Kokeboken som blir anmeldt

Anmeldelse av Samin Nosrats Salt, fat, acid, heat

Det er mange som har lovprist denne kokeboken av Samin Nosrat før meg, men jeg henger meg gladelig på. Skal du bare kjøpe én kokebok på en stund, anbefaler jeg denne på det sterkeste. Ikke nødvendigvis for oppskriftene, men alt det du lærer i kapitlene som heter nettopp: Salt, fat, acid, heat.

Nosrat skrev denne kokeboken med utgangspunkt i sine erfaringer som profesjonell kokk og som underviser i matlaging. Kokeboken er innbundet og består av 462 sider, pluss noen linjerte ark på slutten ment for egne notater. Jeg synes formatet er hendig og sidene er gode å bla i. Det er ikke et eneste fotografi i boken, men til gjengjeld mange fine fargeillustrasjoner av Wendy MacNaughton som passer godt til kokebokens uhøytidelige tone. Kokeboken er delt inn i to deler. Den første delen består av kapitlene salt, fat, acid og heat, der du lærer å forstå og bruke disse elementene i matlagingen din. I den andre delen finner du oppskrifter.

Eksempel på illustrasjon.

I tillegg til dette får du kjekke utslagsark med ulike typer smakshjul. Hvilke typer fett brukes for eksempel i matlaging i Vest-Afrika, Scandinavia eller Iran? Hvilke krydder brukes i de ulike lands kjøkken? Det får du vite her. Andre kjekke tips som «Hvordan redde majones som har skilt seg» eller «Hvordan skjære løk?» plukker vi også opp. Mye god kunnskap til hjemmekokker som ønsker å utvikle matkunnskapen sin. Det finnes også en NETFLIX-serie basert på boken. Den har jeg ikke sett, så den skal jeg ikke uttale meg om.

Et av utslagsarkene, sammenslått. Eksempel på et smakshjul.

Salt, fat, acid, heat, er en kokebok som burde leses flere ganger. Den er på ingen måte tungt skrevet, Nosrat beskriver alt på en enkel og forståelig måte. Men det er mye kunnskap å ta inn, så ikke se deg ferdig etter første gjennomlesning. Jeg har tatt med meg mye fra denne kokeboka videre i min matlaging. Mitt forhold til salt blir definitivt aldri det samme igjen!

Det er nesten så oppskriftsdelen føles litt overflødig i denne boken. Ikke at de virker dårlige eller kjedelige, men bokens første del gjorde meg så klar for å hoppe uti matlaging uten å se på en eneste oppskrift mer (Men siden jeg har denne bloggen har jeg tydeligvis ikke sluttet helt med å lese oppskrifter da). Jeg har testet ut én av oppskriftene i boka. Jeg er mer en middagsperson enn dessertperson, og kaker lager jeg nesten aldri. Så da tenkte jeg å teste ut en av kakene herfra, navngitt Lori’s Chocolate Midnight Cake.

Saftig!

Hvem er Lori? Aner ikke. Men Nosrat lover en saftig og smakfull kake med god holdbarhet. Hemmeligheten skal være å bruke olje istedenfor smør. Og her fikk jeg akkurat hva som ble lovet. Kaken smakte veldig godt og holdt seg skikkelig saftig! I hvert fall i de fem dagene den eksisterte før den ble spist opp.

Kaken inneholder smaker av brygget kaffe, kakaopulver, sukker og vaniljessens. Jeg serverte den med litt vaniljekrem til, slik Nosrat foreslo. Det var en god smak til, men kaken var like god uten og. Og siden det er kaffe i den var den ekstra god til frokost! En enkel og smakfull sjokoladekake som selv glade kakeamatører som meg får til å lage.

Kort oppsummert: en kokebok alle burde ha!

Ekstra pluss:

  • Oversiktelig med å dele inn kapitlene i salt, fat, acid, heat.
  • Aha-opplevelsene jeg fikk underveis
  • En trivelig tone i boka

Minus:

  • De utslagsarkene er kjekke, men også litt knotete. Kan se for meg de blir litt ødelagte etter hvert.

Kokeboken er utgitt 2017 av SD Books

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *