klart konsept (utover «kjent matblogger ønsker penger»), og jeg synes dagbok-konseptet fungerer veldig godt. Med alle bildene og tegningene fremstår kokeboken som fargerik, frisk og ungdommelig. Og jeg får ekstra lyst til å ut og reise litt!

Bilde fra kokeboken. Slike søte, små sopp finner jeg dessverre ikke noe av i Arendal.

Rachel Khoo’s Kitchen Notebook er delt inn etter forretter, hovedretter, dessert og «Homemade treats». Tidligere har hun gitt ut to kokebøker mens hun bodde i Paris, med oppskrifter fra det franske kjøkken. I innledningen forteller Khoo at hun følte det var på tide å gi ut en bok som representerte henne litt bedre. Til hver oppskrift følger en liten innledning og ofte får vi noen ekstra tips og triks for å gjøre matlagingen litt enklere. Som alltid har jeg laget noen oppskrifter fra kokeboken. Oppskriftene er ryddige og enkle å forstå. Skriftstørrelsen er også relativ stor sammenlignet med andre kokebøker, noe som gjør det enkelt å lese oppskriften mens man står bøyd over grytene samtidig.

Som middagstilbehør lagde jeg hennes salat med karve og ovnsstekt blomkål. Her blandes de ovnsstekte blomkålbitene med stekt bacon, rødløk, et eple i terninger, gressløk og karve. Over dette helles en dressing av eplesidereddik, sukker og sennep. Det ble en veldig god salat, som både var salt, søt, frisk og lun.

En skikkelig god salat!

Siden jeg allerede var på blomkålkjøret, bestemte jeg meg for å teste ut Khoos burger av blomkål og ost. Her lages burgeren av dampet blomkål, haricot-bønner, brødsmuler, revet cheddar, persille, muskat, sitronskall, og hasselnøtt som blandes sammen til en farse. Dette formes som burgere, pensles med eggehvite og rulles i brødsmuler før de stekes i panne og serveres med karamellisert løk. De ble litt løse i konsistensen, men de holdt sammen! God smak, men ikke den beste vegetarburgeren jeg har smakt. Men jeg synes det er veldig gøy å lage mat med grønnsaker på denne måten. Det er så mange muligheter og variasjoner!

Før steking.
Etter steking.

En annen oppskrift som fant veien fra bok til min tallerken, var laks teriyaki i bao buns. Ingen store overraskelser i smak her, men det var veldig godt!

Bilde fra boken av matretten jeg glemte å ta bilde av selv.

En dessert jeg testet ut var Khoos Lemon lava cakes. Jeg hadde ikke små nok former, men jeg tror at om jeg hadde hatt det ville desserten vært vellykket. Smaken og konsistensene var der!

Ser jo ikke helt rett ut! Men slikt skjer når man ikke har utstyret i orden.

Det er fremdeles flere av oppskriftene jeg skal lage, enkelte har jeg spart til sommeren. Det er blant annet en kald agurksuppe inspirert av Gin & Tonic med is, agurk og pepper (som for øvrig er himmelsk på en varm sommerdag), og enkelte salatretter. Noen av rettene blir litt vanskelig for meg å lage, for enkelte av ingrediensene får jeg ikke så lett tak i her i Arendal. Men det er jo lov å drømme litt! Det er gøy at en kokebok inneholder oppskrifter på alt fra snegler, knivskjell, litt fancy desserter og makrell, for å nevne noe. For å gi et lite inntrykk av rettene i boka kan jeg nevne: Duck ragu with crisp porridge wedges, Spice-rubbed trout with giant couscous and green beans, pasta pizza bianca e rossa, plum jelly with elderflower chantilly og honey-roasted peach crema catalana. Mye forskjellig! Moro.

Kort oppsummert er dette en kokebok jeg anbefaler. Den har et klart konsept, og oppskriftene er varierte og litt annerledes enn hva man vanligvis ser, uten at de er helt crazy bananas. Rett og slett en koselig kokebok!

Ekstra pluss:

  • Designet gjør meg glad og reiselysten
  • Stor variasjon i retter

Minus:

  • For en som ikke bor i en stor by kan enkelte av ingrediensene være vanskelig å få tak i. Men det er jo ikke Khoos skyld.

3 thoughts on “Anmeldelse av Rachel Khoo’s Kitchen Notebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *