Anmeldelse av Clotilde Dusouliers The French Market cookbook

Denne kokeboken av Clotilde Dusoulier inneholder 90 vegetariske oppskrifter fra det franske kjøkken. Jeg hadde nettopp laget Jaques Pépin’s Chicken Jardinière, og fant ut at jeg behøvde flere franske matretter i mitt liv. Og vipps, lå denne i postkassen min.

Det var nok ganske tilfeldig at det ble akkurat denne kokeboken. Kjenner jeg meg rett var det en blanding av gode omtaler og salgspris som fikk meg til å bestille akkurat denne. For det finnes mange franske kokebøker der ute! The French Market er en kokebok på 224 sider i pocketform. Den er inndelt i fire kapitler etter årstidene, med dertil fokus på sesongens frukt og grønnsaker. Med unntak av en liten innledning,  er det ikke mye «utenomsnakk» i denne kokeboken. Den ene oppskriften følger den andre, med en liten introduksjon til hver matrett.

Forsiden er litt rotete med mange ulike fonter, men med litt godvilje kan vi jo se på det som et virkemiddel for å fremheve variasjonen i et marked … Sidene er tykke og enkle å bla i, men litt for glansede for min smak. Matbildene i boken er helt ok. Noen grenser mot tåpelige, med dette som et eksempel:

Flashback til da jeg jobbet på Kremmerhuset 2005, da alt var lime eller turkis.

Sorry! Men jeg får litt fnatt av «tilfeldig» rotete matbilder, dekorert med blomster på denne måten. (Sett de i en vase i hvert fall, så har de noe der å gjøre.) Bildene i boken fra Paris, og av frukt og grønnsaker, er derimot gjennomgående flotte. Og jeg er misunnelig på det gode utvalget Dusoulier kan boltre seg i!

I innledningen til boken skriver Dusoulier om hvordan, i 2013, det ikke er veldig lett å spise vegetarisk i Frankrike. Men det har sikkert blitt lettere med tiden der og, mye har i hvert fall skjedd i Norge på den fronten siden 2013! En ting jeg bet meg merke i, er at hun bevisst har tatt med oppskrifter uten mye ost. Ikke fordi hun ikke liker ost, men fordi det er en veldig lettvint måte å lage vegetarmat på. Og det er det jo! Alle (Selv om jeg vet om noen rare, få) liker jo smeltet ost. Men det kan fort overdøve de andre gode ingrediensene, og etter hennes mening dreper det kreativiteten i matlagingen. I tillegg til at det ikke er det sunneste å stappe i seg hele tiden. Dette skal altså være en kokebok for de som ønsker å fremheve andre vegetariske råvarer.

Jeg har testet ut noen av oppskriftene i denne boken. Oppskriftene er godt skrevet, med titlene både på fransk og engelsk. De er oversiktlige, med stor nok skrift så de er enkle å lese i under matlagingen. Spesielt kjekt at ingrediensene er uthevet, så man får en kjapp oversikt over hva man trenger. Ingen av de jeg har prøvd har inneholdt uklarheter, og resultatet har blitt velsmakende og relativt likt det matfotografiene lover. Måleenhetene er oppgitt både i cups og dl/gram. Det er en stor variasjon av matretter og teknikker her, noe som er gøy.

Tilfeldig bilde fra boken.

Den første oppskriften jeg testet var en aspargesterte (Tarte asperge et sarrasin) med en bokhvetedeig. Den var veldig god! Først et lag av karamellisert løk, og så et lag av finsnittet, ovnsstekt asparges. Toppet med sitronsaft, fersk asparges og salt og pepper.

En terte som falt i smak! Foto: Anne K. Pettersen.

Deretter en überfransk rett – ratatouille tian. Her lærte jeg for øvrig at en ratatouille lages på ovnsplate med grønnsakene i biter, mens en tian stekes i ovn – med grønnsakene skivet, dandert i fargerike lag. Nok en god, og ganske enkel rett der smakene av aubergine, squash, tomat og løk virkelig ble fremhevet.

Tian! husk det. Foto: Anne K. Pettersen

Det er flere av oppskriftene jeg gleder meg til å prøve. Her ser dere oversikten over hva som finnes i boken:

Dette vil jeg si er en god kokebok både for de som ikke har laget så mye (om noe) vegetarmat før, men også for vante vegetartravere som ønsker litt fransk inspirasjon. Det er en variasjon av enkle oppskrifter (Kanskje noen litt for enkle?) og mer kompliserte – men som på ingen måte krever kokkeutdannelse. Det er ikke en spesielt vakker bok, der en del av opplevelsen er å bla gjennom og nyte både bilder og tekster i tillegg til matrettene man lager. Men som vi stadig blir påminnet av Masterchef Australia – It all comes down to the flavours. Og smaken er det absolutt ikke noe i veien med!

Ekstra pluss:

  • Slipper å regne om fra cups, ounces og Fahrenheit
  • Varierte oppskrifter
  • Inndeling etter årstider
  • For de som ikke er vant med å lage mat med grønnsaker i, skriver hun en del om holdbarhet og hvordan de kan brukes.

Minus

  • Enkelte av matbildene
  • Designet av hele boken er litt rotete

Kokebok utgitt 2013 av Clarkson Potter Publishers.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *